petak, 20.09.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 07:41

Na Pršutijadi u Mačkatu meso iz Grenobla i Parme

Zlatiborska pršuta i slanina izlagane još davne 1889. na Svetskoj izložbi u Parizu, a domaćinskom proizvodnjom ta svetla tradicija očuvana je do danas
Autor: Branko Pejovićnedelja, 10.02.2019. u 23:30
Прво место за најбољу говеђу пршуту на 19. Пршутијади припало је Драгану Стојановићу из Мачката (Фотографије С. Јовичић)

Mačkat – Rumeni se sunčani Mačkat ovih dana od boja pršute i drugih suvomesnatih proizvoda, počela je juče ovde 19. „Pršutijada”. Na sajamske štandove usred hale u porti Crkve Svetog Ilije pred mnoge posetioce zlatiborski domaćini izneli su tone mesnih prerađevina, s pažnjom biranih za ovu priliku. Pršute, slanine, kobasice, stelje, kakve se vekovima prave u ovom kraju i svuda dobro prodaju.

Začula se svirka trubača, zapevana je izvorna pesma iz vika, pročitano je podsećanje da su zlatiborska pršuta i slanina izlagane još davne 1889. na Svetskoj izložbi u Parizu te da se domaćinskom proizvodnjom i ovim događajem u današnje vreme čuva ta svetla tradicija. To je, otvarajući manifestaciju, potvrdio i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, uz najavu da će ova tradicionalna proizvodnja i druge srodne prerasti u agroindustrijski kompleks koji okuplja proizvođače iz šireg regiona, da se srpsko selo razvija i opstaje.

Proglašeni su i najbolji proizvodi na ovoj narodnoj smotri. Po odlukama ocenjivača iz „Jugoinspekta”, koji su pregledali proizvode svih 16 izlagača na ovoj „Pršutijadi” iz Mačkata, Krive Reke i Kačera, prvo mesto za goveđu pršutu osvojio je Dragan Stojanović iz Mačkata. Najbolju svinjsku pršutu ima Mitar Marić, čija je ovčija stelja takođe najbolja, dok je prvo mesto za domaću kobasicu pripalo supružnicima Iliji i Jovani Stojanović iz Krive Reke. Šampionsku slaninu i ovčiju pršutu proizvela su dvojica Mačkaćana, obojica Šopalovići: Radomir i Branko. Specijalne nagrade za ujednačeni kvalitet proizvoda dobili su proizvođači Miloš Radovanović, Marko Stojanović, Aleksandar Radojičić i Miroslav Stojanović.

– Svi mi pravimo dobre suvomesnate proizvode, samo nijanse odlučuju. Za vrhunsku pršutu treba imati dobro meso, pažljivo ga prerađivati i odmereno posoliti, a recept je duga porodična tradicija – kaže za naš list pobednik Dragan Stojanović, koji ima svoju preradu mesa i bikove u tovu, a cela porodica mu je uključena u taj posao.

A na ovoj „Pršutijadi”, koja traje tri dana, bilo je i delikatesa iz inostranstva. Proizvode iz Grenobla u Francuskoj prodavao je Olivije Dluzni i to, kako piše na štandu, francusku kobaju (sa zelenim začinima, biberom, orahom) i francuski sir.

– Ovo su proizvodi iz Francuske, a ja živim u Novom Sadu već četiri godine. Ova „Pršutijada” je super – rekao nam je na tečnom srpskom. Pored je bio štand na kome su izloženi šunka i sir parmezan iz italijanskog grada Parme.

Atrakcija za ovu priliku viđena je i na štandu kompanije „Zlatiborac”. Ona nije učestvovala u zvaničnom delu, ali je prikazala deo svog mesnog asortimana, s tim što se najviše posetilaca tu okupilo kada su kuvali – kačamak. U širokoj posudi, od belog projinog brašna, dodajući u njega slaninu, kajmak i sir, kako se od davnina pravi u ovom kraju. Tako pripremljen kačamak besplatno je deljen da se proba.

Po dužini izloženih pršuta prednjačio je štand domaćina Nikole Brkovića iz Kačera. Jedna svinjska pršuta, na kojoj je pisalo „prodata”, dugačka je 1,85 metara.

– Pravili smo je od svinje teške 350 kilograma. Imamo ovde i proizvode od jednog ogromnog vola iz Zaovina s Tare, teškog 1.170 kila. Rado te najveće pršute kupuju ljudi na ovom sajmu, posebno hotelijeri i naši iz dijaspore – rekao nam je Brković.

Kao i obično, na „Pršutijadi” može da se kupi izloženo, i to po sajamskim cenama. Kilogram goveđe pršute ovde je 1.800 dinara, svinjske 1.200, slanine 800, domaće kobasice 800. Sajam se završava u ponedeljak nagradnom igrom za posetioce.


Komentari7
66433
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

milan
Ne pravi se prsuta u Mackatu samo od goveda koja pasu travu na Zlatiboru. I meso iz Argentine ,zamrznuto i ilegalno dovezeno preko Crne Gore postaje domaca prsuta. Tamo je predhodno provelo desetak godina u hladnjaci a nas gladni narod sve ce da pojede sta mu se ponudi......
FORum LIvii
Najvecu prepreku za izvoz ovih proizvoda u EU je sadrzaj dima u proizvodu. Propisi EU iz oblasti hrane , propisuju tacnu kolicinu dima u mesu . Svi nasi proizvodi premasuju tu meru. Sa tim problemom su se suocili i preradjivaci mesa iz drugih zemalja. Poljska je u pocetku imala samo 4 proizvodjaca koji su se uklapali u standarde.Trebalo im je nekoliko godina da se prilagode. Zato bi i nasi preradjivaci trebali na vreme da se prilagode kako bi izbegli zabrane izvoza u zemlje EU .
Pablo Levandovski
Najvise stiglo sunke iz Poljske, zdrava hrana. A nesto i iz Juzne Amerika, Kolumbije ttacnije. Tamo krave pasu koku, da vidis kad te opije taj kolumbijsku sudzuk!
deki
Uh, slanina ko' Adidas.
rade
ima iz južne amerike ponajviše

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja