петак, 10.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 31.07.2009. у 22:00 Љ. Милисављевић

Слатки убица

Стевиа

Поборници здраве исхране тврде да је бели рафинисани шећер неспорно убица број један у историји човечанства. Тезу да је шећер највеће зло савремене цивилизације они поткрепљују проценом да ће до 2010. године две од пет особа у свету бити дијабетичари. Зато што је свима постало јасно да је шећер штетан прехрамбена индустрија на тржиште је, уз велику рекламу, избацила храну и безалкохолна пића који уместо шећера у себи имају вештачке заслађиваче као што је аспартман, за који иначе многи тврде да је чист отров.

Др Нела Михаиловић разговору за додатак „Здравље” каже да „најновије студије доказују да вештачки заслађивачи и хемијске замене немају прехрамбених добити већ представљају само трик да тело размишља како конзумира нешто слатко. Али то може изазвати одређене проблеме, рецимо, аспартам је откривен као лек за чир а не као заслађивач „тако да је у ствари свако попијено „лајт”пиће у суштини доза лека који вам није потребан”.

Аспартам је одобрен за коришћење у фармацеутским производима иако преко 11% пацијената са хроничном мигреном потврђује повезаност главобоље са употребом већих количина аспартама. Није строго потврђено али се такође сматра да аспартам изазива, нарочито код пацијената са неуропсихијатријским поремећајима, појачање напада панике, променљивог расположења, визуелних халуцинација, маничних епизода, вртоглавица, оштећења меморије, муку, депресију... Постоји једна студија која сматра аспартам безбедним за децу са епилепсијом али неки од извештаја показују абнормалне „таласе” код нелечене деце која су имала повећан унос аспартама.

Ево још неких важних информација о хемијским заслађивачима: Ацесулфам К одобрен је за употребу од стране америчке Агенције за храну и лекове као безбедан у јулу 1988 . Нажалост, резултати студија на животињама су показали да ацесулфам стимулише секрецију инсулина што доводи до реактивне хипогликемије (низак ниво шећера у крви) а резултат мора бити повећан осећај глади. Он такође потенцијално изазива рак плућа, дојке, ретке туморе других органа као нпр. тимуса, неколико форми леукемија, хроничну респираторну болест чак и при конзумирању мањих доза од максимално дозвољене.

Спленда је вештачки заслађивач хлорирани дериват сукрозе.

(/slika2)Истраживања која су претходила одобравању показала су да, код лабораторијских животиња сукралоза изазива повећање јетре и бубрега дебелог црева, стварање камена у бубрегу.

Ниједна студија до сада није показала јасне резултате који би потврдили дугорочну безбедност у употреби сукралозе.

Што се тиче сахарина намирнице које га садрже више не морају да имају ознаку да употребом тог производа опасна по здравље.

С обзиром на велики број нежељених, потврђених ефеката, ФДА ипак ограничава употребу сахарина код мале деце и трудница.

Сахарин је сулфонамидски дериват и може узроковати одређене кожне реакције у виду свраба, екцема и фотосензитивност. Остале реакције су отежано дисање, мучнина, пролив, наслаге на језику, тахикардија, сензорне неуропатије и главобоља.

Оникоји не желе да се муче размишљањима да ли су у праву они који хвале или они који куде вештачке замене за шећер, а ипак желе да “чувају линију” или болују од шећерне болести траже стевију, природни заслађивач, слађи 30-100 пута од шећера, који расте у Јужној Америци, а у Парагвају се у исхрани користи већ 1.500 година. Стевија јевеома популаран у САД, Канади и Аустралији као и Јапану где се задњих 20 година успешно узгаја,али у Београду може да се купи само „испод тезге”.

Стевија је природни заслађивач, али ФДА је сматра неодобреном.

Трувиа, најбољи део листа стевие добила је одличне оцене на основу ненаучне студије која је спроведена да испита деловање на велики део органских система. Доказано је, напомињемо ненаучно, да је трувиа до сада најбезбеднији заслађивач. Но, суд стручне јавности је увек обазрив и наглашава да су спроведене студије недовољно детаљне. Односно, једна студија истраживања на пацовима није довољна да би се оправдала препорука за употребу у трудноћи.

Такође, нису извршене студије које утврђују инетеракцију заслађивача са појединим лековима, хормонима или неких других метода који се у дужем периоду могу испољити. Осим тога и код употребе стевије постоји велика опасност од лажног сигнала панкреасу да излучује појачану концентрацију инсулина.

Док стевија не стигне на наше просторе општа препорука др Нела Михаиловић гласи: „не користите било који хемијски заслађивач већ само природне шећере или се прилагодите природној слаткоћи намирница”.

Коментари0
91b65
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља