Недеља италијанске кухиње, у свом петом издању, под називом „Знања и укуси италијанских територија, 200 година од рођења Пелегрина Артузија”, до 29. новембра представља своје разноврсне садржаје онлајн због вируса корона. Програм промовишу дипломатско-конзуларна мрежа Италије и италијански институти за културу да би истакли значај и изврсност италијанског гастрономског наслеђа. На овај начин вреднује се богатство и разноликост кулинарских традиција италијанских територија, као и здравље и одрживост читавог ланца производње, указујући на вредности медитеранске исхране као модела уравнотеженог начина живота. То је уједно и омаж Артузију, утемељивачу домаће италијанске кухиње, поводом две стотине година од његовог рођења.
Овом приликом Италијански институт за културу и FOODQ припремили су седам видео-снимака на тему „Породица и гастрономија” шефа кухиње Ероса Пика, добитника Мишленове звездице. Он говори о храни у различитим породичним тренуцима током једне седмице па се тако у низу занимљивости може чути да одмах после богатог ручка бака припрема лагану и здраву вечеру – пун лонац куваног поврћа. Видео-снимци са титловима на српском језику могу се погледати на јутјуб каналу и друштвеним мрежама Италијанског института за културу. Ту се „крчкају” приче у којима кувар открива како изгледа набавка сезонских намирница. Оне који немају много времена за кување обрадоваће се брзим рецептима, док ће сладокусци пожелети да сазнају како бака прави торту и добију савете о припреми рибе и пице.
Посетиоци могу да погледају и кратак видео-снимак под називом „Добро дошао назад Пелегрино Артузи” који су уступиле општина Форлимпополи и регија Емилија Ромања.
Италијански институт за културу позива све оне који воле да кувају да припреме италијанске специјалитете и на друштвеним мрежама ове установе (Фејсбук, Инстаграм и Твитер) објаве слике јела са кратким описом рецепта или кратке видео-снимке припреме јела користећи хаштаг #ItalianTaste уз обележавање званичне странице @iicbelgrado. Објаве ће бити подељене на друштвеним мрежама Института, а победници проглашени у понедељак.