среда, 30.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 07.08.2020. у 14:48 Исидора Масниковић

​Остварила сам све своје снове

Ако добро поступамо према природи, она ће нас наградити својим благодатним плодовима који нам могу бити на здравље, а ако смо деструктивни према околини, то ће нам се обити о главу. Чувајте себе и свет око себе. Окрените се природи и квалитету, баталите синтетику и квантитет – поручује нови Гастрономад, Катарина Петровић
Катарина Петровић (Фото Адванс медија)

Катарину Петровић, некадашњу Лазаревић гледаоци су запатили по врцавим, машовитим, оригиналним временским прогнозама... Уносила је радост у наше домове, чак и када је напољу било облачно и кишовито. Управо је ова Катарина са кишобраном у руци, од недавно инагурисана у Гастрономада, титулу коју могу да понесу само истински кулинари, и то они који љубав према храни, породици, али и земљи носе дубоко у срцу. Поносна је што је ову титулу преузела од дугодишњег Гастрономада Ненада Гладића, познатијег као Лепи Брка, али нам поверава, да ће она, ипак, то на свој начин...

„Ми, жене из Србије,  изузетно смо способне и јаке. У аманет су нам то оставили наши преци. Млађе генерације су мало метиљаве, али то је све последица одвајања од природе и традиције“

-  Не може свако да буде Гастрономад. Сналазим се одлично са овом новом титулом, које пре свега, подразумева какартерне особине. Хвала екипи из „Адванс медија“, која је у мени препознала потенцијал. У суштини сам читав живот била скривени истраживач културе, етнологије и гастрономије. Другачија сам, увек сам имала неки свој стил који не може да се одглуми или имитира. Променили смо и концепт. Свака епизода има занимљиву причу о намирници водиљи. Јунакиња је управо нека биљка или животиња и о њој истражујемо, учимо и уживамо. Нови  Гастрономад ће бити динамичнији, веселији и едукативнији. Гастрономи поред уживања у храни и припремању хране вапе да ископају најдубље тајне и неиспричане приче – казује нам ова страствена кулинарка која своју нову улогу доживљава као награду за дугогодишњи рад и труд.

- Више од 15 година се бавим новинарством и константно сам радила на себи. Потребно је надограђивати сензибилитет. Кулинарство је моја велика љубав и до пре неколико година само хоби, а сада  је то озбиљна професија пуна изазова. Кувар да би напредовао не сме да буде сујетан, већ да пусти различите људе и културе да га усмеравају и допуњују – веома отворено прича.

А како ће изгедати њен гастро-номадски пут, с обзиром да је титула дошла у специфичном тренутку када су нам, због корона вируса, границе затворене а многи планови и жеље осујећени?

- Има Србија толико скривених прича и места, таман док се корона не смири. Ми смо народ који је изузетно креативан и потребно је много истраживати. Овакав концепт још нико није радио. Представити српски народ или представнике других народа који живе у Србији кроз намирницу која је имала свој пут од некуд до нас. Свако би требало да зна шта има на трпези, одакле је та намирница допутовала, како је одолевала зубу времена и ко је од наших великана баш тако припремљену јео – самоуверено каже Катарина Петровић којој је кулинарски дар уписан у генима.

Сличан се сличном радује
- Пратила сам разне формате али  морам да признам да има доста лажних и исценираних емисија о кулинарству, поготово на страним телевизијама. Одавно сам симпатисала Рејчел Реј, јер сам у њој препознала врцавост и енергију која ми је пријала. Ипак, сличан се сличном радује. Неоспорно је да има сјајних кувара, али нису сви довољно харизматични да ту своју страст презентују пред камерама – сматра Катарина Петровић.

- Сви у фамилији су вешти у кувању. Родбина са мамине стране су Словаци, па су тако све зуске и њање у фамилији биле веште са тестом, колачима и припреми супа, меса... Фамилија са очеве стране је из Сурдулице. Мене је пут наносио на разне стране света и увек сам се интерсовала за кување. Од оних сам што све морају да пробају и испитају – подвлачи Петровићева која сматра да да овакав концепт емисије опушта људе, прија чулима и није чудо што је „Гастрономад“ одувек био вољен и радо гледан

- Гледаоцима је потребно оно што је применљиво и корисно. Позитивни и занимљиви људи враћају веру у боље сутра и орасположе нас лепе приче. Када видимо да овај свет почива на ваљаним вредностима онда и ми добијамо енергију и инспирацију. Ненад Гладић је одличан кувар и гледала сам његове емисије. Нећу га наследити,  јер сам потпуно другачија. Покушаћу да емисији дам нови печат и промену као освежење – поручује наша саговорница коју гледоци, и после десет година, памте као занимљиво ТВ лице.

У међувремену је радила на себи и усавршавала се, што су многи и препознали и стога је и ангажовали на многим пројектима и у различиим улогама.

- Временска прогноза је била изузетно леп и искрен приступ професији, помало детињаст, јер тада сам имала 18 година и много „ветропирасте“ енергије – уз широх осмех прича.

А где је била свих ових година?

- Нисам одлазила, само су се интересовања јавности усмерила на другу страну, па тако поред ријалитија и скандала моја култура није могла да дође до изражаја. У приватном животу сам радила на себи и остваривала своје снове. Сада сам удата за човека којег волим, имам дивну ћеркицу, скућили смо се и имали разна животна искушења која смо успешно превазишли. Поносни смо јер имамо дивне пријатеље и наш свет темељимо на породичним  вредностим- отресито одговара.

Не плаши се опаког вируса који нам је наметнуо такозвану „нову стварност“ и нов начин живота. Чува се и понаша одговорно!

- Одувек је било непознатих болести, ратова, криза. Онај ко је јак и способан, вредан и пун љубави нема чега да се плаши. У оваквим ситуацијама само се потврђује тврдња да све што се дешава је по допуштењу и вољи Господњој. Ми смо оно што једемо и увек се добро добрим враћа. Ако добро поступамо и према природи она ће нас наградити својим благодатним плодовима који нам могу бити на здравље, а ако смо деструктивни према околини, то ће нам се обити о главу. Чувајте себе и свет око себе. Окрените се природи и квалитету, баталите синтетику и квантитет – поручује нам Катарина.

Када није испред камера и не кува за нас, њен дан наликује каквом роману, пун је авантура и промена.  Често је са породицом у природи и  бави се лепим стварима. Уметност, музика, духовност, пољопривреда и много шетње. Кува сваки дан за своје ближње и све стиже.

- Ми, жене из Србије,  изузетно смо способне и јаке. У аманет су нам то оставили наши преци. Млађе генерације су мало метиљаве, али то је све последица одвајања од природе и традиције - примећује наша саговорница.

Преноси нам утиске са снимања „Гастрономада“, иако су тек од недавно почели:

- На сету је увек весело, јер је екипа феноменална. Разумемо се, волимо се и смејемо. Волела бих да тако буде увек, јер онда и најнапорнији темпо може да буде пун успомена, прича и доноси много доброг материјала за гледаоце. Ми снимамо добре и вредне људе, оне који су радознали и посебни а са њима никад није досадно.

Катарина и њена породица се хране здраво и умерено. Имају своју башту и коке, а од познаника набављају намирнице.

- Ко воли да кува и једе, води рачуна о сваком детаљу. Код нас је гозба сваки дан и из наше куће нико никад није, а нити ће гладан изаћи – уз препознатљив леп осмех додаје.

Коментари0
2b69e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља