уторак, 26.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 29.03.2020. у 22:00 Данијела Давидов-Кесар
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: доцент др ГОРАН СТЕВАНОВИЋ, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС-а

Изолација неће моћи да се одбије

Као систем се припремамо за најцрњи могући сценарио, али радимо све што је могуће да спречимо да до таквог сценарија не дође
(Фото Танјуг/Слободан Миљевић)

У Србији из дана у дан расте број оболелих од ковида 19, а свакодневно се бележе и смртни случајеви. Старијима од 65 година је забрањено да излазе из домова, велики број људи ради од куће, деца прате наставу преко телевизијских екрана и не иду у школу, укинути су градски и међуградски превози, а све с циљем да се сузбије број оних који ће се заразити вирусом корона. Највећи удар трпе лекари, посебно инфектолози, који немају времена за предах од када је забележен први случај оболевања у нашој земљи. Доцент др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, део је Кризног штаба државе за сузбијање вируса корона, a у разговору за „Политику” истиче да је њима сваки дан кључан, чак и сваки сат, за борбу с болешћу и да не пе постоји кључни период од недељу дана након којег можемо сви да славимо да смо завршили посао, све док се епидемија не прогласи завршеном.

Када се попуне капацитети у болницама који су одређени за пријем оболелих од вируса корона, где ће се они даље лечити, а за коју групу болесника је одређено да морају да бораве у импровизованим болницама попут Београдског сајма?

Придржавамо се препорука које су нам дале колеге из Кине, које су недавно дошле у Србију. Они људи који буду имали најлакше симптоме и који захтевају здравствени надзор, а не озбиљније лечење, биће смештени у привремене болнице. Препоруке лекара из Кине су да то треба да буду велике спортске или сајамске хале. Ми смо то послушали и опремили их за пријем великог броја оболелих. Пацијенти који имају тешку форму болести биће смештени у болницама које су одређене за ову намену. Њих има довољно за сваку пројекцију оболевања и оне ће се сукцесивно укључивати, односно када се у једној буду попунили капацитети укључује се друга и тако редом.

Да ли грађани могу да одбију боравак у изолацији попут оног на Београдском сајму?

Неће моћи да одбију ни могућност смештаја ни изолације. То је такозвана управна мера. Таква наредба је прописана Законом о заштити становништва од заразних болести и такве ситуације су законски регулисане. Кад би се то одбијало онда све што радимо губи сваки смисао. Циљ свих мера је да се смање контакти оболелих с онима који то нису.

И студентски домови су спремни да се у њима смештају људи од којих се захтева да буду у својеврсној изолацији?

Препорука колега из Кине је да треба ангажовати и такве капацитете, и то за особе које немају никакве симптоме болести али су биле у контакту са зараженима и тестови су показали да су позитивни на вирус корона. Они морају да буду у строгој изолацији и под надзором.

Која су за вас најважнија сазнања која сте чули од колега који су дошли из Кине, а која можете да примените у пракси?

Они највише инсистирају на брзом ограничавању жаришта и на примени противепидемијских мера. Они сматрају да треба одвојити у болницама прљаве и чисте зоне што може да се спроведе у клиникама неинфектолошког типа. Када је реч о нашој клиници, они су били задовољни овим што смо ми до сада урадили: и тријажом болесника, и прерасподелом пацијената, проценом ризика од евентуалног погоршавања болести и терапијом коју дајемо.

Да ли је терапија која се даје код нас иста као што су они користили код пацијената у Кини?

Јесте. Добили смо допунске сугестије шта би ту још могло да се комбинује од медикамената.

Како коментаришете „шведски сценарио”, односно одлуке њихових власти да у јеку епидемије не треба затварати школе, кафиће, ресторане и да треба пустити да оболевање иде природним током?

Свака земља процењује своје могућности и одлучује како ће да одговори на епидемију, могућност здравственог система да оболеле може да „апсорбује” и како ће се људи придржавати мера превенције. Швеђани су проценили да је то у оквиру њихових могућности најбоља могућа варијанта.

А шта би се догодило да је тај сценарио примењен код нас?

Вероватно би дошло до огромног броја оболелих које ми вероватно никако не бисмо могли да примимо. То је за наше услове неприменљиво. Све државе одговор на епидемију прилагођавају својим могућностима, условима и популацији.

Да ли то значи да је по вашем мишљењу здравствени систем Србије добро одговорио у суочавању с вирусом?

Ми се налазимо у првој фази пораста оболелих. Учинили смо апсолутно све што може да се уради. Сама дужина временског тока од појаве првог случаја до сада показује да смо успели да успоримо развој епидемије. Здравствени систем успешно прима све оболеле и долично функционише у овим условима. А како ћемо се даље борити добрим делом зависи од читаве популације, односно да ли ће се придржавати препоручених мера.

Можете ли да предвидите када би могло да дође до окончања епидемије у нашој земљи?

То је незахвално рећи. По струци сам инфектолог и нисам стручан да то процењујем. Мислим да то не могу у овом тренутку да предвиде ни људи који су компетентни.

Колико је Србија спремна за најцрњи сценарио, односно појаву енормног броја тешко оболелих које треба лечити?

Као систем се припремамо за најцрњи могући сценарио. Али радимо све што је могуће да спречимо да до таквог сценарија не дође. Осим великог броја болничких капацитета за прихват оболелих припремају се и привремене болнице, набавља се и доста опреме захваљујући којој ће сви они који морају бити адекватно збринути.

Зашто је битно да се грађани придржавају препорука лекара и да не излазе напоље? Били сте шокирани чињеницом да су наши држављани по доласку у земљу правили журке и да се нису придржавали савета стручњака?

Све зависи од тога колико сте одговорни према свом здрављу и здрављу својих најближих, али и осталих људи. Ако је неко дошао из зоне где је било заражених требао је да послуша препоруку и остане код куће. Нажалост, неки наши грађани су мислили да им је битније од здравља најближих да се с њима друже и имамо то што имамо.

У каквом су стању пацијенти који се тренутно лече на Клиници за инфективне и тропске болести КЦС-а?

У овом тренутку имамо 11 пацијената који су на вештачкој вентилацији. Сви су озбиљно болесни, имају велика оштећења плућа и животно су угрожени. Имамо и другу категорију пацијената који имају нешто мање промене на плућима које не захтевају да се ставе на респиратор.

Када слушамо извештаје о оболелима и преминулима упада у очи да су код нас озбиљно болесни или су изгубили живот углавном млађи људи, док су у свету то особе позне животне доби?

Не могу да се гледају само године већ и комплетан статус болесника. Сем узраста треба размишљати и о другим придруженим болестима које су те особе имале. Углавном су то хроничне болести, попут дијабетеса, али утицај има и гојазност. Они који су здрави и дисциплиновани имају на срећу веће могућности за опоравак. У случају постојања придружених болести ризик се повећава без обзира на то да ли имају 20 или 90 година.

А зашто су најугроженији оболели од шећерне болести, кардиоваскуларних или бубрежних болести? Ови пацијенти сматрају да су њихова плућа здрава.

Организам је целокупни систем. Не може неко да има само болесно срце или бубрег. Њихове болести утичу на цео организам. Зато не може да се каже да они апсолутно имају здрава плућа.

Колико траје лечење оболелих од ковида 19 и када је заражена особа најопаснија за друге људе?

Минимално две недеље код особа које имају блажу клиничку слику, а до шест недеља код пацијената који су на респиратору. После тога је потребно барем још две недеље кућног опоравка у изолацији. Заражена особа је најопаснија на самом почетку болести. То значи 24 до 48 сати пре почетка првих симптома обољења и дан, два када се они испоље. Али, особа може да буде инфективна све док болест траје, због чега су опасни за окружење али и за здравствени кадар који их лечи.

Много је у јавности нејасноћа око тога да ли деца могу озбиљно да оболе од овог вируса, као и какав ток болести могу да очекују труднице. Каква су ваша сазнања о томе?

Труднице имају приближно исту клиничку слику као и оне жене које нису трудне, приближно истих година и здравственог стања. Трудноћа не погоршава ток болести. Будући да су труднице млађе особе и да су здраве, онда је логично да имају блажи клинички ток обољења. Деца ако оболе имају веома благу клиничку слику или готово да немају никакве симптоме.

Штета од превентивног узимања лекова

Ових дана у апотекама се масовно траже лекови против маларије јер су људи прочитали на форумима да они штите од појаве болести, па желе превентивно да их узимају. Да ли то треба радити?

Највећу штету коју неко може себи да нанесе јесте да узима лекове за оно за шта они нису предвиђени. То може да направи штету људима који их пију, али и да изазове несташицу одређених медикамената којих после неће бити за оне људе којима су стварно неопходни.

Српски др Хаус

Како реагујете на писање медија да сте српски др Хаус и да једини можете да одредите дијагнозу пацијенту чак и када то делује немогуће?

Медији свашта пишу и не треба им увек веровати. Такве написе лично не волим. Наша земља има доста здравствених радника који су по свом знању и способности у светском врху.

Коментари2
8fbc9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sara
zoran@ po komentarima najmanje strucnjak poznaje svoju oblast.Ja cu ipak poslusat njihov savet!!!
Simpraga Manojlo
Trice i kucine....Ovo je virus finansijsko bankarske mafije.Stampanje novih triliona zarad lijecenja,vakcine i odrzavanja mrtvaca zvanog USD u zivotu.Poslije globalnog terorizma,zagrijavanja planete sada je pandemija.Bogumi bice zla i gladi...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља