петак, 30.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 14.10.2020. у 09:50

И ресторани у Србији у конкуренцији за Мишленове звездице

Мишленове звездице коначно стижу и у Србију, сазнаје Танјуг.

Србија је, наиме, постала део престижног Мишленовог гастрономског водича, а који су ресторани у нашој земљи добили ово, најпрестижније кулинарско признање, према Танјуговим информацијама биће познато у децембру.

Мишленова звездица је својеврстан кулинарски „оскар”, највеће и највредније признање у кулинарском свету које добијају ресторани са престижном понудом и услугом.

Ресторани могу да добију до три звездице за квалитет хране на основу пет критеријума: квалитета намирница, мајсторства укуса и технике кувања, личности кувара у његовој кухињи, односа цене и понуде, као и доследности квалитета, коју потврђују Мишленови инспектори.

Мишленови инспектори анонимно посећују ресторане широм света и оцењују искључиво квалитет хране коју служе, на основу тих пет критеријума.

Звездице не зависе од ентеријера, декора стола или квалитета услуге ресторана, то се рангира посебно, оценом од 1 до пет.

Сви добитници звездица су у Мишленовом водичу, у којем се препоручују ти ресторани, у преко 30 земаља на три континента.

До сада је продато више од 30 милиона публикација.

Од земаља у окружењу само Хрватска и Словенија су се нашле у Мишленовом водичу – Хрватска са седам ресторана са звездицама, а Словенија са два.

Мишленове звездице покренула су браћа Андре и Едуард Мишлен, чије презиме носе и најпознатији пнеуматици на свету.

Како би мотивисали људе да путују и тако повећали продају кола и својих гума, браћа Мишлен су 1900. године направили мали водич са корисним информацијама за путнике, као што су мапе, списак аутомеханичарских радња, бензинских станица, те листу места где може да се једе или пронађе преноћиште.

Између осталог, водич је имао анонимне оцене европских ресторана, а од 1926. године је почео да додељује чувене звездице.

Људи који оцењују храну - Мишленови инспектори, стално су запослени у Мишлен групи, а већина је студирала у најбољим угоститељским школама у свету.

Коментари5
00e92
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin - Schwabenländle
Тај Мишленов водич је одавно познат и он даје такорећи гаранцију за квалитет скуваног као и за квалитет намирница, поврћа, рибе и меса. Али како ће Мишленови инспектори реаговати ако наруче говеђе или телеће месо, којих у Србији нема ?
hmm
Što? Ne jedu svinjetinu? Pa ima ljudi koji to vole. Na primer Kinezi, a oni su sad najbrojniji turisti i vole sve ove zapadne marke. Bitna im je potrošnja guma, zar ne?
jovo
Mislenove zvezdice nije lako dobiti, ali je jos teze zadrzati, lako se gube. Ima kod nas restorana koji bi mogli dobiti jednu ili dve, ali za koliko dugo . Skoro da nema restorana koji godinama drzi isti kvalitet hrane /za sve goste/ i usluge. Cesto dolazim u Srbiju i ne mogu da pohvalim isti restoran iz godine u godinu, menja se kvalitet hrane ali i meni.Ali , zatoi uvek ima i neki novi restoran koji je otvoren i odlican je dok se ne " proslavi".
Dragan Pik--lon
Ugostitelji treba da znaju da su ove Mislenove zvezdice mac sa dve ostrice.Kada restoran dobije jednu ili vise zvezdica,duzan je da non-stop bude na istom nivou ili bar malo bolji nego sto je bio juce i prekjuce.Kada dobije zvezdicu posao krene kao lud,no posle godinu dana opada zbog interesovanja za drugacije modele.Osim toga kuvara vam"otmu'(konkurencija) za duplu platu i pocinjete da-propadate.Pravom restoranu nisu potrebne zvezdice niti reklama.Najbolja je usmena i kontinuitet u kvalitetu.
Дипломирани политиколог
Ето одличне прилике за профилисање младих кувара који траже каријеру на светском тржишту. Поред тога, ово је одлична туристичка реклама за Београд. Ко није у стању да издржи на тржишту, које је јако сурово, јер је тржиште просто такво, он пропада. Сурова али нормална ствар од када је света и века.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља