Златно млеко је индијски напитак које све више стиче популарност у западним културама, па и код нас. Овај интензивно жути напитак прави се од топлог крављег или биљног млека уз додатак куркуме и других зачина, нпр. цимета и ђумбира.
Овај напитак има бројне предности што се тиче здравља и у свету се обично користи као алтернативни лек за јачање имунитета и сузбијање болести.
Зашто је златно млеко здраво?
1. Главни састојци садрже обиље антиоксиданса
Куркума, жути зачин популаран у азијској кухињи, садржи куркумин, који се вековима употребљава у ајурведској медицини. Ђумбир има такође антиоксидативна својства. Антиоксиданси су једињења која штите ваше тело од оксидативног стреса, активно учествују у борби против болести и инфекција и доприносе вашем укупном здрављу.
2. Састојци имају противупална својства
Сматра се да хронична упала игра главну улогу у хроничним болестима, укључујући рак, метаболички синдром, Алцхајмерову болест и болести срца. Из тог разлога, исхрана богата противупалним једињењима може умањити ризик од ових стања.
Ови противупални ефекти могу умањити болове у зглобовима од остеоартритиса и реуматоидног артритиса.
3. Побољшава функцију мозга
Истраживања показују да куркумин може да повећа ниво неуротрофичног фактора који потиче из мозга (BDNF). Ово једињење помаже мозгу да формира нове везе и подстиче раст можданих ћелија.
Ђумбир такође може да појача рад мозга побољшавајући време реакције и памћење. Истраживања показују да ђумбир штити од губитка можданих функција повезаних са старењем.
4. Боље расположење, нижи шећер у крви
Куркума, односно њен активни састојак куркумин може да побољша расположење и смањи симптоме депресије.
Ђумбир може да смањи ниво шећера у крви и побољша осетљивост на инсулин.
5. Антивирусна и антибактеријска својства и боља пробава
Састојци који се користе за прављење златног млека имају антибактеријска и антивирусна својства која могу заштитити ваше тело од инфекција.
Ђумбир и куркума, два састојка у златном млеку, могу да вам помогну да регулишете пробаву. Куркума такође може да помогне у ублажавању симптома улцерозног колитиса.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Рецепт за златно млеко
• 200 мл сојиног млека (non-gmo), или кокосовог, пиринчаног, овсеног, бадемовог млека или органског крављег млека – топлог
• 1 кашичица куркуме у праху
• 1 кашичица свежег ђумбира (ситно ренданог) или ђумбира у праху
• 1/2 кашичице кокосовог уља
• на врх ножа млевеног бибера
Додајте млеко и промешајте.
Ономе ко не може а да не заслади овај напитак, може додати кашичицу меда или природног заслађивача на бази стевије. Ја нисам.
Опционо можете додати мало цимета, који је такође благотворан за здравље. Ја нисам да укус не би био претерано интензиван.
Када завршите мешање, на врху ће се појавити мале масне капљице које су од кокосовог уља, што је нормална појава.Ј. В.