Округла је, црвена, слатка, може да се једе пресна, кувана, печена. Најављује једно годишње доба. Цвекла, поврће које има све побројане особине, могла би да се назове зимском трешњом, иако је сасвим другачије ботаничке врсте од омиљеног пролећног воћа.
Салате, чорбе и варива од цвекле неизбежни су на трпези од првих дана јесени и током читаве, хладне зиме.
Коренасти плод расте у земљи као двогодишња биљка, а јарку, препознатљиву црвену боју дугује црвеном пигменту антоцијану, који побољшава крвну слику.
Цвекла је садржи витамине Це, Бе 12, минерале: бакар, гвожђе. Препоручује се у исхрани деце, реконвалесцената, старијих, особа с лошом крвном сликом. Слаткаст укус има због шећера, којим је богата.
Ипак, постоје они који се мрште на помен ове јесење лепотице. Као разлог зашто је не спремају наводе карактеристичан, опор мирис који испушта приликом кувања. И један бизарнији – да сок од цвеле уколико падне на гардеробу оставља трајне флеке.
За оба навода постоје јаки контрааргументи и практична решења. Мирис који се јавља приликом кувања може да се ублажи сипањем мало цимета у воду.
Мрље од сока цвекле лако се скидају. Довољно је на тканину сипати неколико капи течности за судове, оставити да стоји најмање пет-шест сати и потом гардеробу опрати уобичајеним програмом у машини.
За размажене куваре постоји још једноставнији начин припреме – печење у рерни. Довољно је цвеклу опрати, сваку увити у алу-фолију и ставити у рерну да се пече, на средњој температури, око сат времена.
Осим што је хранљива и јефтина, због јаркоцрвене боје изузетно је декоративна. Неколико комада исечене цвекле допринеће лепшем изгледу оброка у тмурним хладним дана. Баш као трешњица на врху торте.

Чорба од цвекле с киселом павлаком
Потребно је:
- 2–3 цвекле, средње величине
- 2 кромпира, средња
- главица црног лука
- маслиново уље
- суви зачин
- бибер
- першун, сув/свеж
- шоља киселе павлаке
Цвеклу опрати и ољуштити. Исећи на ситне комаде па ставити у слану воду да се кува. Кромпир, такође исечен на ситне коцке, претходно ољуштен и опран, додати у исти суд, где се кува цвекла, али после тридесетак минута. Оставити да се кувају заједно.
У другој посуди, на маслиновом уљу испржити исецкан црни лук, да добије златножуту боју. Када су цвекла и кромпир скувани, најбоље проверити тако што ћете пробости виљушком, извадити поврће и изблендати га заједно с динстаним луком. Воду не бацати. Зачинити по укусу са сувим зачином и бибером па прелити водом где се кувало поврће, до густине коју желите.
Оставити све заједно да још мало кува, око десетак минута, додати першун. Павлаку сипати по укусу тек када се суд склони с извора топлоте. Служити вруће.