понедељак, 10.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 25.03.2020. у 16:39

Кон: Услови у колективној изолацији биће много бољи него сада

Заменик директора Института „Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да у нашој земљи још није почело масовно тестирање на нови вирус корона, бар, како каже, не онаквог типа какав је планиран
(Фото Танјуг)

Слике које су се појавиле приказују само почетну фазу припреме смештаја за особе позитивне на вирус које имају благи ток болести, услови у колективној изолацији биће много бољи него сада, истакао је епидемиолог Предраг Кон.

Он је на прес конференцији истакао да ће тај смештај на београдском сајму морати још да се упристоји и биће прихватљив.

Епидемиолог Дарија Кисић-Тепавчевић казала је да ће услови бити много бољи него што изгледа на први поглед.

„Особе смештене тамо моћи ће међусобно да комуницирају. Моћи ће да понесу мобилне телефоне. То ће бити место на којем ће бити смештене особе позитивне на вирус, са благим током болести, и боравиће тамо док не буду негативни резултати - два теста у току од 24 сата”, објаснила је она, преноси Танјуг.

Рекла је да ће бити пуштани из колективне изолације када се процени да су безбедни за даље ширење инфекције.

Тамо ће се смештати људи чије клиничко стање није за хоспитализацију, навела је је Кисић-Тепавчевић, указујући да ће имати стални здравствени надзор.

Истакла је да ће, ако неко буде инфициран, добра вест бити када се каже да он иде на сајмиште.

Кон је указао да су прве слике одбијајуће, али ће се смештај упристојити да личи на смештај који је прихватљив да се неко смести како би штитио своју породицу од корона вируса.

Упитан који су капацитети здравственог система, Кон је указао да на сајмишту и другим импровизованим смештајима неће бити смештани људи када буду попуњени болнички капацитети, већ само они са изразито благим обликом инфекције, скоро здрави људи.

Казао је да су капацитети познати, да има око 100 на Инфективној клиници, 400 на Драгиши Мишовић, слично у КБЦ Земун, а потом се смештају у ВМА и ВМЦ.

Капацитет за смештај је више од 1.000, навео је Кон, додајући да се ради на припреми за 2.000, касније за 6.000, а у крајњем случају и за 10.000 за најцрњи сценарио.

Заменица директора Инфективне клинике КЦС Ивана Милошевић рекла је да се сви људи прегледају у тој установи и у зависности од клиничког налаза задржавају се најтежи случајеви.

Рекла је да од јуче има два пацијента на респираторима у „Драгиши Мишовићу” и један на Пулмологији Клиничког центра.

Кисић-Тепавчевић указује да је тачно разрађен здравствени систем и приоритети и да се капацитети броје у хиљадама.

Подсетила је и да је за време пандемије грипа било више од 6.000 хоспитализованих особа.

На питање да ли се одустаје од кућне изолације, Кон је појаснио да престаје кућна изолација, која се користи када је неко заражен, али не престаје кућна самоизолација, која је заштита и служи за оне који су били били у контакту са оболелим.

Замолио је све да разумеју да свако ко је позитиван, тиме што се привремено издваја и одлази у колективни смештај, штити заправо своју породицу.

Кон је додао да смештај на Сајму треба још да се „упристоји”, односно да се направе и преграде, да се направе посебни мањи простори, да сваки кревет има наткасну, што, каже и очекује, јер то ради војска, која ће обезбедити такве услове.

Упитан за случајеве самохраних родитеља или за случајеве када су родитељи оболели, Кон је истакао да раздвајање деце и родитеља не би смело да се догоди.

Пренео је да је био један случај да су отац, па мајка били на Инфективној клиници у Београду, да су били позитивни, те да је дете, с обзиром да се не препоручује да остаје са бабом и дедом, уз дозволу родитеља, збринуто код ујака.

Кисић: Још није почело масовно тестирање какво је планирано

Заменик директора Института „Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да у нашој земљи још није почело масовно тестирање на нови вирус корона, бар, како каже, не онаквог типа какав је планиран.

Она је тако одговорила на питање новинара да ли је почело масовно тестирање с обзиром на чињеницу да је од јуче до данас тестирано 245 људи, а претходног дана 94.

„Још није почело масовно тестирање оног типа који смо планирали. У садашњем капацитету и режиму који радимо, све је већи број особа које имају индикацију. Напомињем да то нису особе које имају тешке облике клиничког испољавања, него су то оне особе за којима ми трагамо и које нам је циљ да препознамо и изолујемо да би спречили даље ширење инфекције”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Истиче да с обзиром на то да сваки дан има све већи број потврђених случајева позитивних на нови вирус корона, логично је и да, додаје, има све већи број особа које задовољавају дефиницију за тестирање и да је зато све већи број тестираних.

Кисић објашњава да масовно тестирање мора детаљно да се разради, те да се мора утврди тачан временски период када је најефикасније радити такво тестирање.

„ПСР техника детектује вирус, а вирус мора да се довољно размножи да би могао да буде откривен”, објаснила је Кисић, додајући да, ако се не погоди право време тестирања, особа може бити негативна, а да то у ствари буде лажна слика.

До тада, истиче она, основна мера је да се сви понашамо као да смо потенцијални носиоци инфекције тако да ћемо на тај начин, каже, сигурно вирусу „стати на пут”.

Епидемиолог Предраг Кон сагласан је да ће, ако се неко тестира одмах на почетку контакта са инфицираном особом, свакако бити негативан на нови вирус.

„Смисла има да их тестирамо непосредно пре испољавања симптома, или да тестирамо само оне који имају и најблаже симптоме, ако су у питању контакти. То је оно што сада делује најмудрије”, рекао је Кон, преноси Танјуг.

Осим тога, истиче, он то не би назвао „масовно тестирање”, већ „проширена индикација тестирања”, додајући да је за тако нешто потребно истражити кадровске капацитете и капацитете лабораторија.

Кон наводи да се већ сада, и без такве врсте тестирања, издвајају сви они који су заражени, а тиме се, каже, значајно редукује и могућност контаката.

„До сада смо то радили изолацијом и самоизолацијом и нисмо неуспешни, данас смо гледали кривуље, тачно смо недељу дана 'зарадили'. Када се упореди са Италијом, она је у ово време имала много већи број жртава”, указао је Кон.

Ако дуже време осећате недостатак даха јавите се лекару!

Сви који имају осећај отежаног дисања, кратког даха и недостатка ваздуха треба без одлагања да се јаве лекару због сумње на корона вирус, поручила је данас заменица директора Инфективне клинике Ивана Милошевић.

На питање новинара који су то најблажи симптоми када треба грађани да затраже помоћ лекара, она је рекла да оболели са блажом клиничком сликом имају симптоме: инфекције горњих респираторних путева, секрецију из носа, кашаљ, осећају гребање у грлу и температуру различите висине.

„Температура може да буде и 39, али и са таквом високом температуром не мора да се ради о тешкој клиничкој слици. Онај тренутак када апсолутно треба да се тражи помоћ лекара је било какав осећај отежаног дисања, убрзаног дисања, кратког даха и осећај недостатка ваздуха. У том случају не треба одлагати јављање лекару”.

Напоменула је да треба имати у виду да то није тренутан осећај већ стање које траје, пошто некада и стање панике може тако да изгледа.

Ипак, како каже, пацијент може да препозна то стање у случају короне.

Милошевић је рекла да се сви за које се сумња да су заражени короном јављају Инфективној клиници, која ради 24 сата дневно.

Епидемиолог Предраг Кон каже да сви сумњиви случајеви на корону иду на Инфективну клинику, док остали не морају ту да иду, а што зависи од консултација са епидемиологом.

„Сваки сумњив случај тријажира Инфективна клиника, а тамо се узимају и брисеви”, додао је Кон, преноси Танјуг.

Радовановић: Много наших лекара у иностранству нуди помоћ

Велики број наших лекара и медицинских сестара и техничара, који раде у иностранству, свакодневно се јављају и нуде помоћ Клиничком центру Ниш у борби против коронавируса, изјавио је данас директор те здравствене установе Зоран Радовановић.

„Затрпани смо мејловима колега из иностранства, али и студената медицине и волонтера који нуде помоћ. То је лепо и значи да разумеју у каквој смо ситуацији због ове заразне болести'', рекао је Радовановић на редовној прес конференцији о ситуацији са коронавирусом.

Упитан зашто поједини локални новинари не добијају одговоре из КЦ Ниш о оболелима од Ковида-19 и шта је разлог, Радовановић је рекао да је ту установу данас звало више од 50 медијских кућа због информације о преминулој докторки која је четврта жртва коронавируса у Србији.

„Више пута сам свим новинарима рекао да нас пусте да радимо свој посао. Важно је да се свима у исто време дају правовремене информације како се не би дизала паника међу грађанима'', казао је Радовановић, преноси Танјуг.

Радовановић: Докторка није заражена у контакту с пацијентима

Докторка која је преминула у Нишу од последица коронавируса није заражена у контакту са пацијентима, већ се ради о екстерној инфекцији из Лугана, казао је данас директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић.

Он је пренео да су лекари водили двонедељну битку за њен живот, али нису успели да је добију, указујући да је тренутно 11 лекара позитивних на вирус корона на кућном лечењу.

Радовановић је указао и да је Клинички центар у Нишу у потпуности спреман за прихват свих пацијената.

Осврнуо се и на коментаре да КЦ Ниш не прослеђује податке, рекавши да је шест медицинских радника отпуштено са благим симптомима у кућну изолацију.

„Не можемо да дајемо информације из часа у час, већ је боље да овако једном дневно изнесемо податке, јер Клинички центар није задужен само за Ниш, већ је регионални центар”, додао је Радовановић, преноси Танјуг.

Његов колега анестезиолог из Ниша рекао је да је прва пацијенткиња у Нишу, уједно и колегиница, и прва жртва у том граду.

Објаснио је да је она одређени део клиничког тока провела кући, да је тек накнадно лечена на инфективној клиници, а тек након потврде из Лугана ишло се у правцу изолације.

Њен клинички тог се прогресивно погоршавао, и 21. је стављена на вештачку вентилацију.

Он је додао да у Нишу још нема старијих пацијената, али има из ризичних група, то јест оних који имају придружене болести.

Епидемиолог Дарија Кисић-Тепавчевић, када је реч о лекарима у Лесковцу, који су стављени у изолацију, рекла је да се ради о контакту чије заражавање се десила ван земље.

Све мере које су предузете, према њеним речима, предузете су у циљу спречавања уношења вируса међу здравственим радницима.

Због тога, истиче, одлучено је повећано тестирање здравствених радника.

Заменица директора Инфективне клинике КЦС Ивана Милошевић одговорила је на питање да ли труднице могу да пренесу вирус свом плоду, рекла да, према искуству кинеских колега, оне нису у ризику за тежу форму болести, што није био случај са пандемијском грипом.

Кисић-Тепавчевић је рекла да су две бебе тестиране из мера предострожности, јер су биле у породици у којој је установљено присуство вируса.

„У другим околностима не би се ради ни испитивања. Потврђено је на основу публикација да могу бити позитивна и најмлађа деца, али у већини случајева или немају никакав облик клиничког испољавања или се ради о блажој инфекцији”, закључила је она.

Коментари4
e75a2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Irene
To je kineski model karantina. Sve ostale zemlje primenjuju kucni karantin.
војни ветеран
Карантин на Сајму је одлично осмишљен.Једина примедба што нисте поставили и кревете на спрат.
Боро
У болницама, па чак ни пољским, се никад не користе кревети на спрат.
Sasha
Celularci su izvor zaraze ukoliko se ne ciste redovno. Izolcija mora biti potpuna da bi pokazala rezultate.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља