четвртак, 24.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 10.08.2020. у 22:00 Ј. Антељ - И. Албуновић

Половина купаца не чита декларације на месним прерађевинама

Да ли се сви произвођачи придржавају прописа који се примењују од 1. марта посао је којим треба да се позабаве инспекцијске службе, кажу у ЦЕПС-у
(Фо­то EPA-EFE/Sergei Ilnitsky)

Истраживање Центра потрошача Србије (ЦЕПС) током јуна 2020. године о ставовима потрошача према месним прерађевинама, којим су обухваћени грађани Београда, Ниша и Новог Сада, показало се да потрошачи неколико пута недељно конзумирају ове производе. И то највише шунку (43,4 одсто) и саламу (33,8 одсто), затим трајне кобасице 24,9, паштете 24, и виршле 13,2 процента.

Како се наводи, истраживање је показало да испитаници немају јасне методе прикупљања података о квалитету производа, као ни критеријуме за процену квалитета. Процени приступају или веома свесно или уопште не воде рачуна о томе шта и колико често купују. Ипак, два одлучујућа фактора приликом куповине јесу укус производа и цена коју могу да приуште. Потрошачима је већином (60,8 процената) познато да постоје правилници  који регулишу квалитет производње. Већина  њих, односно 76,3 одсто, верује да се произвођачи придржавају тих правилника.

Како наводе у ЦЕПС-у, на основу најновијег Правилника о квалитету уситњеног меса и полупроизвода и производа од меса, који се примењује од 1. марта ове године, за заштићене производе јасно су прописани састојци од којих ти производи могу да се производе, чега  потрошачи нису свесни, а најбољи пример за то је виршла.

Назив виршла сада може да носи искључиво производ произведен од прописаних састојака. Сви други производи сличног изгледа, (хот дог, хреновка или сл.), немају тако стриктна ограничења у погледу прописаних састојака и не могу да носе назив виршла.

Вера Вида, председница ЦЕПС-а, истакла је да правилник дефинише какав тачно састав месне прерађевине и виршле морају да имају, а са којим већина потрошача није упозната. Да ли се сви произвођачи придржавају наведеног правилника је посао којим треба да се позабаве инспекцијске службе.

Више од половине испитаника не чита пажљиво списак састојака уз образложење да не зна како да процени те информације. Највише се информишу од пријатеља (65,6 одсто) затим путем медија (59,6 одсто),  преко чланова породице (47,3) или тако што прочитају информацију на друштвеним мрежама (39,5 одсто).

Најмање се информишу шта о томе говоре стручњаци, свега 15,6 процената испитаника је изабрало ову опцију, а ниједан испитаник није навео да прати неки портал који се бави темом квалитета намирница и исхране. И овде је узраст фактор који утиче на разлике: најмлађи се највише информишу од пријатеља, а најстарији од стручњака, док испитаници у категорији од 46 до 56 година у највећем проценту користе друштвене мреже као извор информисања. На тржишту Србије од почетка године забележен је раст увоза различитих врста месних прерађевина и то углавном преко страних трговинских ланаца.

Због све веће понуде потрошачи би и више него раније морали да буду боље информисани о томе шта купују. Према најновијим подацима ПКС, у првих пет месеци ове године увоз полутрајних месних производа, био је већи за 45 одсто у односу на исти период 2019. Месни производи полутрајни и трајни, највише су стизали из Шпаније, Немачке, Италије, Хрватске, Пољске...

Коментари5
18ed8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

bambi
Ja sam hemicar po profesiji i bavim se laboratorijom suvomesnatih proizvoda u nasem regionu. Rezultati koje ja dobijam i za koje tvrdim da su 100% tacna i rezultati "ovlascenih" laboratorija se uopste ne slazu. Zeleo bih gradjanima da porucim i to dobronamerno. Suvomesnati proizvodi u nasem regionu predstavljaju visokorizicnu kancerogenu hemijski sintetisanu hranu koju treba izbegavati u velikim krugovima. Pored kancerogenosti treba istaci i koliko je takva hrana zatrovana.
Киза
Нису толико проблем ни декларације, ни ситна слова, "Е" ознаке, већ то што је закон регулисао да, пази сад, "квалитет производа контролише СОПСТВЕНА лабораторија!?! А референтна лабораторија (коју до скора нисмо ни имали), врши спорадичну и насумичну контролу! Фактички произвођаче НИКО не контролише. Следећи је проблем, кад се и установи да неки производ није безбедан , објави се само да је повучен из употребе (изузетак је пудер фирме"Џонсон", који је обелоданила Америка), без имена произвођача!
Tatjana
Ово је апсолутно промашена тема. Наводити нешто потпуно ирелевантно као што је читање декларације код месних прерађевина да би се замаглила суштина да је све што можеш купити вештачко и у суштини штетно... ево ја читам, на јефтиној салами наведено Еxxx, pa onda Exxx, pa Exxx (xxx су бројеви, да не лупам напамет) и тако пет пута, на скупој салами опет Еxxx, pa onda Exxx, pa Exxx и тако опет пет пута. И шта да закључим?
Aco Vasiljevic
Ljudi(kupci) i ne trebaju da citaju nije to biblioteka.Ima zakon sta moze a sta ne moze i postoji trzna inspekcija koja treba da radi svoj posao i zastiti gradjane od trovanja i lopova.
Deda
A kako mislite da čitamo? Stoje poređane u frižideru jedna na drugu pa šta treba, da tražim da izvadi iz frižidera da mi da u ruke da čitam ona mala slova za lupu i prevrćem dok ne pročitam? Ko će to da dozvoli?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља