четвртак, 06.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 07.07.2020. у 20:00 Р. М.
ПРОНАЛАСЦИ

Пица из каменог доба

Једно од најстаријих, али и данас најпопуларнијих јела. – Први писани рецепти
(Фото Пиксабеј)

Јело које је по свему судећи најомиљеније међу малишанима, тинејџерима, али и онима мало старијима јесте пица. Једноставно и брзо се спрема, а укус јој се може мењати у зависности од састојака који се ставе на њу пре печења.

Иако многи мисле да је пица само још један од производа модерног доба, ова врста јела настала је, према неким историјским подацима, још у каменом добу. Тајну прављења теста за пицу знали су сви они који су умели да правилно измешају брашно и воду и да добијену смесу развуку, а затим и испеку.

Наши давни преци правили су танко тесто за хлеб које су пекли између камења, на ватри. На испечену подлогу стављане су различите намирнице. Овакве „пице” коришћене су уместо касније изумљених тањира и на њих је стављано кувано јело.

Древни Грци масовно су користили испечен танки хлеб уместо тањира, баш као и други стари народи.

У шестом веку пре нове ере војници Дарија Великог у персијском царству у паузама између дуготрајних маршева пекли су, како наводе неки историјски подаци, врсту хлеба који је био изузетно танак и затим га прекривали сиром и поврћем.

Три века касније у првој књизи посвећеној историји Рима писано је о „округлом јелу прекривеном маслинама, уљем, биљкама и медом које је печено на камењу”. У првом веку наше ере пица је већ увршћена у специјалитете без којих се није могла замислити богата трпеза старог Римског царства.

У то време настали су и први писани рецепти за справљање пице која се није много разликовала од модерне варијанте. И тадашње пице биле су најчешће округле, тесто је било танко, а на њега су стављани разни прилози – од пилећег меса до сира, белог лука, менте, бибера и уља.

У остацима пронађеним на месту где је била некадашња Помпеја која је уништена у ерупцији вулкана Везува 79. године наше ере, откривена је претеча модерне пицерије – место за прављење пице са алатом који се користио приликом печења теста, као и окамењени парчићи пице.

У 16. веку пица је добила нови додатак – парадајз. Иако је прављена на готово целом старом континенту, ова храна је и даље била најпопуларнија у Италији. Временом су додавани нови састојци на пицу, мењан је и њен облик, тако да се у модерно доба праве и четвртасте пице, а последњих деценија пицерије ничу широм целог света.

Такође, модерно доба донело је и нове могућности приликом прављења јела, па у данашње време домаћице не морају да се замарају правећи тесто, већ могу да купе замрзнуте пице, већ унапред припремљене за печење, а могу и да је наруче телефоном.

Коментари1
94ae3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dr Slobodan Devic
Samo da dodam, kada pitate Napuljane za pizu "Napolitanu" oni vam uz osmeh objasne da tako nesto ne postoji. Isto vam tako objasne da je u Napulju nastala pica Margarita, za koju oni tvrde da je preteca moderne italijanske pice. Napravljena je krajem 19-og veka za kraljicu Margaritu savojsku i na testo su stavljeni paradajz, beli sir i bosiljak, kako bi izgledala kao italijanska zastava. Neki tvrde da je to samo legenda, da je takva pica postojala i ranije i da je 1889-te tako samo nazvana ...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља