среда, 30.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 04.06.2020. у 18:00
ИСХРАНА

Пестициди у воћу и поврћу

После јагода највише се прска спанаћ, кељ, нектарине, јабуке, грожђе, брескве, вишње, крушке, парадајз, целер и кромпир
(Фото: Пиксабеј

Због короне и ванредног стања мало ређе смо посећивали пијаце, а пестициди су нам били последња ствар на памети. А оно прелепо, мирисно, живописно домаће рано воће, јагоде, мами нас својом појавом и мирисом. Ценом не толико, јер је килограм јагода прве недеље маја био око 600 динара. У продавницама је већ одавно било увозних јагода, често упола јефтинијих, које се често разграбе.

Пословица, међутим, каже: ако не знаш шта је добро, купи оно што је скупо. Да ли су наше јагоде мање прскане од грчких и да ли то значи да су сигурније? Не бих рекла.

У току производње дешава се да произвођач не испоштује каренцу. Каренца је време које мора да прође од последњег прскања пестицида по воћу/поврћу пре бербе. Ако није протекло довољно времена, у намирницама имамо остатке пестицида. И то не ваља. Произвођачи имају велику одговорност када користе пестициде како би намирнице заштитили од инсеката и болести.

Фитосанитарна инспекција 365 дана у години ради свој посао и не дозвољава увоз хране која има остатке пестицида. Наводно.

Јагоде су најчешће прскано воће, односно најчешће третирана намирница пестицидима у целом свету. Према истраживању ”Инвајерментал воркинг групе” у 2020. години, после јагода (које су убедљиво прве) највише се прска спанаћ, кељ, нектарине, јабуке, грожђе, брескве, вишње, крушке, парадајз, целер и кромпир.

Најбоље по здравље јесте да се купује органски гајено воће и поврће, дакле од сертификованих произвођача, јер се ту не примењују вештачки пестициди.

Ако не знате да ли су намирнице које желите да купите било на пијаци било у продавницама безбедне, можете делимично да их „очистите” за десетак минута. Једноставно потопите (на 10 минута) намирнице у воду у којој сте растворили соду бикарбону. После тога само исперите под млазом воде и то је све.

Ово може да уклони неке остатке пестицида и осталих нечистоћа, али главни начин заштите јесте избор органски гајене хране.

Према истраживању ове групе, што се остатка пестицида тиче најбезбедније су следеће намирнице: авокадо, кукуруз шећерац, ананас, лук, папаја, грашак, патлиџан, шпаргла, карфиол, диња, броколи, печурке, купус.

На крају, размислите следећи пут када кренете у куповину и ако можете бирајте органско. Ту пестициди немају шансе.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

Коментари1
75435
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ВлаДо
Да се не лажемо.Једини сигуран доказ да нема пестицида и да не треба водити рачуна о каренци су црви у воћу.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља