субота, 05.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 08.10.2020. у 14:43 Исидора Масниковић
ПРОФЕСИЈА ГЛУМАЦ

Увек су ме сматрали васпитаним момком

Најтеже у овом послу је научити да будеш стрпљив, ако хоћеш да трајеш. Мораш да научиш и да кажеш „не“, али да много радиш док се не докажеш. То је била моја филозофија, али тако сам и васпитан. Своје најбоље улоге сам почео да правим када сам постао свестан ко сам, шта желим, а шта не, када сам са обе ноге чврсто стао на земљи – каже глумац Милорад Дамјановић којег гледамо и у другој сезони серије „Тате“
Мики Дамјановић (Фото Соња Спасић)

У току само једног дана, успео је да гостује у јутарњем програму, оде до Ваљева, врати се на интерју, и с пуно елана одигра представу у својој матичној кући – Београдском драмском позоришту. Такав је Милорад Дамјановић, увек спреман да своју позитивну енергију и љубав несебично дарује свима око себе. Јер, то му је животни задатак, каже. Да увесељава људе, и да се у његовом друштву сви добро осећају. И заиста је тако, посматрајући га како шири своју харизму на колеге, у паузама снимања, на пробама. Једноставно речено, људи се добро осећају кад су у његовој близини. Ту се пева, свира, смеје... Нема свађа, неативних осећања, грубих речи....

Они посвећенији телевизијски гледаоци сећају га се још из филма „Лајање на звезде“, који му је и био и први глумачки ангажман, након друге године факултета. Имао је срећу да се овај филм Здравка Шотре допадне публици. Међутим, за Дамјановића, ово је било трауматично искуство јер је био, како нам отвара душу, млад, несигуран глумац, са приватне академије и због тога је морао да се дупло више доказује.

- У току студија прихватао сам све ангажмане који су ми понуђени јер сам желео само да радим. У то време основала се и БК телевизији на којој сам био ангажаван. Управо ми је рад на овом каналу отворио врата за даљи професионални развој. Милан Караџић ме је затим позвао у БДП где сам касније постао и део ансамбла а данас и првак овог театра. Имао сам срећу да су ми се одмах, на почетку, склопиле све коцкице, какву данас немају млади глумци. Матична кућа ми даје сигурност, не само финансијску, већ и могућност да играм, добијам улоге и професионално напредујем. Само је важна упорност, истарајност - прича Дамјановић.

ТВ манијак

Врло свесно га није било неко време на телевизији, каже. Желео је прво да у позоришту испуни циљ који је себи зацртао а то је да одигра много улога, да сарађује са редитељима, великим глумцима. И успео је да заигра са великанима нашег глумишта - Оливером Марковић, Ђузoм Стојиљковићем, Петром Краљем, Тањом Лукјановом... док му је Предраг Ејдус био професор. Од сваког је нешто научио и свако је оставио неки траг.

- Увек су ме сви сматрали васпитаним момком што је била моја предност, па нису били шкрти у давању савета. После 21 године радног стажа  дошао сам до места првака драме Београдског драмског позоришта што нисам могао ни да сањам. Када сам дошао до тог циља, онда сам пожелео да се вратим телевизији. Ја сам прави ТВ манијак, и гледам све, без селекције, јер то ме опушта... а из грешака се много и научи. Када су ми се десиле „Тате“, схватио сам колико заправо у себи имам акумилираног искуства које сам стекао и у театру и играјући на телевизији, чак и у неким епизодним улогама као што су у „Љубав, навика, паника“, „Мјешовити брак“... Имам утисак да ми се све у животу дешавало с разлогом, и у право време. Колико год сам жарко желео пре десет година да  будем у свим серијама, поготово у Павићевим, то ми се никако није дешавало... И онда сам само у једном тренутку престао да очекујем и било чему да се надам... Тек тада су врата почела да се отварају – зрело прича наш саговорник.

Главни продуценти „Смарт продукције“ су дошли на једну од његових омиљених представа „Мој деда је аут“ и ту су га приметили и позвали на кастинг, али за сасвим другу улогу...

- Толико сам желео ту другу улогу да сам се данима спремао за аудицију и некако ми је интуиција говорила да ће то бити серија баш по мом укусу. И како то обично бива, све што сам желео, нисам урадио добро, бар не онако како сам ја то замишљао. А онако како су ме видели продуценти и редитељи, то је испало добро. Моја улога инспектора Радића у „Татама“ је био велики изазов. У почетку, појављујем се као потпуни  негативац, али како се сценарио развијао, публика је почела да га воли. Овакав глумачки задатак је за сваког глумца посластица, да нађеш у себи средства да браниш лик који је у очима гледалаца негативан... и да га доведеш до тога да га публика заволи – објашњава Дамјановић којег публика, након ове улоге, просто обожава.

Још као млад суочио се са популарношћу док је радио на БК телевизији. Од тог времена, стасале су нове генерације. Сада на ту славу гледа сасвим другачије, као на пропратну манифестацију свог посла, а не као нешто што је циљ.

- Драже ми је када ме људи препознају по улози у некој представи. Лепо је када ми се обрате уз осмех. Јер то је моја мисија – да усрећујем људе – поручује.

На снимању серије „Тата“ сви су се сјајно забављали.

- А и жанр је такав, некако смо сви ушли у ту енергију серије. Сигуран сам да ће управо због тога, друга сезона бити још гледанија. Такође драж ове серије је што је цела породица гледа. Серија нам  прича о свакодневици у овој земљи. Не мора реалност пошто-пото да буде тмурна, може да буде и мелодрамска, са тим малим животним проблемима јер онда свако може да се препозна - казује Дамјановић.

Телевизија сада профитира

Према мишљењу нашег саговорника, корона вирус је многе зауставила у својим плановима, раду, сновима.... Али зато, телевизија је профитирала јер су људи у кућама и гледају ТВ програм. Позоришта би сада требало, сматра Дамјановић, да мало коригују своје репертоаре јер људима данас, више него икада, треба релакс - подвлачи Дамјановић који себе сматра народским глумцем.

- Ја волим класично позориште, а не филозофирања на сцени, уметничарење и уметност по сваку цену... Волим да онај који ме гледа, доживи катарзу. То је поента овог посла – поручује и мудро наставља:

- Није важно само да будемо на Инстаграму, да имамо мноштво „фоловера“ (пратиоца) и лајкова, и да то можемо да наплатимо. Мени то ништа не значи. Ја сам иначе човек којем новац не значи много. Ниједан посао нисам прихватио или одбио а да ми је новац био примаран. Сваки глумац мора да схвати да постоји развојни пут. Колико сам само тацни уносио на сцену и није ме било срамота, да бих дочекао своју шансу. Нажалост, данас млади гумци не размишљају тако. Они очекују одмах велике улоге. Мој савет свим мојим младим колегама је – да не може све преко ноћи! Најтеже у овом послу је научити да будеш стрпљив, ако хоћеш да трајеш. Мораш да научиш и да кажеш „не“, али да много радиш док се не докажеш. То је била моја филозофија, али тако сам и васпитан. Своје најбоље улоге сам почео да правим  када сам постао свестан ко сам, шта желим, а шта не, када сам са обе ноге чврсто стао на земљи – наставља своју причу.

Овај глумац је у потпуности је посвећен свом позиву. У родном месту Прибоју, организује фестивал Дани Данила Лазовића.

- Имао сам подршку локалне заједнице јер су схватили да сам својим контактима успео да унапредим квалитет фестивала и подигнем га на виши ниво. А затим су и они почели да улажу у овај фестивал. Једна мала сиромашна општина почела је да улаже озбиљна средства да неки велики уметници дођу у њихов мали град. Борим се управо за ту децентрализацију културе јер ми се чини да је то само флоскула а да се суштински веома мало на томе ради. Није култура у кругу двојке и не сме да буде  истиче овај глумац који нам још, у ћаскању, признаје да више ништа не планира. Волео би да позоришта раде што дуже. Летос је требало да игра у представи „Зелена чоја Монтенегра“, у копродукцији БДП-а и Будва град театра, а у режији Никите Миливојевића, али је то прекинуто због кроне. Нада се да ће се пробе наставити од 1. новембра.

Милорад Дамјановић је и велики борац за очување поезије коју обожава и уз коју је стасавао. Дуго већ осмишљава кабаре у којем  ће на иронично-комичан начин говорити о свом животу, али и рецитовати поезију. Неке стихове ће казивати и на руском језику који течно говори, а ретко ко зна да овај глумац има и индекс Филолошког факултета.

За глуму се заинтересовао у родном месту, у аматерском позоришту, у другом разреду основне школе... Више  је времена проводио, каже,  у Дому културе него код куће. Глума је нешто што је највише желео у животу, иако родитељи немају додирних тачака са уметношћу. Његова учитељица је препознала таленат за рецитовање поезије па је кренуо у рецитаторске секције и три пута побеђивао на републичким такмичњима. Та љубав га је држало до краја средње школе. И управо жели у свом кабареу да прикаже све те своје скрајнуте таленте.

У последње време воли да раније устаје... Најбоље се опушта уз телевизију.Воли дуге шетње са псом и баштованство које га опушта.

- Направио сам свој кутак на тераси у којем волим да уживам уз кафу. Волим да се дружим са људима, али више ништа на силу... открива нам уз закључак да бисмо још дуго могли да ћаскамо о свему, али публика га чека...  Трк под туш, па на сцену... Јер то је његов живот. За публику живи!

Коментари2
784a4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Jovana
Divan glumac i divna serija Tate
roditelj
Serija tate je najavljena kao komedija ali to nimalo nije, najcesce se prica o sksu, ljubavnim parovima itd a deca za vreme prinudnog rasputa u martu pocela da gledaju. Nemamo mi vise seriju za porodicno gledanje svih generacija, NAZALOST:

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља