Какву улогу недостатак витамина Дe, цинка и селена у комбинацији са одређеним генетичким факторима игра у развоју тежих облика ковида 19.
Како би одговорили на једно од горућих питања, глобалним истраживачким напорима прикључио се недавно и српски научни тим у пројекту „Нутриков”.
– За реализацију овог пројекта неопходна је помоћ грађана који су прележали ковид 19 и који би желели да дају допринос овом научном истраживању – рекао је за „Политику” др Никола Котур, координатор пројекта „Нутриков”, који је окупио истраживаче Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Института за медицинска истраживања Универзитета у Београду.
Грађани који су прележали ову болест, живе у Београду и имају од 18 до 65 година могу да се пријаве и допринесу добијању резултата важних за борбу против ове болести. Истовремено могу да сазнају да ли имају недостатак неког од микронутријената важних за здравље.
– Укључивање у студију би подразумевало да са научним тимом поделе своје навике у исхрани, детаљније опишу симптоме болести коју су прележали и учествују у биохемијским и генетичким анализама – објашњава наш саговорник.
Добро је познато да исхрана игра важну улогу у правилном функционисању имунског система и заштити од инфективних болести. Када је реч о микронутријентима важним за имунитет, најчешће се помињу витамини Це, Де и Е, као и гвожђе, цинк, селен и бакар. Недостатак неких од ових витамина и минерала повезан је са повећаним ризиком од хроничних, малигних и инфективних болести. Тај недостатак не мора да буде искључиво последица смањеног уноса већ и неких за здравље неповољних околности као што су – гојазност, нездрава исхрана, старија животна доб или присуство упалних процеса. Индивидуалне разлике у генетичком профилу такође играју извесну улогу у недостатку или смањеној биорасположивости микронутријената.
Наш саговорник каже да као превенцију болести многе земље спроводе програме обогаћивања намирница, сточне хране и пољопривредног земљишта различитим минералима и витаминима. Рецимо, витамин Де се додаје у неке намирнице да би се предупредио недостатак овог витамина, који се врло често јавља, а нарочито у зимским месецима. Европске земље у којима је изражен недостатак витамина Де, као што су Италија и Шпанија, имале су врло тешке последице ове болести, док су скандинавске земље, у којима се спроводи обогаћивање намирница витамином Де, имале значајно мање жртава пандемије.
Студија која је изучавала последице пандемије ковида 19 у различитим европским земљама утврдила је да постоји повезаност између недостатка витамина Де и повећане вероватноће од заражавања и смртног исхода. Још један сликовит пример тиче се разлике између Шведске и Финске у мерама обогаћивања пољопривредног земљишта селеном. У Финској се спроводи програм обогаћивања ђубрива селеном, те су пољопривредни производи богатији овим микроелементом, што може бити један од разлога за повољнију епидемиолошку ситуацију у овој земљи у односу на суседну Шведску, која не примењује овакве мере.
Котур истиче да многе студије у вези с овом инфекцијом још нису завршене, а доступни закључци су претежно добијени из студија на мањем броју пацијената, те се не могу сматрати дефинитивним. Ипак, витамин Це се већ користи као део терапије против ковида 19, а неки стручњаци саветују узимање овог витамина у превентивне сврхе. Што се витамина Де тиче, група стручњака је недавно у форми отвореног писма позвала доносиоце одлука да утичу на повећање уноса витамина Де јер сматрају да већ постоји довољно доказа да употреба овог витамина може помоћи у заштити становништва од ове болести.
– Ипак, препорука је да се додаци исхрани примењују уз савет лекара због могућих нежељених дејстава и интеракција са лековима. Поред тога, треба имати у виду да употреба суплемената не може бити замена за балансирану и здраву исхрану – закључује Никола Котур.
Покрени се за науку
Пројекат „Нутриков” је финансиран програмом „Покрени се за науку”, који је усмерен на унапређење јавног здравља. Они који желе да се укључе у истраживање, могу то да ураде попуњавањем пријаве на сајту www.nutricov.rs или њиховој фејсбук страници.