среда, 20.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 26.11.2020. у 11:28 Александра Куртеш

Недеља италијанске кухиње – онлајн

Ерос Пико (Фото принтскрин)

Недеља италијанске кухиње, у свом петом издању, под називом „Знања и укуси италијанских територија, 200 година од рођења Пелегрина Артузија”, до 29. новембра представља своје разноврсне садржаје онлајн због вируса корона. Програм промовишу дипломатско-конзуларна мрежа Италије и италијански институти за културу да би истакли значај и изврсност италијанског гастрономског наслеђа. На овај начин вреднује се богатство и разноликост кулинарских традиција италијанских територија, као и здравље и одрживост читавог ланца производње, указујући на вредности медитеранске исхране као модела уравнотеженог начина живота. То је уједно и омаж Артузију, утемељивачу домаће италијанске кухиње, поводом две стотине година од његовог рођења.

Овом приликом Италијански институт за културу и FOODQ припремили су седам видео-снимака на тему „Породица и гастрономија” шефа кухиње Ероса Пика, добитника Мишленове звездице. Он говори о храни у различитим породичним тренуцима током једне седмице па се тако у низу занимљивости може чути да одмах после богатог ручка бака припрема лагану и здраву вечеру – пун лонац куваног поврћа. Видео-снимци са титловима на српском језику могу се погледати на јутјуб каналу и друштвеним мрежама Италијанског института за културу. Ту се „крчкају” приче у којима кувар открива како изгледа набавка сезонских намирница. Оне који немају много времена за кување обрадоваће се брзим рецептима, док ће сладокусци пожелети да сазнају како бака прави торту и добију савете о припреми рибе и пице.

Посетиоци могу да погледају и кратак видео-снимак под називом „Добро дошао назад Пелегрино Артузи” који су уступиле општина Форлимпополи и регија Емилија Ромања.

Италијански институт за културу позива све оне који воле да кувају да припреме италијанске специјалитете и на друштвеним мрежама ове установе (Фејсбук, Инстаграм и Твитер) објаве слике јела са кратким описом рецепта или кратке видео-снимке припреме јела користећи хаштаг #ItalianTaste уз обележавање званичне странице @iicbelgrado. Објаве ће бити подељене на друштвеним мрежама Института, а победници проглашени у понедељак.

Коментари0
07310
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља