petak, 19.07.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 20:25

U hrani je ljubav

TV kanal 24 kičen, na kojem gledamo neke od najpoznatijih svetskih kuvara, predstaviće 10. maja gledaocima u regionu novu emisiju „Nina Babić: moja francuska pekarica”, u kojoj će ova Beograđanka preneti svoje znanje i ljubav prema francuskim poslasticama
Autor: Isidora Masnikovićčetvrtak, 09.05.2019. u 14:15
Нина Бабић (Фотографије Лазар Ковачевић Јовановић)

Posvećeniji gurmani dobro znaju slatke ukusne delikatese „Gospođe Mirkov”, iza koje stoji uspešna, poslovna Nina Babić, koja će od 10. maja za gledaoce 24 kičen kanala, od 13 časova, otkriti tajne recepte iz svoje poslastičarnice.

Naime, ovaj svetski poznati gastronomski kanal, koji posluje u okviru Foksa, zapazio je ukusne kolače ove harizmatične poslastičarke i ponudio joj je saradnju, što je ona s radošću prihvatila iako nema iskustva pred kamerama, poverila nam je u neobaveznom ćaskanju uz vino i princes-krofne u prijatnom ambijentu rustične petrovaradinske vile u kojoj je njen TV šou sniman.

Kad smo uspeli da saznamo neke recepte i cake o karamel-kremu, saznajemo od gospođe Babić alijas gospođe Mirkov kako je sve počelo budući da dolazi iz drugog, poslovnog sveta, koji nije kulinarski. Posle NATO bombardovanja 1999. preselila se u obećani grad – Njujork, u kojem se tokom petogodišnjeg boravka veoma uspešno bavila marketingom.

Tamo je i naučila da pravi neke od divnih kolača koji su primamljivo servirani na ovalu pred nama. U početku, ovom slatkom hobiju se posvetila isključivo za svoju i dušu svojih prijatelja i porodice. Od bake i mame, izvrsnih kuvarica, naučila je mnoga jela, ali ništa nije znala o kolačima. Želela je da savlada i ovu veštinu. Čovek koji se bavi hranom, priča nam, mora da ima edukovano nepce, a ono se uči od malih nogu.

– Ceo život se bavim hranom, opsesivno sam kuvala i obilazila restorane, štedela novac za posetu onih najluksuznijih. Pošto sam se bavila marketingom u neprofitnoj organizaciji, nisam imala veliku platu, pa sam zato odvajala svaki cent kako bih u tim elitnim ugostiteljskim objektima nešto novo probala i naučila. Kada sam se vratila u Beograd, prvo sam pisala za časopis „Genius domus”, zatim sam počela da radim u „Trans istu” i tri godine bila izvršni direktor „Beogradske nedelje dizajna”. Posle toga sam bila kreativac u marketinškim agencija, poslednji angažman mi je bio u „Lio Barnetu”. U međuvremenu sam pisala kolumnu za magazin „El”, u kojoj sam se bavila hranom kroz vizuru nekih mojih emocija, sećanja... i onda sam shvatila da ceo život izbegavam da se bavim hranom, da me ova stara želja čeka, vuče i da želim time i profesionalno da se bavim – kazuje nam s puno emocija.

Pošto je veliko iskustvo imala u brendiranju, znala je da prvo mora da osmisli ime, i to joj nije bilo teško. Odmah je znala da će njen brend nositi ime po baki, od koje je sve počelo, i naravno mami – gospođama Mirkov. Na taj način je dala omaž svim tim važnim ženama u njenoj familiji, koje su bile odlične kuvarice, ali i veliki kreativci i uspele da odgaje porodice, da rade, ali i da se bave kreativnim poslovima. One su oduvek bile njena inspiracija i uzor.

– U znak poštovanja prema njima, želela sam da se moja poslastičarnica tako zove. Mi smo sve gospođe Mirkov. Uspeli smo da napravimo uspešan brend. Nakon imena, osmislila sam i sadržaj, a to su kolači koji su igrom slučaja francuski jer ih obožavam. A imamo i domaće princes-krofne koje su zapravo specijalne jer sam u njih udahnula miris uzbudljive francuske kuhinje – objašnjava nam i samouvereno dodaje:

– Ne želim da kuvanje bude samo sport za gledanje. Razumem savremeni način života, brz ritam i preopterećenost savremenih žena. Ali, pružiti svojoj porodici zdravu, sveže spremljenu hranu, to je jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za svoju decu i bližnje. Simon de Bovoar je jako volela da kuva, i uvek kažem – ako je ona mogla da kuva, onda možemo i mi! Većina porodičnih rituala i praznika se dešava oko stola. Ne treba to zaboraviti jer – hrana, kada se njom bavite, jeste ljubav.

Otkriva nam da je kasting protekao u jednoj vrlo ozbiljnoj i profesionalnoj atmosferi koja je za nju bila sasvim novo iskustvo. Imala je nekoliko razgovora sa zvaničnicima iz Foksa, a išla je i na skrin-test u Sofiju, gde se nalazi sedište ove medijske kuće.

– To je bio jedan dugotrajni proces. Prolazila sam kroz sve to vrlo začuđena što sam uopšte prošla u sledeći krug. I sad se osećam pomalo neobično – priznaje nam.

Emisiju je snimala s velikim timom i svima je trebalo vremena da se uigraju jer nije nimalo lako snimiti proces pripremanja tako delikatnih kolača. Treba uhvatiti svaki važan detalj koji se u kuvanju nikada ne ponavlja.

– Uvek postoje velike pripreme u pozadini koje gledaoci ne vide i uvek se desi neka peripetija. Ono što vidite pred kamerama u velikoj meri je i performans, nije samo kuvanje. Imali smo mnogo situacija u kojima kamermani prestanu da me snimaju i onda mi kažu da im dam signal kad mogu da uhvate krupan kadar, a ja čekam taj specijalni trenutak kada ću ubaciti puter u karamel. Jako je važno da se savršeno sinhronizujemo jer moj karamel ne može da čeka. To uopšte nije jednostavno – objašnjava Nina.

– Nadam se da će se ljudima dopasti emisija jer sam se trudila da im ponudim neke stvari koje nisu komplikovane. Reč je o miksu različitih kolača i peciva, neki zahtevaju malo više strpljenja, ali su uglavnom jednostavni i nadam se da će gledaoci biti inspirisani da ih probaju. Ako ništa drugo, biće im novo...

Za kraj nam još kaže da na ovo gleda kao na nešto što joj se desilo samo jednom u životu, kao na dragoceno iskustvo i uspomenu. Naravno, ako se gledaocima dopadne i ako joj sa 24 kičena ponude nastavak saradnje, s radošću će prihvatiti. Zasad, njen život se vratio uobičajenim tokovima, odlazi u poslastičarnicu, mesi, pravi, kuva, kreira, nabavlja namirnice...

– To je moja preokupacija i moja svakodnevica. Ne osećam se kao medijska zvezda. Samo sam zbunjena svime što se dešava, pa čak i ovim intervjuom – uz osmeh nas pozdravlja i čarobni kolačić koji nas sve ostavlja bez teksta.


Komentari0
13688
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Mozaik /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja