среда, 30.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 04.06.2020. у 14:05 М. Д.

Крст на вр­ху пла­ни­не Сто­ло­ви

Кон­струк­ци­ја кр­ста, ви­со­ка 33 ме­тра и те­шка 16,5 то­на, по­ста­вље­на је на пла­ни­ни Сто­ло­ви, на 1.375 ме­та­ра над­мор­ске ви­си­не

Кра­ље­во – На нај­ви­шем вр­ху пла­ни­не Сто­ло­ви код Кра­ље­ва зва­ном Усо­ви­ца, од­но­сно на над­мор­ској ви­си­ни од 1.375 ме­та­ра по­ста­вља­ње­на је, пре не­ко­ли­ко да­на, кон­струк­ци­ја ве­ли­ког кр­ста. Кад се осве­тли, ка­ко ка­жу, ви­де­ће се из ве­ћег де­ла Ср­би­је.

Ина­че, иде­ја за овај по­ду­хват, под­се­ћа Ми­лу­тин Ву­ко­са­вље­вић Ву­кас, члан Од­бо­ра за из­град­њу, по­те­кла је још пре 12 го­ди­на од пла­ни­нар­ског дру­штва ,,Гво­здац“ из Кра­ље­ва, а уз бла­го­слов Жич­ке епар­хи­је. Но, вре­мен­ски усло­ви, зе­мљо­трес на овом под­руч­ју и не­до­ста­так нов­ца, бу­ду­ћи да се све фи­нан­си­ра­ло од до­бро­вољ­них при­ло­га, ус­по­рио је град­њу. Ра­чу­на се ипак да ће сви по­сло­ви, а пред­сто­ји још осве­тље­ње, уз укуп­но ула­га­ње од око сто хи­ља­да евра, би­ти оба­вље­ни до кра­ја го­ди­не.  

‒ Би­ће то, на не­ки на­чин, уздар­је на­шим Не­ма­њи­ћи­ма, јед­на ле­па за­ду­жби­на и знак за­хвал­но­сти за уте­ме­ље­ње Срп­ске пра­во­слав­не цр­кве – ка­же про­то­је­реј-ста­вро­фор Љу­бин­ко Ко­стић, ко­ји је и пред­сед­ник Од­бо­ра за из­град­њу кр­ста на Сто­ло­ви­ма.

Са­мо у те­ме­ље, ко­је је епи­скоп жич­ки Ју­стин осве­тио 2. ју­на 2018. го­ди­не, „оти­шло” је 5,5 то­на гво­жђа и 1.900 џа­ко­ва це­мен­та. Са­ма кон­струк­ци­ја, те­шка 16,5 то­на, од ре­шет­ка­стог то­пло­цин­ко­ва­ног че­ли­ка је и от­пор­на је на су­ро­ве вре­мен­ске усло­ве. Крст у осно­ви има че­ти­ри пу­та че­ти­ри ме­тра, ви­си­не је 33 ме­тра и сим­бо­ли­ше зе­маљ­ски број Хри­сто­вих го­ди­на, а ра­спон из­но­си 21 ме­тар. На кон­струк­ци­ји кр­ста ра­ди­ли су мај­сто­ри кра­ље­вач­ког пред­у­зе­ћа ,,Ами­га”.

Иде­ја је би­ла, а то је и про­јек­том пред­ви­ђе­но, да се крст ви­ди са ве­ћег де­ла Ср­би­је, па ће то­ком но­ћи би­ти осве­тљен уз по­моћ ве­тро­ге­не­ра­то­ра и лед тех­но­ло­ги­је.

Коментари26
9fb9d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Neva
U ime krsta i pod krstom su vodjeni ratovi, zatirani narodi u Africi i Americi
goran
Малициозних злобника којима увек нешто смета, који у свему виде нешто лоше и све желе својом мржњом и злобом да испрљају и попљују, увек је било и биће. на "хејтере" како се то данас каже не треба обраћати пажњу, већ у славу божију треба се радовати свему лепом и узвишеном.
Deda Mića
Šta kažu:„Videće se iz većeg dela Srbije“, opa bato! Stavrofore, stavrofore, a kolika će to Srbija biti? Ne bi bilo loše da se pod tim krstom organizuje jedan crkveno-narodni sabor. A, šta kažeš stavrofore? Koliko je vremena prošlo od poslednjeg?
Jovan Maksimovic
@Hans. Nije ovo 1941 kada su svabe streljali u Kraljevu i okolini i srpske djake. Kako ste samo mogli pomisliti da treba nekoga da pitamo koja verska obelezja smemo dizati u nasoj Srbiji. Uvek kada ugledamo ovaj krst pomolicemo se i za one koje su zlikovci nevine pobili. Ako vam smeta ovaj krst, vi zatvori oci i pomislite na sve nevino pobijene.
dusan1
Pre nekoliko vekova započeto je nešto slično na brdu Đurovača kod Trstenika ...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља