четвртак, 04.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 19.02.2021. у 13:59
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Пуна трпеза јела од празилука

Слане, пикантне посластице добре су и за најпробирљивије гурмане, али и за здраву исхрану
Pixabay

Празилук можда не спада у најомиљеније поврће, али зими, када га има у изобиљу, може нам бити драгоцен савезник у кухињи. Док не стигну млади лук, свеже ротквице и остали пролећни зелени плодови, празилук може да одигра главну улогу у пикантним, љуткастим посластицама, а динстан, пржен, гратиниран, а пре свега свеж, пријаће свима.

Од свих врста лука, најблажи је по укусу, није љут, нема јак мирис и не узрокује сузење очију. Познају га многе кухиње, мада се највише празилука произведе и поједе у Аустрији, Француској, Шпанији и Италији. Кинеска кухиња без њега је незамислива: хлепчићи с комадићима празилука печени у уљу омиљено су – и проверено – јело сваког Европљанина који се нађе на Далеком истоку.

Користи се у чорбама, умацима, као прилог јелима с месом, али и у питама и хладним салатама са ситним сиром, киселом павлаком. Одлично се слаже са шаргарепом, целером, тиквицама, шампињонима, парадајзом, кромпиром.

Нутриционисти га препоручују као „чистача организма”, када се једе свеж у салати. Помаже да се спусте високе вредности шећера у крви, снижава холестерол и висок крвни притисак, али уме да направи невоље с варењем, поготову код особа које имају проблем са жучном кесом.

Наравно, пун је витамина и минерала, поготову у зеленом делу стабљике.

Pixabay

Чорба

Потребно је:

  • 4 струка празилука
  • 2 кромпира
  • 2 мање главице црног лука
  • 2 артичоке (крупније)
  • со, бибер
  • хладно цеђено девичанско маслиново уље
  • 0,5 л воде или супе

Празилук очистити, опрати и исецкати. Ставити у лонац. Очистити артичоке: скинути спољне листове и средишњи део (рукавицама, да не би прсти поцрнели), испрати под млазом воде и додати празилуку. Кромпир и лук ољуштити, опрати и исећи на комаде, па све ставити у лонац. Сипати топлу воду или супу, поклопити и оставити на јакој ватри до кључања. Затим додати со и бибер и кувати на умереној ватри још двадесетак минута. Кувано поврће извадити, испасирати, па вратити у лонац, дотерати укус и зачинити с мало маслиновог уља. Послужити топло с неколико препечених кришки хлеба.

Коментари3
a437f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Hobby cook
Kakav je ovo recept? Prepisan iz nekog italijanskog časopisa? Artičoke zahtijevaju posenu obradu. Slika je iz kataloga, vide se komati neoguljenog krompira. Crni luk takođe nije potreban. Isjeckani praziluk i krompir prodinstati na puteru, dodati vodu ili bistru supu, nepoklopljeno skuvati na laganoj vatri. Kada je gotovo dodati slatku pavlaku, biber i so, pa izmiksati. Na kraju dodati sjeckane listove peršuna. Prijatno!
Hobby cook
Ruzica, preporučujem vam da odustate od kuvanja! Ako niste nikada čuli za slatku pavlaku, mileram, tečnu šlag kremu, slatko vrhnje itd. onda vam niko ne može pomoći ili hoćete provocirati.
Ruzica
Ne znam o kakvoj slatkoj pavlaci u ovoj corbi vi pisete.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља