ponedeljak, 16.09.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 12:28

Festival na kome sva čula uživaju

Autor: Aleksandra Kurtešnedelja, 24.03.2019. u 11:49
(Фото Анђелко Васиљевић)

Hiljadu komplikovanih koraka potrebno je da se dobije „Ljuti štrajk”. Ovim imenom svoje proizvode od paprike, koja raspaljuje vatru u ustima i stomaku, naziva vajar Bogdan Vasić. On na imanju sela Vrdila kod Valjeva pravi ljuto sirće i sos. A koliko je uspešan u tome pokazao je na „Prolećnom ukus festu” u holu „Kombank dvorane”.

„Nije lako posao, ali ja ugađam čulima. Volim paprenu hranu, pa sam odlučio da istražujem. U tome mi pomaže matematički proračun, za koji sam oduvek imao dara. Shvatio sam da draž ljutog jela nestaje tokom kuvanja, a mudro slovo je u fermentaciji”, otkriva Vasić jednu od tajni svog umeća.

Počasni gost manifestacije ambasada Egipta (Foto A. Vasiljević) 

Počasni gost manifestacije bila je ambasada Egipta. Njihov živopisno uređen štand privukao je posetioce i sladokusce jer su se služili tradicionalni specijaliteti neobičnih aroma. U činijama ? baklave i mantije. Recept se tražio za falafel - ćuftice od povrća. „One se oblikuju, pa malo odleže da upiju začine, a zatim se pohuju”, prepričavale su domaćice ono što su upamtile.

Deci se dopao slatkiš umeli, spremljen od kora i napunjen bademima i pistaćima. Zdrave i hranljive su egipatske đakonije, a okrepljujući je bio i sok od hibiskusa. Služilo se mleko od kokosa.

Prvi put na festivalu izloženi su med i medovača u koje su umešani zlatni listići. To je izum pčelara Antonija Jovanovića i njegove supruge Vesne iz Arilja.

„Imamo sertifikat na kome piše da je 23-karatno zlato jestivo. Lekovito svojstvo nema, ali zdravlju ne odmaže”, kaže Antonije i dodaje da su teglice zlatnog meda često puta darovane u diplomatskim misijama. „Med za medalju”, tvrde oni koji su ga sinoć pazarili.

(Foto A. Vasiljević)

Dame su merkale pomade, losione, sapune, tinkture i razne kreme za negu tela. Na prirodnoj bazi pravi ih inženjerka poljoprivrede Jelena Škrbić iz Novog Sada. Rado je davala savete, a pomadama su mogle da se „nahrane” ruke i lice.

Izložbenim prostorom širio se miris čaja spreman od trava sa Stare planine. U hodu su se jeli sendviči s namazima od pečuraka i tvrdog sira.

Oni koji su se uželeli kolača po starinskim receptima čekali su u redu da bi okusili salčiće i kuvane, šarene, slane đevreke. Majstor za ove slatkiše iz „bakine vanglice” je Sandra Đuretić. U poslu joj pomaže kćerka Snežana, maturantkinja.

A da postoje čvarci uvaljani u kakao, cimet i beli luk gurmane je uverio Milan Kosanović iz mesta Martinci kod Sremske Mitrovice. Vičan je on i u spremanju kobasice kakvu su jeli sirmijumski legionari To je, uverava ovaj domaćin, kobasica kakve nadaleko nema, po receptu iz drugog veka s mediteranskim začinima i prstohvatom tajne. Pršuta se, kaže, čuva u drvenim sanducima i pšenici.

U ponudi su bili i posni ćevapi. Pekli su ih pred mušterijama Bogdan Bogdanović i Nikola Lazić iz Rume. Njihovi vegapčići nisu kalorični i bogati su vlaknima. Mese ih od proklijalog žita.

Samohrane majke i žene s invaliditetom iz Lebana udružile su se u „Radansku ružu” i uspele da kao mala fabrika na ovom skupu ponude razne proizvode poput ajvara, slatka, džema, peglane paprike...

Iz Istre su stigli maslinovo ulje i specijalne salate. Iz Bosne i Hercegovine sirevi i mlečni proizvodi. Jagma je bila za pečenim sirom sa slaninom. Nudili su se recepti za prolećnu detoks čorbu koja je mogla da se proba.

Na festivalu, koji traje i danas do 19 časova, predstavljeno je više od dve hiljade proizvoda iz cele Srbije i regiona.

„Prolećni ukus fest” podržali su Ministarstvo poljoprivrede, Sekretarijat za privredu i turizam Skupštine grada Beograda i Turistička organizacija Beograda.

„Oseti ukus proleća” moto je festivala koji je opravdao svoj naziv.


Komentari3
461bd
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

au bre
Pa zar su za ovo renovirali Dom sindikata, da se valja ajvar i prepčenica?
valjevo
Nije mi poznato da postoji selo Vrdila kod Valjeva.
Ljiljana Abramović Savić Sa
To je novinar pogrešio! Selo Vrdila je kod Kraljeva, moji prijatelji Vasići prave najbolje ljute proizvode! Topla preporuka, zapravo vatrena, ljuta!
Preporučujem 0

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja