понедељак, 06.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 28.05.2020. у 18:08

Грађани Србије непожељни у Црној Гори, Хрватска рачуна на туристе из ЕУ

(Фото Танјуг)

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је  да је њој потпуно јасна порука Подгорице, а то је да су у Црној Гори непожељни грађани Србије, а што се Хрватске тиче каже да јој је та одлука јаснија јер очигледно не рачунају претерано на туристе из Србије, већ из ЕУ.

Брнабић је, у емисији „Фокус” ТВ Б92, казала да не види да постоје било какви неспоразуми, и да нема разлога да назове црногорског премијера Душка Марковића како би јој, како је рекао, објаснио одлуку, јер јој је све јасно.

Она изнела своје мишљење да је та одлука погрешна и да се ради о класичном случају када „политика и политиканство замагле гледиште и економски интерес”.

„Мислим да су туристи из Србије јако добри туристи на црногорском приморју. Њихова одлука је базирана на потпуно политичким мотивима. Мени је одлука савршено јасна, нема шта да ми неко образлаже”, рекла је она, а на тврдње да су за ту одлуку добили похвале, рекла је да јој је изузетно драго за те похвале, које није видела.

Истовремено је изразила уверење да ће Црна Гора променити своју одлуку, јер ће бити изложена великом притиску, пошто је туризам највећи генератор БДП-а у тој земљи, а српски туристи су значајно томе доприносили.

„У једном тренутку ће попустити под притиском туристичке индустрије. Верујем да ће бити потпуно другачија одлука, да ће нас позивати да дођемо. А ја позивам грађане да не иду тамо где су непожељни. Како год било влада ће бити отворена за сарадњу и подршку нашим грађанима где год били”, објаснила је она.

Говорећи о односу са Црном Гором казала је да покушава да се не бави унутрашњим питањима те земље и цитирала председника Александра Вучића да Србија поштује Црну Гору као суседну државу и партнера.

Подсетила је да је Србија за регионалну стабилност и повезивање.

„Не могу да разумем код неких колега из региона то несхватање да ми као регион и сви грађани можемо да напредујемо и подигнемо квалитет живота у региону само уколико радимо заједно, ако је регион миран, предвидив и боље повезан”, подвукла је Брнабић.

Указала је да, као премијерка, има уставну обавезу да се бави и брине о Србима ма где били, а тако и у Црној Гори.

„То ради свака озбиљна држава, а Србија је постала озбиљна држава. Али то не значи мешање у унутрашње послове Црне Горе. Ја сам за најбоље могуће односе са Црном Гором. Жао ми је што су изабрали неки други пут, који не разумем, а то је да се у 21. веку бавите формирањем цркве уместо да се бавите дигитализацијом и подршком секторима који могу да подигну конкурентност како би млади остајали у региону, подигли додатну вредност економије”, навела је она додајући да се управо тиме бави Србија.

„Ако желите да будете у ЕУ а идете да конфискујете нечију имовину, добијете препоруке Венецијанске комисије па се не водите тиме, то је њихово право да раде, а наша је обавеза да покушамо да на потпуно демократски начин поштујући све европске вредности утичемо да права Срба у Црној Гори буду на највишем нивоу », рекла је Брнабић додајући да то ради и Мађарска када је реч о мађарској националној мањини у Србији, Румунија и друге земље.

Осврнула се и на ставове да Србија треба да реагује реципрочним мерама, додајући да је чула да не чинимо довољно, али је видела и писма да ми директно радимо против црногорске власти.

„Између те две крајности не знам како бих одговорила ни на једно и друго. Бавимо се својим послом, водимо бригу о интересу Срба ма где живе. Ми смо држава која се тога не стиди и радимо попуно отворено”, објаснила је она.

Подсетила је да су, до Закона о слободи вероисповести, односи Србије и Црне Горе били одлични, да је она имала одличну комуникацију са црногорским премијером Душком Марковићем, а да је после закона, када је председник Вучић окупио Албанију и Северну Македонију око регионалне мини Шенген иницијативе, која се заснива на четири основне европске слободе, позвао и Подгорицу, која је била резервисана.

„Србија има само један једини интерес а то је регионална стабилност, наш интерес је бољи квалитет живота грађана Србије, а то директно зависи од стабилности региона”, нагласила је она.

Брнабић је казала и да не уводимо реципрочне мере јер политиканство често замути ум некима па не виде да ће такве одлуке имати лоше последице по њихове грађане и економију.

„Наше границе су отворене, и позивам грађане Црне Горе да дођу. Они су добродошли, црногорски студенти којих има доста да буду у што већем броју у Србији. Србија је отворена земља и желимо да људи долазе овде, јер то значи много за нашу економију и односе”, казала је она.

Што се Хрватске тиче, каже да више разуме ту одлуку, јер очигледно не рачунају претерано на туристе из Србије, колико из 10 земаља ЕУ за које отварају границе.

„Уместо то да коментаришем више се фокусирам и више размишљам о томе како да на најбољи могући начин све лепоте наше земље представим нашим грађанима који чешће боље знају стране туристичке дестинације, него наше у земљи које могу да се пореде са најбољима широм света. Покушавам са целим тимом нађем начин да то приближим грађанима да би остали и летовали у својој Србији”, рекла је она.

Брнабић је истакла да је то најбоље по питању здравствене безбедности, али и што тиме на директан начин помажу нашу домаћу економију у реално тешкој економској години, а при том добијају феноменално летовање уз одличну услугу.

„Ја сам размишљала где ћу ићи овог лета, а размишљала сам о Увцу, Тари, Дрини. Има толико лепих дестинација. Позвала бих грађане да остану у Србији, да се ослоне на своју земљу и уздају у лепоте и услугу у својој земљи”, закључила је Брнабић.

Брнабић: Волела бих често да ЕУ гласније и јасније реагује

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да би често волела да ЕУ гласније, ефикасније и јасније реагује, али да је Унија таква каква јесте, а што се Црне Горе тиче каже да је одсуство реакције на тамошња дешавања исто реакција.

Брнабић је, у емисији „Фокус” ТВ Б92, упитана за нереаговање ЕУ на актуелне догађаје у региону, казала да би волела да не расте евроскептицизам у Србији, јер је ЕУ за нас важна.

„ЕУ је наш стратешки пут, тамо где желимо да будемо је пуноправно чланство из много разлога. Разумем да наши грађани често размишљају да ли је то прави пут. Међутим, нама је више од 65 одсто страних директних инвестиција из ЕУ, и наше главно тржиште за извоз је у сличном проценту Унија”, рекла је она.

Брнабић је истакла да је Србија у сваком смислу усмерена на ЕУ, географски, културолошки, економски, у вредностима и у сваком другом смислу.

Пуноправно чланство у ЕУ ће нам, како истиче, донети много тога доброг.

Подсетила је да би као пуноправни члан имали на располагању неупоредиво више финансија и фондова.

Уз то подсетила је да је за нас ЕУ мировни пројекат који је донео најдужи период мира на континенту.

„Желимо за генерације које долазе за нама да осигурамо тај дуготрајни мир”, подвукла је она.

Што се тиче реакција и недостатка реакција, на пример недостатак реакције на дешавања у Црној Гори и региону, то је за њу, како додаје, исто реакција.

„Мислим да су институције као Венецијанска комисија биле јасне. Ја бих често волела да ЕУ гласније, ефикасније и јасније реагује, али она је таква каква јесте”, закључила је она, преноси Танјуг.

Надам се да ћемо ускоро прогласити победу

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да се ситуација са вирусом корона смирује и да је под контролом, те да се нада да ћемо ускоро моћи да прогласимо победу.

„У овом тренутку не можемо да прогласимо победу над вирусом корона, али се ситуација смирује, под контролом је. Данас од око 4.500 тестираних, 25 је потврђених случајева, то је 0,55 одсто. Смирује се ситуација и надам се да ћемо ускоро моћи да прогласимо победу”, рекла је Брнабић у емисији Фокус на ТВ Б92.

Премијерка је истакла да је фокус сада на економији и привреди.

Додала је да је задовољна и како је радио њен тим, али је, каже, пре свега, задовољна земљом и свим грађанима који су се придржавали препорука.

„Препоносна сам на здравствени систем и здравствене раднике и колико смо озбиљно, одговорно радили и колико смо заједништво показали током кризе”, рекла је Брнабић.

Поновила је да криза није завршена, али да су испуњени сви услови, „па и преко тога” да се вратимо у „какву такву” нормалност, преноси Танјуг.

Премијерка је навела и да је веома емотивно доживела ситуацију са уласком вируса у Геронтолошки центар у Нишу.

„Тешко ми је због сваког изгубљеног живота. Имамо једну од најмањих стопа смртности у свету - 2,13 одсто, али опет говоримо о нечијим родитељима, члановима породица, пријатељима… Не може се тако говорити о људским животима. Много је 241 жртва, али како је било у другим земљама, напреднијим богатији, заиста смо јуначки храбро изгурали ово”, рекла је Брнабић.

Још једном је захвалила свим грађанима, здравственим радницима, људима из војске полиције, запосленима у супермаректима и замолила све да се сада настави борбу у привредном смислу.

„Сада је борба за нашу економију, за туризам, хотеле, угоститеље, малопродајне објекте, за произвођаче, да купујемо домаће, да сви заједно подигнемо економију. Верујем да можемо”, закључила је Брнабић.

Коментари38
af825
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sara
sergije miletic@ sergije, na svu srecu dva pisma citamo i pisemo, znamo da citamo i izmedju redova, taman im dobro dosla korona da imaju cime da se pokriju da nisu bas razgoliceni
Раде Ковачевић
Не би требало уводити никакве реципрочне мере Црној Гори, (тиме би се кажњавао и српски народ у Црној Гори) јер је то оно што би Ђукановићев клан и желео да Србија уради - да унутрашњи, вештачки сукоб у Црној Гори подигне на међудржавни план! - како би своју безумну антисрпску и истовремено антицрногорску политику учинио - прихватљивом! Покушај прављења црногорске цркве није ништа друго до покушај Ђукановићевог клана да заведе апсолутну контролу над свим друштвеним токовима у Црној Гори!
sergije miletic
Gospodjo,ne zabranjuju Hrvati i Crnogorci Srbima ulazak u njihove zemlje zbog politike ili turizma,nego,alo,zbog epidemije koja se(po njihovoj oceni,)u Srbiji jos nije stisala.
Sara
Verodostojan@Voja V@ Ona jest NATO clanica, ali je isto tako i narod organizovao demonstracije sirom Grcke protiv NATO intervencije.Rado cu otic i na malo krstarenje Nevom, volim posmatrat zalazak sunca
Djuro
ne zivim u Srbiji ali kada mislim o rodnom kraju i letovanjima jedino mi nedostaje grcko toplo more i tamosnje neverovatno kulturno bogatstvo vise civilizacija i gostoprimljivost stanovnistva. Hrvatska i Crna Gora imaju ledeno more i previse kamena i betona za moj ukus., ne bas prijatno mesto za opustanje....

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља