Недеља, 01.08.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Привреди Србије помоћ од пет милијарди евра

Влада Србије ће у наредних 10 дана усвојити уредбу, односно правни оквир који ће омогућити спровођење економских мера за подизање српске привреде, најавио је министар финансија Синиша Мали
Синиша Мали (Фотографије Танјуг)

Припремили смо свеобухватан Програм економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса Ковид-19 и подршку привреди Србије за очување запослености, а вредан је 5,1 милијарду евра, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Каже да је пакет мера пажљиво припремљен и да су сагледане све могуће последице ове кризе по нашу економију, као и искуства других земаља.

„Ово је свеобухватни пакет мера који је усмерен на очување нивоа запослености и представља борбу за свако радно место и помоћ оним предузећима која су и највише погођена овом кризом, предузетницима, микро, малим и средњим предузећима у приватном сектору”, нагласио је он.

Министар каже да је у протеклих десетак дана влада добила велики број предлога од стране економиста и привредника и привредних удружења и да су највећи број њих и уврстили у пакет мера...

Мали се захвалио Народној банци Србије и гувернеру Јоргованки Табаковић на томе што је НБС изашла са мерама увођења мораторијума на кредите и лизинг као и на томе што је смањила референтну каматну стопу.

Криза која постоји свуда у свету, рекао је Мали и Србија није крива за њу:

„Нисмо ми криви за ову кризу, ово је глобална криза, криза са којом се суочава скоро свака земља у свету. Оно што је велика разлика је што у односу на велики број тих земаља а у односу на можда, усудићу се да кажем неке кризе из претходних периода, Србија ову кризу чека и бори се економски никада јача и никада снажнија”, рекао је Мали.

Имамо стабилне јавне финансије и новца, поручио је Мали, преноси Танјуг.

„Зато идемо са предлогом ових мера данас да највећи терет ове кризе управо држава преузме на себе како би нашу привреду растеретила и како би привреда са што мање последица и прошла кроз ову кризу”, рекао еј Мали.

Подсећа, пре пар година Србија је била на ивици банкрота.

„Тада су тешке мере биле, мере реформи које је покренуо председник Вучић док је био председник владе, а као последица и резултат тих мера ми четири године имамо суфицит у буџету и јавни дуг који је испод 50 одсто БДП-а”.

Данас је Завод за статистику изашао са податком да је у Србији индустријска производња у фебруару била 7,6 одсто већа него у истом периоду прошле године.

„Овај програм мера је управо резултат и последица реформи која је спровођена са грађанима заједно. У овом тренутку имамо довољно простора, стабилне финансије имамо довољно новца да нашој привреди и запосленима помогнемо онда када је та помоћ најпотребнија”, рекао је Мали и навео да је држава издвојила зато помоћ од 5,1 милијарду евра што је у динарима 608,3 милијарде.

Поређења ради то је половина нашег годишњег буџета, рекао је Мали и додао да је реч о 11 одсто нашег БДП-а.

Како је истакао, намета много земаља на свету, „можда на прст једне руке” које су издвојиле оволику помоћ у односу на величину и обим своје економије.

Свим пунолетним грађанима директна помоћ 100 евра

Сви пунолетни грађани Србије добиће директну помоћ од 100 евра, саопштио је министар финансија Синиша Мали.

То је једна од мера државе за опоравак српске економије, која је погођена епидемијом вируса корона, преноси Танјуг.

„Издвојићемо око 70 милијарди динара из буџета, и сваком пунолетном грађанину уплатити уплатити износ од 100 евра, у динарској противвредности”, рекао је Мали на прес конференцији на којој се представио мере са председником ПКС Марком Чадежом. Он је истакао да је то велики знак подршке и жеље да се унесе једна дозу оптимизма.

„Да покажемо колико је Србија у овом тренутку јака, и да сваком суграђанину омогућимо да добије око 12.000 динара. То је добро за повећање потрошње, ликвидности, али и начин на који, као држава желимо да подржимо све грађане да заједно прођемо кроз све ово”, рекао је Мали.

Плате у јавном и пензије сигурне

Влада Србије ће у наредних 10 дана усвојити уредбу, односно правни оквир који ће омогућити спровођење економских мера за подизање српске привреде, најавио је министар финансија Синиша Мали и нагласио да се тај програм неће примењивати на предузећа која су од почетак ванредног стања смањила за више од 10 одсто број радника.

„Више пута смо апеловали и молили привреднике да не отпуштају своје запослене”, рекао Мали.

Каже да ће најављени програм бити финансиран на три начина: из резерви буџета којих има довољно, из буџетских апропријација, као и на тржишту домаћем и међународном капитала.

Влада остаје доследна ономе што је Вучић говорио а то је да у јавном сектору нема смањења плата, нити отпуштања нити смањења пензија, јер има довољно новца у буџету, навео је министар.

Пензије су сигурне, поручио је Мали, преноси Танјуг.

Такође, истиче да ће се влада трудити да поштује све обавезе које има према приватном сектору.

Каже да се се посебна група у влади бави корпоративним обвезницима за велика предузећа која могу да рачунају на тај вид подршке како би обезбедила не само ликвидност већ и нови капитал.

Најавио је да се размишља и да се помогне посебно најугроженијим секторима као што су угоститељство, хотелијерство, повртарство и другим.

Пакет мера државе чува „кичму” привреде

Марко Чадеж (Фото Танјуг)

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да је држава прихватила 90 одсто предлога различитих удружења и асоцијација привредника и да ће усвојени пакет мера сачувати радна места, ликвидност и производњу у земљи.

Овај пакет мера, истакао је Чадеж „чува кичму привреде” а у наредних десетак дана влада ће усвојити низ аката који ће омогућити да се мере спроведу.„Овај пакет мера јесте нешто што чува радна места, чува ликвидност, производњу , чува 'кичму' привреде”, истакао је Чадеж, преноси Танјуг.

Председник ПКС се у име привредника, удружења и асоцијација, као и чланица Коморе захвалио држави што је саслушала глас привредника.

Он се захвалио Министарству финансија, Министарству привреде и Народној банци као и целом тиму који је предводио председник Србије што су, како је рекао, направили пакет мера који одговара скоро 90 одсто изнетим предлозима удружења привредника.„Ви данас ову кризу не можете да решите никаквим милијардама које ћете упумпати у нека тржишта. Тржишта тренутно не постоје. Дакле, морамо ићи заједно, да се сложимо, да мора да се тржишта консолидују и врате у функцију...„

Мере су пре свега намењене малим и средњим предузећима али је и добар део пакета намењен већим компанијама како би се очувала радна места и ликвидност а како би преживеле овај период.

ПКС ће наставити, каже, да буде партнер компанијама 24/7 и кол центри Коморе раде даноноћно.

Још немогуће говорити о размери последица

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је данас да никада није постојала оваква економска криза у којој тржиште практично не постоји, као и да је сада јако тешко говорити о размерама последица.

Он је приликом представљања програма економских мера Владе рекао да је ПКС у сталном контакту са фирмама и да је за сада 560 компанија редуковало или обуставило рад, али нису отпустиле раднике.

У питању су пре свега металски и текстилни сектор, који тренутно немају тражњу , нема извоза, као и велике компаније у којима ради доста жена, а које морају да остану код куће.

Он је указао да се појављују бројни проблеми и да је најважније да здравствена криза потраје што краће, јер ће тиме и економска бити краћа.

Када се буде видео крај, моћи ће боље да се сагледају и последице и које је кораке потребно још предузети, истакао је Чадеж.

Он је напоменуо и да ће помоћ од 100 евра такође ући у потрошњу и утицати на већу производњу.

Упитан да ли здравствени радници који због вируса не раде треба да добију 100 одсто зараде, а не 65, Чадеж каже да је њихова препорука да сви послодавци треба да исплате више од обавезних 65 одсто зараде, ако је то могуће.

Чадеж је међутим указао да је то регулисано и Законом о раду и да ПКС не може да утиче на послодавце. То је такође и питање, како је рекао, за државну управу и Министарство здравља.

„Наша препорука компанијама је да и када стане производња имају довољно средства да одрже запослене и ниво плаћања у најмаксималнијем могућем обиму. Сада са овим сто је држава изашла то може да се уради”, оцењује Чадеж.

Он је рекао да свим компанијама препоручују да одрже сто посто плате у нади да ово неће дуго трајати, али је напоменуо и да се животне навике мењају ако сте код куће и расходи су другачији.

Упитан о проблему са увозом и дистрибуирањем маски, као и онима које се донирају, Чадеж је рекао да када су у питању маске за здравство неопходно је да прођу тестирање и добију атест.

Он је истакао и да данас ни у слободној продаји не би било маски да држава кроз своје контакте није дошла до њих.

„Ми смо успели да убрзамо кроз веледрогерије, али да набавимо не можемо. А и када је поклон у питању маске морају да имају атест”, напоменуо је Чадеж.

Он каже и да је ПКС замолила Владу да одблокира цену маски и да се фиксира само маржа, јер би остали потпуно без маски и влада је то прихватила тако да се тржиште стабилизовало.

Атест за увоз иначе ради РФЗО и Министарство здравља, напоменуо је Чадеж, преноси Танјуг.

Коментари12
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

БОШКО М. ДРАКУЛИЋ
Никада неби испуцао 50% посто "муниције" у првом налету, јер шта је ако то све узме други ток, па следи више налета и све то потраје много дуже са новим проблематичним ситуацијама.
Odlično
U ekonomskoj oblasti života, korona virus nas nije iznenadila.
Zoka
Ne mogu da razumem ove mrzitelje srpstva i sopstvenih gradjana.Peta kolona je uvek postojala kod nas.U svakom ratu koji smo vodili do ovoga.
Zoka
Svuda ce...
Sika
100 Evra je MALO.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.