четвртак, 28.05.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 18.03.2020. у 10:25 Ана Вуковић

И угоститељи уводе дежурства

Скадарлијска калдрма личила је на неисписану градску разгледницу. До сада су свој „рукопис” остављали сви који се њоме спуштају бирајући кафану у којој ће да дочекају зору или макар да прошетају и уживају у музици која допире из башта. А, коронавирус угасио је музику. Завесе навучене на прозоре и врата, и капије без насмејаних девојака које гостима желе добродошлицу довољан су знак да је боемска четврт пуста
Скадарлија (Фотографије Марко Спасојевић)

Очајавају угоститељи због последица које ће ванредно стање имати по њихов бизнис, али прописе ће, једногласни су, строго поштовати. Радно време ресторана, кафића, барова... скраћено је до 20 часова, а максималан број гостију који могу да буду у угоститељским објектима, по најсвежијој уредби владе, јесте 50. Али, и мимо ове владине наредбе, причају нам угоститељи, Београђани из предострожности већ данима заобилазе њихове локале.

– Придржавамо се закона, поштујемо радно време, с тим што уместо у осам, отварамо нешто касније, од 11 часова. Због тога што нам се обим посла драстично смањио још од петка, у свакој смени имамо само по једног конобара, кувара и хигијеничара. Буквално смо увели дежурства – прича нам управник једног скадарлијског ресторана.

Сваку одлуку поштоваће и угоститељско предузеће „Варош капија синс 1962”.

– Све док не буде донет неки други пропис радићемо овако како је речено. Мање је гостију, поготово странаца. Људи који раде сврате да поједу нешто, а има и оних који узимају храну за кућу, пошто ресторан „Пролеће” има повољан мени. Гледамо на ово као на прелазни период у коме можемо да средимо објекте и припремимо их за евентуално потпуно затварање. Спремни смо за то, све зарад интереса људи и њиховог здравља. Не можемо радити по сваку цену, морамо бити друштвено одговорни – објашњава Бошко Кузмановић из овог угоститељског предузећа. Њихова фирма је, каже, максимално изашла у сусрет запосленима. Ко је желео да оде на одмор, отишао је, а радницима који имају децу а супружник им ради дозвољено је да остану код куће.

– Урадили смо све да бисмо што квалитетније прошли кроз ову ситуацију – уверава Кузмановић.

Кафана „Пролеће”

Многи београдски ресторани и кафане прелазе на доставу хране на кућну адресу, а једна од њих је и „Павле Корчагин”.

У довијању да задржи муштерије, овај угоститељски објекат био је и међу најиновативнијима па су тако за викенд одржали „Први кафански коронтин”. Њихов бенд одржао је свој концерт посредством интернета док су гости у коментарима на Фејсбуку могли чак и да наручују музичке жеље.

– Слободно се удварајте међусобно у коментарима, као у кафани – поручили су пратиоцима из „Корчагина”.

И док неке од кафана, кафића и барова и даље раде са смањеним обимом посла, неки су се већ поздравили са овом сезоном.

– Могу вам рећи да је ужасно. Зимска сезона која траје до осмог маја је већ завршена за све градске клубове. Нема ни посла ни пара. Баш нас ово све уништи. Само се надамо да ћемо бар на лето радити, а сад ко жив, ко мртав – каже нам власник једне од градских дискотека која је затворена због тренутне ситуације.

Одлуку да не раде донели су и неки кафићи из једне од градских угоститељских оаза на платоу поред БИП-ове пиваре у Цетињској.

– Одлучили смо да не радимо уопште док не видимо у ком правцу ће све ово ићи – објашњава нам власник једног локала.

Коментари8
94cf3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Decak
Obzirom da ce vanredno stanje trajati mozda i dva meseca, ovo je povoljna prilika da ugostitelji renoviraju ili adaptiraju svoje lokale.
Muradin Rebronja
Renoviranje ili adaptacija se radi uoči sezone, svojim parama ili kreditima. Čisto sumnjam da imaju svoje pare a od kredita nema ništa. Bankari ne daju pare ako znaju da neće biti posla, a time i zarade. Ako od zarade nema ništa, neka vide gde mogu da uštede jer je dinar ušteđen, dinar zarađen.
Mane
Imalo bi smisla da je broj ljudi odredjen prema metru kvadratnom prostora.. ovako 50 u malom i 50 u velikom prostoru nije isto...
Fonko
Godinama u nazad sektor za pranje novca,stvar prestiza i kic.U Beogradu mozda postoje tri, cetiri "restorana". Zatvarajte sve pod hitno,i kad korona prodje.
Киза
Не могу да кажем да саосећам са "јадним" угоститељима, нити да ми их је жао! Са ценама којима брију госте "насуво" и бедним платама конобарима, они су се обезбедили за ДВЕ сезоне! Жао ми управо тог њиховог особља које ради за цркавицу да би се газда бахатио! Шољица кафе по цени 200г млевене, к.вода 0.33 дупло скупља него 1.5л?!? Надам се да ће их ова корона опамети и да ће почети да поштују оне од којих живе, али неће! Кад ово прође они ће повећањем цена све да надокнаде!
Milos o
Ne sporim da ima i takvih o kojima imate tako "lepo" misljenje ali mozda 20%. Ostali jedva sastavljaju kraj sa krajem, a ako zaista mislite da se tu tako zaradjuje zasto se mucite, predjite u tu bransu i brzo se obogatite.
Mica
Amerikanci su to rešili na sledeći nacin: u njujorškim restoranima je zabranjeno primanje gostiju, ali je takodje i zabranjeno da se skroz zatvore restorani, da ne bi došlo do ekonomskog kraha. svi rade po principu dostave na kucnu adresu

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља