понедељак, 18.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 03.12.2020. у 23:00

Вучић: Да заштитимо здравље грађана и да сачувамо економију

Сви пензионери ће уочи Светог Николе, 17. или 18. децембра, добити једнократну помоћ од по 5.000 динара, најавио је председник Србије Александар Вучић
(Фото Танјуг)

Председник Александар Вучић рекао је да сутра важне мере ступају на снагу против корона вируса, и да ће ово можда бити и једини викенд када ће се рестриктивније мере примењивати, уколико будемо имали резултате.

„Издржаћемо два дана и можда још један викенд, али, није сигурно, видеће се за три четири дана”, рекао је Вучић за РТС.

Истакао је да је у питању велики губитак и трошак у економском смислу.

Институт Батут припрема се, каже, за процес имунизације становништва против корона вируса, а да ће међу првима који ће примити вакцину бити здравствени радници, војска, полиција, хронични болесници и старији.

„Надам се да ћемо да набавимо довољно доза вакцина за прву туру, верујем да ће бити довољно”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је истакао да ћемо имати довољно вакцина као што имамо довољно респиратора, болница, довољно места за хоспитализацију и спасавање живота људи.

Напоменуо је да ће бити у стању да нађе довољно пријатеља у свету да платимо и будемо у првој половини земаља у свету која це добити вакцине.

Навео је да се Србија ослања и на Ковакс и на све друге што можемо, да ћемо најпре добити 10.000 Фајзерових вакцина.

„Хоћемо да заштитимо становништво и да нам економија не заостаје”, указао је Вучић.

Каже и да су изношени различити ставови о мерама Кризног штаба и наводном кашњењу, али да су конкретне мере стигле пре два и по дана.

„Рекли смо ћемо да слушамо струку, то су часни људи, раде фантастичан посао”, рекао је Вучић.

Он је подсетио и да од почетка короне нема несташица ниједне робе у нашој земљи, али и да пандемија јако пуно кошта.

Навео је да Србија свакога дана плаћа 750. 000 евра само за тестове, а да је све у болницама бесплатно, и да нема несташица лекова.

„Огромни су трошкови али је важно да сачувамо животе, да наплаћујемо порез да бисмо уложили у војску, економију, приватни сектор”, поручио је председник.

Меркел задовољна резултатима Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је са немачком канцеларком Ангелом Меркел данас разговарао о четири теме - економији, Косову, владавини права и корона вирусу.

Он је за РТС рекао да је канцеларка показала задовољство нашим резултатима, и чињеницом да ће Србија бити најбрже растућа економија у Европи.

Сигуран у победу над короном, поносан на Батајницу

Апсолутно сам уверен да ћемо победити корона вирус, упркос ужасним данима иза нас и не мање тешким, макар неколико наредних дана и недеља, поручио је председник Александар Вучић и истакао да је посебно поносан на ковид болницу у Батајници, која је направљена за четири месеца.

„Оптимизам видим у нашој дисциплини, одговорности, борбености, жељи да победимо опаку болест и у вакцинама које полако добијају дозволе. Србија се сналази, сналазиће се и верујем да неће бити у другој половини земаља које ће да обезбеде вакцине”, рекао је Вучић за РТС.

Он је рекао да је поносан на идеју да се изгради нова ковид болница у Батајници, која ће сутра примити прве пацијенте, на све што је држава урадила, на обезбеђен новац, све раднике који су је брзо изградили…

„Положили смо камен темељац 1. августа… а, сада кажу, није завршена 1. децембра, као што смо рекли. Извињавам се, биће 3. децембра отворена”, рекао је Вучић, осврћући се на злонамерне коментаре и додао да су се извођачи суочили са бројним проблемима током градње.

„Имамо 750 места у КЦ Ниш, а замислите како бисмо прошли да нисмо изградили КЦ у Нишу, какву бисмо катаклизму имали у Нишу и на југу земље”, приметио је Вучић.

Он је навео да ће у Батајници бити 930 болничких постеља, са 250 места најмодерније инетезивне неге, са свим респираторима, кисеоником.

„Поносан сам на земљу, што смо успели да је направимо, а погодило се у тренутку када немамо више места”, додао је председник.

Вучић је упутио и захвалнст Институту Бањица, који је по трећи пут јуче ушао у ковид систем, и попунио капацитете за дан, рекавши да они никад нису избегавали да уђу у ковд систем, док има директоре који беже од тога.

„Али, да не причам о тим проблемима, јер је већи број добрих, фантастичних људи, који се боре”, рекао је Вучић, преноси Танјуг..

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је неко намерно спаљивао електричне склопке у новој ковид болници у Батајници и додао да је реч о саботажи са циљем да се омету радови и да се спречи отварање болнице.

Вучић је, за РТС, казао да су неки људи желели нешто да ураде против своје земље, и да су јуче намерно спаљивали електричне склопке упаљачима, а показао је фотографије оштећених склопки.

Ковид болница у Крушевцу за 15 дана, много улагали у болнице

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће ковид болница у Крушевцу бити завршена за 15 дана.

Вучић је за РТС рекао да ће болница бити отворена 17. или 18. децембра.

Председник је рекао да је поносан на све што је урађено претходних година кад је реч о реновирању и изградњи здравствених установа.

Он је подсетио да је КБЦ „Драгиша Мишовић” у Београду, која је до сада била највећа ковид болница са 360 лежајева, обновљена и реновирана претходних година, да су Градска болница Звездара, као и Земунска болница, које су исто у ковид систему, такође обновљене претходних година.

Вучић је рекао и да ће бити изграђена болница Дедиње 2, која ће бити велелепна кардиоваскуларна болница, те подсетио да је уложено 450 милиона евра у Клинички центар Србије у Београду, да је изграђен Клинички центар у Нишу.

„Градимо и обнављамо 19 општих болница широм Србије, од Кикинде до Пирота, крећу радови. Од Врања где смо много тога обновили до Смедеревске Паланке, Лознице, Прокупља”, рекао је Вучић.

Како каже, цене квадрата су другачије, примера ради у Лозници је квадрат 1.270 евра, у Прокупљу 1.400 евра по квадрату.

Додао је и да су изграђени објекти за Икс нож, Гама нож.

„То смо све урадили у последњих неколико година, поносан сам на резултате које смо постигли”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Имамо један од највећих процената хоспитализације у Европи

Председник Србије Александар Вучић каже да наша земља има један од највећих процената хоспитализације ковид пацијената у целој Европи и да по томе само Чешка може да се пореди са нама.

Гостујући на РТС је рекао да имамо много мање мртвих, него у земљама региона и Европе, ако се гледа пропорционално броју становника и да су за то најзаслужнији наши медицински радници.

Проценат хоспитализације је у најснажнијим западним земљама врло мали, јер је тамо скупо болничко лечење, навео је он.

Каже да је у Немачкој тај проценат хоспитализације између 1 и 4 одсто, у Хрватској и Словенији између 5 и 10 одсто, док је код нас између 12,5 и чак 38 одсто.

„Данас нам је нижи проценат, зато што немамо више места и зато сам ужасно уплашен и зато сам тражио и Бога молио да помогне, као и наше раднике, да можемо да хоспитализујемо више људи”, казао је Вучић.

Навео је да имамо нижу смртност и захваљујући нашим лекарима и терапији коју користе.

Такође, истиче да имамо готово три пута мање мртвих него Бугарска.

Како је рекао, тренутно имамо 8.000 људи у ковид болницама, док Хрватска има око 2.500, али Хрватска је од нас мања 1,8 пута, а не три пута.

Вучић каже да укупно имамо 120.000 медицинских радника, а у ковид систему до 23.000 или 24.000.

Нагласио је да су људима у здравству доста повећане плате, а медицинским сестрама кумулативно чак 26 одсто.

„Важно је да покушамо да обезбедимо вакцине у наредном периоду и нека узимају грађани коју хоће и какву хоће. Свака је добра и ако је регистрована у Великој Британији, САД, ЕУ, Русији, Кини”, нагласио је Вучић, преноси Танјуг.

За десет дана још један минималац за туризам и угоститељство

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у року од десет дана бити исплаћена још једна минимална зарада за запослене у туризму и угоститељству.

Вучић је за РТС рекао да ће сутра о томе бити донета одлука и да је у питању секторска подршка за 72. 500 запослених у туристичким агенцијама, рента кар фирмама, угоститеље и хотелијере.

„То је велика помоћ, доносимо сутра ту меру, а биће исплата за 10 дана”, рекао је Вучић напомињући да ће та финансијска помоћ много значити овом сектору који је због пандемије короне посебно угрожен.

Свим пензионерима по 5.000 динара

Сви пензионери ће уочи Светог Николе, 17. или 18. децембра, добити једнократну помоћ од по 5.000 динара, најавио је председник Србије Александар Вучић.

„Донели смо ту одлуку, нисмо још меру, али ћемо свакако 17, 18. децембра, и имаћемо довољно новца, да свим пензионерима исплатимо по 5.000 динара једнократне помоћи”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће та помоћ много значити највећем броју пензионера са пензијом испод просека.

„То је укупно око 75 милиона евра. Одакле нам новац? Увек уштедимо. Кажу свашта за мене, али ми увек имамо за црне дане, сачувано са стране, да помогнемо људима”, рекао је Вучић за РТС, преноси Танјуг.

Хоћемо да вратимо цео дуг Азербејџану за пут

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да држава настоји да пре краја године исплати цео кредит који је узет од Азербејџана за пут Чачак - Љиг.

„То је тежак кредит, укупно 300 милиона евра. Платили смо нешто више од пола, сада хоћемо да вратимо комплетан дуг, јер није лака камата од 4 одсто, узета још 2011. године”, рекао је Вучић за РТС.

Са тих 170 милиона, Србија ће за 0,42 одсто спустити стопу јавног дуга, на 57,4 одсто буџета, додао је Вучић.

Он је рекао да то неће много оптеретити државну касу, јер је каже, дефицит од око 8-9 одсто много мањи од развијених земаља.

Пустимо теорије завере, препустимо ово фармацеутима

Нико није луд да прода вакцину којом ће да потрује људе, каже председник Александар Вучић.

О је рекао да је антиваксерски лоби веома снажан, али да је уверен да грађани у Србији разумеју важност вакцинације и да ће се велика већина одлучити на вакцину против короне.

На констатацију водитељке да су поједина истраживања у Србији показала да је за вакцинацију тек 29 одсто грађана, Вучић је казао да је то показало једно истраживање и да је уверен да је проценат оних који пристају на вакцину много већи од те бројке.

Говорећи о теоријама завере везаним за пандемију и саму вакцину, Вучић је рекао да „нико није луд” да прода вакцину којом ће да „потрује народ”.

„Уозбиљимо се, немојте да припадамо теоретичарима завере, оних који су пуни мржње према целом свету, дајте да ово препустимо лекарима и фармацеутима”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

На питање да прокоментарише истраживања у Великој Британији, где је, такође, невелики број за вакцинацију, али и поједине изјаве да је Велика Британија „пожурила”, Вучић је одговорио да је та земља поступила апсолутно исправно.

Истиче да ће тим потезом Британија да сачува хиљаде живота грађана и да ће убрзо да крене у опоравак економије.

Вучић: Како бих могао да спавам да не обезбедим вакцине

Не интересује ме шта ће рећи Брисел ако се одлучимо за руску или кинеску вакцину, већ ме интересују животи грађана Србије, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

Истакао је да је његов посао и обавеза да води рачуна о грађанима Србије, а да је од тога „ко ће шта да му каже” – уморан.

„Не интересује ме шта ће ми ко рећи, већ здравље људи. Поштујем Европу, али највише волим Србију и највише волим људе који живе у Србији, које год да су нације. Наша обавеза је да сачувамо животе… Учинићу све да и један живот више спасем, па макар истрпео најгоре нападе из Брисела, Пекинга, Москве”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Нагласио је да не би могао да заспи када би знао да је могао да обезбеди руску или кинеску вакцину и да спаси животе грађана, а да је то одбио због политике и Брисела...

„Како бих ја после тога могао да заспим?”, упитао је председник.

Истакао је да ће се потрудити да на тржишту буду проверене и безбедне вакцине, које ће бити бесплатне за све грађане Србије.

Сутра са О'Брајаном, у првој половини 2021. са Бајден

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра имати важан разговор са секретаром за националну безбедност САД Робертом О'Брајаном, као и да верује да ће новоизабраног председника САД Џозефа Бајдена видети у првој половини године на билатералном састанку.

Председник је гостујући на РТС рекао да ће сутрашњи разговор са О'Брајаном бити велика част за нашу земљу.

Говорећи о Бајдену каже да са њим има одличне личне односе.

„Наравно да би за нашу земљу било лакше да је остала ова администрација у САД. Ја то не кријем и то ћу рећи и Бајдену када га будем видео, пошто он то зна, није то нека велика тајна да је другачији однос према КиМ”, навео је Вучић.

„Да је нешто друго, ја бих рекао много су ми бољи односи са Бајденом јер сам са њим био много више пута и много дуже разговарао него са председником Трампом. Бајден је један од најбоље припремљлених људи за разговоре”, наводи председник Србије.

Додаје да нам свакако неће бити лака позиција по том питању.

„Али, нисам сигуран да Приштина мисли да било шта жели да проведе у дело по том питању (Вашингтонског споразума) због њихових унутрашњих разлога”, казао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је тако одговорио на претходно питање да ли ће на реализацију Вашингтонског споразума утицати промена на челу САД.

„То нису били лаки дани за нас, али ми поштујемо своју реч и потпис”, нагласио је Вучић.

Напомиње да су односи у Приштини још комплекснији након одласка њихових бивших лидера у Хаг и да сада председници хоће да буду и Вјоса Османи и Рамуш Харадинај и Мустафа...

Вучић је за 10. децембар најавио и наставак техничког дијалога Београда и Приштине.

Он је пренео да је позиција немачке канцеларке Ангеле Меркел, са којом је данас поподне имао он лајн састанак, непромењена по питању Косова и Метохије.

Вучић је рекао да данас имамо много мањи одлив Срба с Косова и Метохије и вратили смо то питање на међународну агенду.

Градићемо бољи однос с новом владом у Црној Гори, али обазриво

Председник Србије Александар Вучић каже да ће се Београд трудити да са новом владом у Црној Гори гради бољи однос, али пажљиво и обазриво, будући да је у Црној Гори видљива антисрпска кампања.

Поручује да је Београд донео мудру политичку одлуку да не протера црногорског амбасадора.

„Видим у ком смеру то иде, како се споља намеће та жестока антисрпска кампања, како поједини политички фактори у Црној Гори морају да докажу своје црногорство, а оно се увек доказује негативним односом према Србији”, рекао је Вучић за РТС.

Каже да је Србија довољно одговорна, озбиљна и способна да буде изнад тога и не учествује у антицрногорској кампањи, наводећи да „ замера делу медија у Србији који је учествовао у антицрногорској кампањи јер нема потребе за тим”.

Вучић је рекао да протеривање српског амбасадора у Црној Гори Владимира Божовића није био пријатељски чин и да се то не ради, као и да сматра да разлози за то нису били уверљиви на било који начин, али је истакао је Србија на крају реаговала не само на цивилизован, него и на одговоран начин.

Како је рекао, Београд је у први мах поступио рутински, у складу са Бечком конвенцијом и донео исту одлуку за црногорског амбасадора Тарзана Милошевића, али је потом донета мудра политичка одлука.

Наводи да је прва одлука да и црногорски амбасадор у Србији Тарзан Милошевић буде персона нон грата била логична и уобичајена, рутинска одлука Министарства спољних послова и да министар Никола Селаковић није погрешио, али да је потом питање одмерено и другачије, не само водећи рачуна о Бечкој конвецији, већ и о животу.

„Та наша порука мора да буде усмерена, а Србима у Црној Гори, али и према Албанцима, Црногорцима, Бошњацима, да им пружимо руку и покажемо да су добродошли и да нећемо да предузимамо такве акте који нису пријатељски, који значе протеривање амбасадора”, рекао је Вучић

Како каже, Црна Гора Србији мора да буде најближа, али Србија неће никога ни на шта да тера.

Вучић је рекао и да је ужаснут кампањом која се води у Црној Гори, да су Срби постали окупатори, да се износе лажни цитати краља Николе...

Каже да таква политика траје већ дуго и подсећа да га је Мило Ђукановић лично опутжио да је директни кривац за његов пораз на изборима.

„Једина ствар у којој сам имао право да нешто кажем и питам је положај српског народа у Црној Гори. И када слушам неке које говоре како нема предстанвика мањина у данашњој влади у ЦГ, па чекајте, није било никога ко се изјашњавао као Србин, не у влади него нигде, а срба готово 30 одсто”, казао је Вучић.

Он је навео да је посао Београда да у складу са европским стандардима брине о свом народу, не тражећи ништа више, те истакао да се ни на који начин не угрожава независност Црне Горе.

Упитан да ли мисли да би нова власт у Црној Гори могла да буде заинтересованија за пројекат „мини шенгена” и регионалну сарадњу, Вучић је рекао да би то било добро и за њих и за нас.

„Нећемо никога да терамо, одустао сам од тога да чезнемо за неким ко неће да буде за столом. Немам ту врсту комплекса и фрустрација које смо имали некада”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Београд на самиту са ЕУ у Софији први пут наступио са Скопљем и Тираном као јединсвени фронт кад је реч о зеленим коридорима, што је врло добро, али да није његов посао да се меша у унутрашње ствари неке друге државе и да говори шта би за њих било добро.

Каже да би и за Приштину и за Подгорицу било боље да се придруже иницијативи.

„Било било би боље за њих да отовирмо границе, да роба иде без граница, да имамо фитосанитарне и ветеринарске инспекције нон стоп, да уштедимо седам посто трошкова, можемо да формирамо своје тржиште, да нас више цене у Европи пре него што постанемо део Европе”, казао је Вучић.

Почетком године о новој помоћи приватницима

Председник Александар Вучић најавио је да ће почетком следеће године уследити помоћ приватним предузетницима, додајући да је против измена пореске политике, већ за једнократна давања.

„Почели смо да разговарамо, јер током јануара морамо да помогнемо привреди. Против смо измена пореза, али наћи ћемо нешто што ће приватни сектор да задовољи”, рекао је Вучић за РТС.

Он је рекао да је лично више за једнократна давања, макар била невелика, јер промена пореске и фискалне политике може да унесе додатну несигурност и уништи земљу, а циљ је да економска ситуација буде стабилна.

Вучић је истакао да свакако остаје услов да нема отпуштања радника.

Он је подсетио да уз додатне мере за приватни сектор почетком 2021. године, од 1. јануара следи повећање плата од 5 одсто за медицинске раднике и 3,5 одсто за све друге у јавном сектору.

Од 1. априла биће повећање од 5 одсто за све, а тада ће уследити и повећање од 10 одсто за војнике, разводнике, десетаре и подофицире, додао је Вучић.

Није сагласан са тезом Фискалног савета да су већ предузете мере помоћи привреди биле погрешне, и наводи да је то била добра одлука, да се то види по резултатима, које хвали и Европска комисија.

Вучић је додао никада неће изнети критике на рачун Фискалног савета, јер воли њихов приступ, будући да увек „терају” државу да мање троши, да увек чува у резерви.

„Могу да нас критикују, али морате да помогнете и бринете о грађанима, а да не угрозите јавне финансије и то је оно што радимо веома добро. Овим нећемо ништа да угрозимо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

На критику Фискалног савета о Ер Србији и државној помоћи тој компанији, Вучић је као пример навео да је Немачка дала 6 милијарди евра Луфтханзи, уз одобрену државну гаранцију за зајам од 3 млрд евра, као појединачну помоћ одобрену од стране ЕК.

„А, шта да радите, да укинете авиокомпанију? Чија је то жеља у земљи да само нешто укидамо, као фабрике од 2000. године”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да ће Србија бити број један у Европи по стопи раста, и то ове и две наредне године, по проценама ММФ-а.

Коментари7
e2271
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

stari doktor
Za vakcinaciju protiv covid-19 je 29% naših građana!? Užas. Kao stari lekar, sada penzioner, očekujem izlaz iz tunela i shvatam oprez ali ne i otpor, jer su nam napredak nauke i energičnost stvaralaca pružili efikasni izlaz . Vakcine koje su lege artis i proverljivo prošle sve tri faze ispitivanja zaslužuju pažnju. Za neke su i sami proizvođači dali ograničenja. Putin Moskovljanima od 16-60 godina nudi Sputnjika. To i kod nas mora da bude ograničenje i izabere pogodnija vakcina za stare.
Zlatan
Vi biste kao doctor pa jos "stari" morali znati da je za razvoj i ispitivanje vakcina potrebno najmanje 10 godina. Za ovu "sklepanu" bilo je potrebno 6 meseci, ili je "cuveni Dr. Bill Gates" to vec pripremio 2011 kada nam je saopstio da se vakcina moze koristiti i za depopulaciju... Suvise se lazi iznelo oko corona virusa tako da ogroman broj ljudi veruje da je cela prica bila priprema za vakcinisanje.
Nezaborav
Poraz za preminule i za porodice preminulih .Ovo će proći ali ostaje teško osećanje da se država opredelila "malo više" za ekonomiju ( ne samo naša) .Porodicama saučešće a preminuli nisu brojke nego dobre bake i deke,dobri roditelji,dobri ljudi.Svima večna slava.
miroslav sarcanski
Zlokobno zvuci priznanje Predsednika da juce nisu mogli biti primljeni novi kovid pacijenti, pa je samo zato broj hospitalizovanih manji. Stopa hospitalizacije, odnos broja hospitalizovanih i zarazenih je medju najvecima u Evropi. To znaci da su mere prevencije neadekvatne i zakasnele, da se ne testira dovoljan broj osoba, a da se slabo prati izolacija i kontakti zarazenih. Sve to za posledicu moze imati nemogucnost prijema novih pacijenata, kao i tragicne posledice narednih dana i nedelja!
Ognjen Sobajic
Niko normalan ne sumnja u pobedu nad koronoom. Ljudi su pobedili i mnogo opasnije pošasti kao npr kugu. Pitanje je samo kolika je cena te pobede: koliko preminulih, koliko sa dugoročnim zdravstvenim i psihološkim posledicama i kolika je šteta ekonomiji.
Јасна
@Огњен Шобајић: тако сте једноставно и тако тачно написали . Нека нам је Бог у помоћи да преживимо и последице .
ilija alimpijevic
Više preminulih je u isto vreme od kancera, kardiovaskularnih bolesti, čak od zagadjenog vazduha umre oko 6000 ljudi godišnje u Srbiji, naspram korone koja je odnela nešto preko 1000 života. Nije malo, ali mislim da će nas vakcina koja treba na nama da se testira osakatiti Srbiju.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља