subota, 24.08.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 14:01

Više vole kebab od kranjske kobasice

Zbog afere u Poljskoj pobunili se proizvođači mnogih država i apeluju na kupce da biraju sveže domaće umesto uvoznog mesa
Autor: I. Albunović – J. Anteljponedeljak, 18.02.2019. u 21:33
(Фото Пиксабеј)

Posle afere sa mesom bolesnih krava iz Poljske na tržištu Evropske unije mnogo toga će u budućnosti morati da bude promenjeno.

Ova afera bila je okidač da nacionalna udruženja proizvođača mesa podignu glas protiv očigledno slabog sistema kontrole na zajedničkom tržištu. Ali i otkriju na koji način meso problematičnog kvaliteta ipak može da stigne do proizvođača.

Slovenačko udruženje proizvođača mesa među prvima je reagovalo, zabrinuto zbog činjenice da je i na tom tržištu otkriveno više tona mlevenog goveđeg mesa za kebab.

– Naš sistem kvaliteta, kontrole i bezbednosti mesa je odličan. Žalosno je da se uvozno meso, preko sistema javnih nabavki, nađe u školama, vrtićima, bolnicama i sl. gde je niska cena glavni kriterijum za nabavku – izjavio je Izidor Krivec, predsednik Upravnog odbora ovih udruženja. On je objasnio da se uvozno meso za kebab već pominjalo u više sličnih afera, a samo u Sloveniji pojede se tri puta više kebaba nego slovenačkih kranjskih kobasica. Prema oceni slovenačkih klaničara, domaće meso je kvalitetnije od uvoznog, i to reklamiraju čak i strani trgovinski lanci, kako bi privukli kupce. Sa duge strane, uvozi se jeftino meso, jer domaći proizvođači nisu konkurentni sa cenom. Slovenija proizvodi deset odsto goveđeg mesa više nego što je domaća potrošnja, ali uvoze velike količine najviše iz Austrije, Hrvatske, Italije, Nemačke, Mađarske i Poljske…

U Srbiji, po zvaničnim informacijama, nije bilo mesa obolelih goveda iz Poljske. Ali tržište prerađevina svakako bi moglo da se preispita. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pre nekoliko dana najavio je da će u aprilu biti uspostavljen sistem za utvrđivanje kvaliteta mesnih prerađevina, te da su u žiži interesovanja kontrole viršli i salama. To bi moglo znači da će se, od proleća, država uvesti strože kontrole mesnih prerađevina.

– Mi smo doneli pravilnike koji kažu šta je viršla i koliko mesnog sadržaja mora da ima u sebi da bi to moglo tako da se zove ili da se zove drugačije da ne obmanjuju kupce – rekao je Nedimović.

Predstavnici Asocijacije stočara Srem–Mačva nedavno su sa tribine održane u Sremskoj Mitrovici poručili da proizvođači, kao i potrošači iz Srbije, očekuju da se strogo poštuju odredbe Pravilnika o rokovima trajanja smrznutog mesa. Oni u svom dopisu upućenom i Ministarstvu poljoprivrede zahtevaju da na deklaraciji krupnim slovima piše poreklo te životinje i datum klanja, odnosno prvog zamrzavanja kao i zemlja iz koje potiče zamrznuto meso. Kako se ističe, građani imaju pravo na ove informacije, jer velike količine mesa i prerađevina i dalje ulaze u Srbiju.

– Građani svakako imaju pravo da znaju šta im se nudi i da odluče da li žele da kupuju takvo meso ili ne – rekao je za naš list Zoran Erić, predsednik asocijacije stočara Srem i Mačva. Prema njihovim informacijama, samo u decembru prošle godine uvoz svinja, prasadi i mesa raznih kategorija (zamrznutog i sušenog) vredeo je oko sedam miliona evra.


Komentari5
edce8
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Sanja
Kranjsku kobasicu su izumeli Slovenci, koji su nam nametnuli svoj izum za vreme stare Jugoslavije. Vise volim kebab, jeftiniji je i ukusniji.
Dusan
Sanja @ ,Kad sam bio mlad to se zvao "giros", ali vidim da su sadasnje mlade generacije srcem blizi "braci" Turcima . A jeftinije ili kvalitetnije su dva sveta razlicita .
Preporučujem 3
Aleksandar
Kebab i rehbab, islam je zabetonirao evropu.
SPQR
Balkanski Spijun @ , u Rimu postoje mnogi kebab lokali,ali i oni grcki gde se sluzi giros.Ko zeli jeftino a sumljivog kvaliteta i higijene, jede kebab.Ostali idu kod Grka.Pogotovo Srbi, Kopti i vecina Italiana.
Preporučujem 6
Бaлkaнсkи Шпиoн
Po toj logici ne bismo smeli da jedemo rezance. Oni su naime došli iz Kine (Marko Polo).... A kafa sa Turcima iz istočne Afrike... A Italijani su najgori dušmani na svetu, jer na svakom ćošku ima pica.
Preporučujem 10

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja