четвртак, 29.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа

Хитроу више није најпрометнији аеродром у Европи

ЛОНДОН – Британски аеродром Хитроу саопштио је данас да више није најфреквентнији аеродром у Европи већ да је ту титулу, коју је дуго држао, преузео париски Шарл де Гол. Лондонски аеродром уједно…

1

Царство смрче и водопада

Арбиње је назив за уску долину дуж слива Дојкиначке реке коју красе најочуваније и најлепше шуме смрче на Старој планини и у Србији уопште, по суду струке. Предео атрактивним чини и корито реке…

1

Дечаку ајкула одгризла руку, а египатском туристичком водичу ногу

Малолетни украјински туриста изгубио је руку, а египатски туристички водич ногу, у ретком нападу ајкула код египатског одмаралишта Шарм Ел Шеик на Црвеном мору, саопштили су данас званичници. Напад…

1

Сваке године у Средоземно море се баци око 230.000 тона пластике

МАДРИД – Готово 230.000 тона пластичног отпада заврши сваке године у Средоземљу а та цифра би могла да се удвостручи до 2040. ако се не…

За учешће на „Песми Евровизије” пријављена 41 земља, учествује и…

ЖЕНЕВА - Европска радиодифузна унија (ЕБУ) саопштила је да је учешће на „Песми Евровизије”, која би следеће године требало да буде одржана…

1

Како су настале тајне службе

Тајне службе су одувек привлачиле пажњу, не само гледаоца, већ и историчара, филмских аутора, документариста... Сетимо се само…

1

Музеј Николе Тесле у Београду – 65 година од отварања за јавност

Музеј Николе Тесле у Београду јединствена је институција науке и културе у свету. У целости је посвећен генијалном проналазачу, научнику и…

Да ли знате?

Шта је клоцалица
Врста обредне маске * Клоцалица је врста обредне маске којом се маскира по један од учесника групе која обилази домове у време зимских празника. Клоцалица је, у ствари, грубо обликована од дрвета животињска глава, са роговима и покретном доњом вилицом која клоцка, тј. шкљоца при покретању. Клоцалица је натакнута на штап дужине око једног метра. Глава је обично направљена од ваљка дрвета дужине 25–30 цм. Ваљак је по средини дужине, отприлике 2/3 дужине, пресечен тако да се доњи, тањи део, покреће око једне уметнуте осовине и представља доњу вилицу. Унутрашњи део чељусти често је обојен црвеном или белом бојом, а по ивици су каткада обележени и зуби. Горња и доња површина главе покривена је овчијим или зечјим крзном или хартијом у боји. На задњем делу горњег дела главе су рогови начињени од дрвета. Често су уз рогове од дрвета причвршћени и рогови од овна, а од крзна су начињене уши.

Хороскоп

Дневни Хороскоп
За 29. октобар 2020
#
Ован

Напети сте и склони исхитреним емотивним реакцијама. Избегавајте расправе са укућанима. Немојте претеривати са рекреативним спортом, можете се повредити. Смањите грицкалице.

#
Бик

Имате потребу за одмором, оптерећени сте послом. Будите опрезнији са документима и немојте улазити у расправе са униформисаним лицима. Уносите више витамина и течности.

#
Близанци

Поједине пословне планове ћете морати да ускладите са неочекиваним околностима. Будите толерантнији у комуникацији са пријатељима, избегавајте расправе. Смањите цигарете.

#
Рак

Немојте доносити исхитрене пословне одлуке и избегавајте расправе са претпостављенима и колегама, можете угрозити пословни статус. Пронађите више времена за одмор и разоноду.

#
Лав

Пуни сте енергије, али вам недостаје концентрација и пажња на послу. Немојте покретати нове пројекте. Будите опрезнији у саобраћају у вечерњим часовима, поштујте прописе.

#
Девица

Незадовољни сте финансијама, али немојте доносити исхитрене и непромишљене одлуке. Избегавајте већу трговину. Ако сте слободног статуса, имаћете понуду за љубавну авантуру.

#
Вага

Немојте улазити у расправе са партнером, могу прерасти у озбиљне неспоразуме. Пријаће вам да се осамите и да више времена проводите у природи. Смањите масну храну и слатко.

#
Шкорпија

На послу ћете бити веома ангажовани, али ће вас пратити неспоразуми са колегама и сарадницима. Посветите више пажње старијим члановима породице, потребна им је подршка.

#
Стрелац

Незадовољни сте емотивним статусом. Имате утисак да вам партнер не поклања довољно пажње. Ако сте слободног статуса, пожелећете љубавну авантуру. Избегавајте алкохол.

#
Јарац

Пратиће вас неспоразуми са укућанима. Избегавајте озбиљније расправе, заузимате супротстављене ставове. Будите опрезнији са техничким апаратима. Уносите више витамина.

#
Водолија

Поједини саговорници ће вас иритирати ставовима и коментарима. Имаћете утисак да вас провоцирају. Не улазите у расправе, склони сте исхитреним реакцијама. Смањите слатко.

#
Рибе

Имате жељу за пословним променама, али немојте доносити исхитрене одлуке, стрпите се још мало. Ако сте слободног статуса, контактираће вас стара љубав. Смањите лекове.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља