Данас чувено воћарство Гроцке је вековима уназад, још од старих Римљана, било у знаку виноградарства. Јер, ова стара варош је благословена изванредним климатским условима и природом крај простране реке, што је условило миленијумско трајање, богату културну баштину – и изванредне природне услове за виноградарство и воћарство. Гроцка крај Дунава је у знаку органских вина из Плавинаца, једине сертификоване органске винарије у београдском округу, која се нимало случајно налази чувеној у воћној општини. Правилник о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње, којим је први пут уређена област производње органског вина у Србији, усвојен је у току ове године, да би недавно била сертификована и прва органска вина. Право да понесу етикету којом се означавају органски производи добило је десет вина, пет из Винарије „Плавинци” у Гроцкој и пет из Винарије МВ у Сталаћу.
– Органско вино добија се строго контролисаним процесом производње у којем се тачно зна сваки поступак, шта може да се дода, а шта не сме. У класичној производњи вина дозвољено је додавати 59 различитих адитива, а у органској ниједан. Органска вина добијају се од органски произведеног грожђа, искључиво уз помоћ природног квасца из винограда. Подразумева се да је грожђе од којег се прави вино такође органски сертификовано – каже Бранислав Анђелић, власник Винарије „Плавинци” која је име понела по народном називу за грочански крајолик у коме се налази. Легенда каже: ...некада давно, путници који су у зору пловили узводно Дунавом, после зелених ада код Гроцке угледали би брежуљке посуте виноградима, који су се на јутарњем сунцу пресијавали у индиго-плавој боји. Ова посебна нијанса долазила је не од плавог Дунава, већ од плавог камена којим су се виногради прскали...