четвртак, 04.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 09.12.2020. у 16:31 Андријана Цветићанин
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Цвекла, зимска трешња

Црвени плод, препун витамина и минерала, једе се сиров, куван и печен, а зими прија највише
(Фото Пиксабеј)

Округла је, црвена, слатка, може да се једе пресна, кувана, печена. Најављује једно годишње доба. Цвекла, поврће које има све побројане особине, могла би да се назове зимском трешњом, иако је сасвим другачије ботаничке врсте од омиљеног пролећног воћа.

Салате, чорбе и варива од цвекле неизбежни су на трпези од првих дана јесени и током читаве, хладне зиме.

Коренасти плод расте у земљи као двогодишња биљка, а јарку, препознатљиву црвену боју дугује црвеном пигменту антоцијану, који побољшава крвну слику.

Цвекла је садржи витамине Це, Бе 12, минерале: бакар, гвожђе. Препоручује се у исхрани деце, реконвалесцената, старијих, особа с лошом крвном сликом. Слаткаст укус има због шећера, којим је богата.

Ипак, постоје они који се мрште на помен ове јесење лепотице. Као разлог зашто је не спремају наводе карактеристичан, опор мирис који испушта приликом кувања. И један бизарнији – да сок од цвеле уколико падне на гардеробу оставља трајне флеке.

За оба навода постоје јаки контрааргументи и практична решења. Мирис који се јавља приликом кувања може да се ублажи сипањем мало цимета у воду.

Мрље од сока цвекле лако се скидају. Довољно је на тканину сипати неколико капи течности за судове, оставити да стоји најмање пет-шест сати и потом гардеробу опрати уобичајеним програмом у машини.

За размажене куваре постоји још једноставнији начин припреме – печење у рерни. Довољно је цвеклу опрати, сваку увити у алу-фолију и ставити у рерну да се пече, на средњој температури, око сат времена.

Осим што је хранљива и јефтина, због јаркоцрвене боје изузетно је декоративна. Неколико комада исечене цвекле допринеће лепшем изгледу оброка у тмурним хладним дана. Баш као трешњица на врху торте.

(Фото Пиксабеј)

Чорба од цвекле с киселом павлаком

Потребно је:

  • 2–3 цвекле, средње величине
  • 2 кромпира, средња
  • главица црног лука
  • маслиново уље
  • суви зачин
  • бибер
  • першун, сув/свеж
  • шоља киселе павлаке

Цвеклу опрати и ољуштити. Исећи на ситне комаде па ставити у слану воду да се кува. Кромпир, такође исечен на ситне коцке, претходно ољуштен и опран, додати у исти суд, где се кува цвекла, али после тридесетак минута. Оставити да се кувају заједно.

У другој посуди, на маслиновом уљу испржити исецкан црни лук, да добије златножуту боју. Када су цвекла и кромпир скувани, најбоље проверити тако што ћете пробости виљушком, извадити поврће и изблендати га заједно с динстаним луком. Воду не бацати. Зачинити по укусу са сувим зачином и бибером па прелити водом где се кувало поврће, до густине коју желите.

Оставити све заједно да још мало кува, око десетак минута, додати першун. Павлаку сипати по укусу тек када се суд склони с извора топлоте. Служити вруће.

Коментари1
f103e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Maja M.
Најчешће је, нарендану, додам у јело десетак минута пред крај кувања, уколико је већ не користим свежу у разним салатама.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља