ponedeljak, 30.03.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:32

Novac kroji penzionerska putovanja

Većina pripadnika trećeg doba uplaćuje aranžmane u predsezoni, u maju ili tek u drugoj polovini septembra, jer su cene znatno niže
Autor: Marija Brakočevićsreda, 26.04.2017. u 21:00
(Фото Пиксабеј)

Grč­ka, Bu­gar­ska i Cr­na Go­ra, ali i gra­do­vi Prag, Beč, So­lun ili Bu­dim­pe­šta, omi­lje­ne su de­sti­na­ci­je srp­skih pen­zi­o­ne­ra. Oni re­dov­no hr­le u Evro­pu, isto kao što ra­de i osta­li sta­ri lju­di ši­rom sve­ta, ali je raz­li­ka iz­me­đu na­ših i nji­ho­vih to što su aran­žma­ni za sta­ri­je oso­be sa na­šeg pod­ne­blja do­sta jef­ti­ni­ji, a i na le­to­va­nje obič­no idu sa­mo u pred­se­zo­ni ili u dru­goj po­lo­vi­ni sep­tem­bra.

Raz­log za to je lo­ša ma­te­ri­jal­na si­tu­a­ci­ja, ob­ja­šnja­va Alek­san­dar Se­ni­čić, di­rek­tor Aso­ci­ja­ci­je tu­ri­stič­kih agen­ci­ja Sr­bi­je JU­TA.

– Na­ši sta­ri ima­ju do­volj­no vre­me­na, ali ne i nov­ca, kao stran­ci, ta­ko da mo­ra­ju da se sna­la­ze. Ka­da ima­ju na­me­ru ne­gde da ot­pu­tu­ju on­da upla­ću­ju sa­mo naj­jef­ti­ni­je aran­žma­ne. Ta­ko re­ci­mo ima­ju pri­li­ku da u pred­se­zo­ni po­se­te ne­ke evrop­ske gra­do­ve za sa­mo 29 evra, što ne­ma mal­te­ne nig­de u sve­tu. Uče­sta­lo se pri­ja­vlju­je i ko­ri­ste va­u­če­re za bo­ra­vak u banj­skim le­či­li­šti­ma i ta­da naj­če­šće idu na pla­ni­ne – ka­že Se­ni­čić.

Na le­to­va­nje pen­zi­o­ne­ri uglav­nom idu u pred­se­zo­ni, kra­jem ma­ja i po­čet­kom ju­na, ali i sre­di­nom i kra­jem sep­tem­bra, ka­da su aran­žma­ni naj­jef­ti­ni­ji i ko­šta­ju od 60 do 70 evra za de­set da­na, sa auto­bu­skim pre­vo­zom. Nji­ma od­go­va­ra da ra­ni­je upla­te aran­žman i da ga ot­pla­ću­ju na ra­te, dok ne kre­nu na pu­to­va­nje.

– Po­je­di­ne tu­ri­stič­ke agen­ci­je im čak da­ju do­dat­ne po­pu­ste na upla­te za pred­se­zon­ske i post­se­zon­ske aran­žma­ne. JU­TA je ina­če pre go­di­nu da­na osno­va­la ta­ko­zva­ni se­ni­or klub. U nje­ga je učla­nje­no dva­de­se­tak tu­ri­stič­kih agen­ci­ja iz Sr­bi­je. Sva­ka od njih ima kar­ti­ce za­hva­lju­ju­ći ko­ji­ma da­je mo­guć­nost da se pen­zi­o­ne­ri­ma odo­bri po­pust za pu­to­va­nja – is­ti­če Se­ni­čić. 

Pen­zi­o­ne­ri naj­če­šće bi­ra­ju apart­man­ski sme­štaj u Grč­koj, kao i pri­vat­ni sme­štaj u Bu­gar­skoj i Cr­noj Go­ri. U Grč­koj su im naj­pri­vlač­ni­ja le­to­va­li­šta u Pa­ra­li­ji, Nei Po­ri­ju, Ha­ni­o­ti­ju, Nea Vra­sni, Sta­vro­su…

– Grč­ka je naj­za­stu­plje­ni­ja de­sti­na­ci­ja. Sva­ke go­di­ne po­se­ti je oko 900.000 lju­di iz Sr­bi­je. Od tog bro­ja de­se­tak pro­ce­na­ta či­ne upra­vo pen­zi­o­ne­ri ko­ji u ovu me­di­te­ran­sku ze­mlju naj­če­šće idu sa svo­jim unu­ci­ma. Pr­vi po­la­sci su već kra­jem ma­ja ka­da se mo­že na­ći de­se­to­dnev­ni aran­žman za jed­nu oso­bu u iz­no­su od 59 evra, sa pre­vo­zom i bo­rav­kom u apart­ma­ni­ma, po oso­bi. U po­nu­di je i Beč od 39 evra za jed­no no­će­nje, za­ni­mlji­va im je i ma­đar­ska pre­sto­ni­ca za či­ju dvo­dnev­nu po­se­tu tre­ba da odvo­je iz­me­đu 39 i 49 evra po oso­bi. Na ta­kva pu­to­va­nja idu ili u mar­tu ili u no­vem­bru, jer sa­mo ta­da po­sto­ji ta­kva po­nu­da ce­na za njih – ot­kri­va Se­ni­čić. 

U po­nu­di tu­ri­stič­kih agen­ci­ja je če­sto i Bu­gar­ska, ali ona ni­je pen­zi­o­ne­ri­ma pre­vi­še atrak­tiv­na jer ima do­sta da se pu­tu­je. 

– Za ovu de­sti­na­ci­ju naj­vi­še su za­in­te­re­so­va­ne Ni­šli­je, Le­skov­ča­ni i Vra­njan­ci, jer im je Bu­gar­ska bli­že. Ce­ne se kre­ću od 49 evra, pa na­vi­še – ot­kri­va di­rek­tor JU­TA. 

U tu­ri­stič­koj agen­ci­ji „Ro­bin­zon” ko­ja je čla­ni­ca JU­TA po­tvr­đu­ju da su nji­ho­ve mu­šte­ri­je i sta­ri­ji lju­di ko­ji obi­la­to ko­ri­ste po­pu­ste i pla­ća­nje na ra­te. Naj­če­šće idu u Grč­ku, na oba­lu Jon­skog mo­ra i po­lu­o­str­vo Pi­li­on bli­zu luč­kog gra­da Vo­lo­sa. 

– Na­še mu­šte­ri­je ima­ju mo­guć­nost pla­ća­nja le­to­va­nja na ne­ko­li­ko ra­ta, sve do sre­di­ne de­cem­bra. Do kra­ja mar­ta mno­gi su is­ko­ri­sti­li i na­še do­dat­ne po­pu­ste od 15 do 20 od­sto na aran­žma­ne či­je se ce­ne ina­če kre­ću od 90 evra pa na­vi­še – is­ti­ču u „Ro­bin­zo­nu”. 


Komentari3
12af2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Vlada
Moja majka je bila u pravu za 29€ pa ima li jeftinije?! Ne kazem da penzioneri imaju al da ne mogu jednom godisnje sebi da priuste takav dvodnevni izlet, naravno da mogu. Treba se samo organizovati i informisati.
elektricar
O kom "turizmu" penzionera pišete ? Znate li koji procenat penzionera silazi uopšte sa svoje terase, ili izlazi iz svojih dvorišta dalje od najbliže prodavnice hleba i mleka ?! Pa, svi penzioneri su ustvari pohapšeni i imaju "nanogice". Ovi što "putuju" se mogu izraziti u promilima samo !!!
dasa
Za to je kriv isključivo Vučić koji je opljačkao penzionere,ali će Strazbur i to da reši kad kod nas ustavni sud je politički sud.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Društvo /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja