Док је забрањен рад ресторанима, колико је безбедно наручивати храну док се вирус убзано шири, питања су која брину грађане широм света. И док светски стручаци који прате ширење пандемије тврде да је шанса за преношење ковида 19 преко хране и амбалаже мала, опрез се ипак препоручује.
Како је недавно пренео Си-Ен-Ен, Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) објавила је на својој веб страници да нема званичног извештаја који би сугерисао да се нови вирус преноси преко хране или амбалаже. Подсећају да сви у ланцу снабдевања храном треба да поштују препоручену хигијенску праксу. Они не искључују да се вирус, неким случајем, може наћи на храни или паковањима, али да је ризик веома мали.
Грађани су, међутим, прилично уплашени, обазриво додирују намирнице и амбалажу, плаше се да купују воће и поврће и имају дилему да ли преко хране и доставе намирница могу да се заразе. Јасно је да је контакт са достављачем најризичнији и стручњаци на то посебно указују. У Србији званично постоји мера да је испорука дозвољена само без контакта са купцем. Неке фирме за доставу хране то већ примењују, али је услов да је поруџбина унапред плаћена картицом. Достављач наруџбину оставља на договорено место испред врата, а онда обавештава муштерију телефоном да је испорука стигла, удаљава се на минимум два метра и чека док се не увери да је купац преузео. Наравно, тешко је контролисати да ли се сви баш придржавају ових правила па је препорука купцима да инсистрирају на оваквим правилима доставе.
И професор Иван Станковић, председник Националног савета за безбедност хране, за „Политику” је рекао да храна није неки значајан преносник вируса, посебно ако је термички обрађена, што је како је истакао и званични став који је објавила Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА).
Станковић каже да вируси углавном нису стабилни на високим температурама преко 100 степени Целзијуса. Кувањем, печењем вирус се убија брзо. Каже да је једна од додатних мера да се воће и поврће добро оперу и ољушти кора. Када је реч о достави хране, објашњава да се она испоручује затворена у амбалажи и да је потребно да достављачи обавезно носе маску и рукавице чак и ако је достава бесконтактна.
‒ То је мера која би била довољна. Реално, ширење вируса преко хране теоретски је могуће. Али ако водите рачуна, перете руке и одржавате хигијену није вероватно да ће се то догодити ‒ објашњава Иван Станковић.
На питање да ли постоје званичне препоруке које у ванредном стању регулишу сектор доставе хране, Душан Љуштина из Министарства пољопривреде рекао је за наш лист да је испорука дозвољена само оним фирмама које могу да је остваре бесконтактно.
‒ Сви регистровани објекти за кетеринг су затворени, дозвољен је рад само онима који могу да испоруче потрошачима храну без контакта. Као и онима који испоручују хране у маркете ‒ рекао је Љуштина и истакао да је обавеза оних који производе, али и достављају храну да максимално пооштре хигијену, запослени обавезно морају да носе маске и рукавице и поштују раздаљине и на производним линијама.
‒ Забрањене су прославе и окупљања тог типа тако да фирме регистроване за кетеринг сада и немају посла ‒ истиче он и додаје да службе Министарства пољопривреде дежурају и излазе на терен уколико постоји проблем, као и да редовно контролишу кланице за производњу меса.