петак, 30.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 18.08.2020. у 12:15

Пуњене тиквице

(Фото А. Мијалковић)

Потребно је:

  • З веће тиквице
  • 2 парадајза
  • 1 црни лук
  • 250 г мешаног млевеног меса
  • 80–100 г пиринча
  • 1 кашичица алеве паприке
  • со
  • бибер
  • уље или маст
  • мирођија
  • 2 листа ловора
  • кисело млеко

Тиквице очистити, огулити, исећи попреко на два дела (да дно буде равно) па сваки издубити док се сасвим не уклони средина са семенкама (пажљиво, да се не пробију ивице ни дно). На масноћи пропржити ситно сецкан лук, додати млевено месо, со, бибер и алеву паприку, пржити још мало, па сипати пиринач и све добро измешати. Додати мирођију, а по жељи и кашику млевеног или сецканог парадајза или ајвара, па још мало динстати. Овом смесом пунити тиквице. Сваку затворити заобљеним„поклопцем” од парадајза, па ређати у шерпу, да „поклопац” буде окренут нагоре.  Средину парадајза, која остане, исецкати и измешати с оним извађеним семенкама од тиквица и посолити, и ту смесу распоредити око тиквица. Ставити ловор. Налити водом и динстати у полупокривеној посуди 40–45 минута. Ту посуду (или другу, ватросталну, у коју се њен садржај пажљиво пренесе) ставити у рерну и запећи 10–15 минута. Служити вруће, уз хладно кисело млеко.

Коментари2
65f84
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mustafa Aga
Raznorazna povrcha mogu da se pune...Ali nije to to...Samo punjena paprika je ono vrhunsko i naravno sarma od kiselog kupusa za nas iz ovog podneblja...Punjeni luk smo skoro otkrili i zaista nam se dopada...Vinova loza nije losha takodje...Punjene tikvice nishta narochito kao i punjeni plavi patlidjan...
Саша Микић
Ствар укуса. Ја највише волим како су моја мама и моја бака спремале пуњене тиквице. Чак више од пуњених паприка. Заборавили сте сармице од зеља са киселим млеком. Све прсте да полижеш!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља