недеља, 09.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 14.03.2020. у 09:28 Данијела Давидов-Кесар
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: проф. др БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ, педијатар пулмолог

Одлично смо припремљени за коронавирус, извукли смо поуке од Италијана

Ми за сада немамо оно што се зове права епидемија. Срећа је да нам долази лепо време. Овакви вируси не могу да опстану на температури вишој од 20 степени Целзијусових – Земља не може да стане због вируса. Људи морају да наставе живот, морају да раде. Па од чега ћемо да живимо?
(Фото А. Васиљевић)

Од вируса корона у свету је оболело више од 142.000 људи, више од 5.000 особа је преминуло, а Светска здравствена организација је прогласила пандемију. Неке земље су увеле карантин, негде су затворени школе и вртићи, има држава које инсистирају да се не иде на посао и да се ради од куће. Најозбиљније стање забележено је у Кини и Италији, где се и највећи број људи сусрео с болешћу. Наша држава је донела бројне мере и укључила је лекаре с највећим искуством да помогну да се Србија избори с ковидом 19. Један од њих је и професор др Бранимир Несторовић, пулмолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, који је већ добио епитет контроверзног лекара због ставова о вирусу корона које је изнео у јавности.

На почетку епидемије је рекао да жене слободно могу да иду у шопинг у Италију, да је вирус смешан, да Србе штите гени... Због тога су појединци затражили од Лекарске коморе Србије да му одузме лиценцу за рад, а некима није јасно зашто се налази у тиму консултаната председника Александра Вучића. У разговору за „Политику”, др Несторовић истиче да га много не узбуђују негативни коментари његове изјаве и да су напади на његов лик и дело политичке природе.

Зашто сте изјавили да вирус корона није опасан за жене и да могу слободно да иду у шопинг?

То сам рекао на самом почетку епидемије, када ништа није било алармантно. Тада је у Италији све уобичајено радило, људи су нормално живели и путовали. То нико није доживео као позив, сео у аутомобил и отишао тамо. Да сам ту реченицу изговорио у неком друштву, вероватно би то било прокоментарисано као добар фазон. А пошто сам то рекао док сам стајао поред председника Вучића вероватно је добило другу конотацију. Свакодневно сам у контакту с великим бројем пацијената и нико ми ништа лоше није рекао, а нисам приметио ни да ме нападају на улици. И даље не разумем какву сам штету направио држави зато што сам то рекао. Нико није отишао на пут јер сам га ја терао на то, тамо се заразио и преминуо.

Али сада вам то и ваше колеге замерају, говорећи да је таква изјава лудост?

То је била шала. Па ко је могао да претпостави да ће се у Италији догодити катастрофа? На конференцијама за медије више нећу да се шалим јер схватам да ће сада све што кажем злонамерно да се интерпретира. Не разумем само због чега неко сматра да је човек неозбиљан ако се насмеје? Цео живот сам насмејан, сигурно нећу да плачем. Очигледно некоме смета све што кажем. Већ 20 година причам о важности прања руку. Сада када је то Вучић подржао и изговорио, почели су да ме нападају да сам то од њега чуо.

Поједина удружења траже и да вам се одузме лиценца за рад?

То је већ четврти пут да неко то тражи. У септембру идем у пензију, па нека је одузму ако хоће ако се некоме не допада начин на који саопштавам чињенице.

Мислите да су напади на вас политички инструирани?

У то сам сигуран. То се зове сторминг. Отворе се лажни налози на друштвеним мрежама и само се пише против некога. Напади на мене су помало изрежирани. Увредљиво ми је да неко сумња у моју професионалност после четири деценије рада. Имао сам успешну каријеру, нисам био неки шалабајзер. Неки сматрају да сам ја Вучићев штит. И да ако мене „оборе”, онда ће се показати да здравствена комисија коју је он оформио није компетентна, да држава није способна да се избори с проблемом и да су доведени људи по политичкој основи. Ако докажу да сам ја нестручан, онда све пада у воду. Али не свиђа ми се ни то што су неки медији почели да пишу текстове у моју одбрану. Стојим иза сваке изговорене речи.

Колико је Србија добро припремљена за епидемију ковида 19?

Одлично смо припремљени. Сви су могли да виде како смо добро открили све заражене и њихове контакте преноса вируса. За кратко време смо угасили потенцијална жаришта. Несрећни Италијани су надрљали, а ми смо извукли поуке од њих. Док су појединци мене „пљували” по медијима, ми смо радили на томе да се здравствени систем спреми, да не дође до пустошења продавница, да привреда не пропадне. Резервни респиратори су стигли, има их довољно, као и заштитне опреме за лекаре. То одговорно тврдим. Може једино да се појави проблем недостатка простора ако се у једном тренутку појави велики број болесника, а у Кини и Италији је осим тога био проблем и недовољног броја лекара и сестара који о оболелима треба да се брину. Код нас се све ради да се избегне експлозивна епидемија.

Многе је шокирала ваша изјава да су наши гени бољи од италијанских и да нас то штити од болести?

Нисам то тако рекао, новинарка која ме је звала за ту тему па је то мало измислила. Једино је тачан податак да су Италијани у време шпанске грознице седам пута више оболевали од неких других народа. Овај вирус напада један специфичан ген у плућима. Они народи који имају више тог гена склонији су добијању запаљења плућа. То је случај, на пример, за источним Азијатима, а у неким стручним радовима то имају и Италијани. Код нас нису рађене никакве студије да видимо испитивање нашег генома у односу на друге народе, то је веома скупо.

Опрез путника у јавном превозу у Београду (Фото А. Васиљевић)

Због чега је вирус у Италији направио највеће последице у односу на друге земље?

Они су у почетку направили неколико грешака. Били су помало опуштени. Карантин који су направили није ваљао. Људи су бежали из њега. С друге стране, код њих су врхунске болнице за озбиљне интервенције одличне, али су оне општег типа мало сиромашније. Одједном се појавио велики број пацијената и дошло је до колапса здравственог система. Појавио се податак и да цела земља има само 800 респиратора. Њима је у једном тренутку у налету дошао велики број болесника, па је већ 700 старијих стављено на респираторе. Грешка је што су одмах све те људе ставили на „вештачка” плућа, јер они дуго не могу да се скину с апарата, а вирус се ширио. У почетку се није ни знало да имају вирус корона, него су код многих мислили да је грип. Објављено је неко правило „катастрофична медицина”, по којем нема приоритет у лечењу ко први дође него ко има више изгледа да преживи. Установљен је старосни лимит од 65 година, односно да се људи старији од тог доба који нису у добром општем стању не стављају у јединице интензивне неге јер су им мале шансе да преживе. То су тешки пацијенти који углавном умиру. То људима делује застрашујуће. Мислим да је код њих такозвани пик оболевања и умирања достигнут и да ће почети да пада. Мислим да ће на крају смртност да износи 0,5 одсто, можда ће бити и нижа, око 0,2 одсто.

Како предвиђате да ће ток болести изазване вирусом изгледати у Србији?

Ми за сада немамо оно што се зове права епидемија. Срећа је да нам долази лепо време. Овакви вируси не могу да опстану на температури вишој од 20 степени Целзијусових. Тада губе вирулентност. Ако се неко и инфицира, имаће блажи облик болести. Мислим да смо имали невероватну срећу с обзиром на то колико људи из Србије ради у иностранству да нам вирус није раније дошао. Постоје нека предвиђања да ће епидемија трајати до краја априла или почетка маја. Да ли ће се ширити на јужну хемисферу видећемо. Очекује се да се врати поново на јесен. Можда ће неко имати кијавицу или упалу плућа, али више неће имати овакав епидемијски карактер. Већина људи ће то прележати. Неки ме оптужују да ширим оптимизам без покрића, али ја стварно тако видим ову ситуацију. Нема разлога за панику. Само је важно да људи буду одговорни. Ако је неко некуд путовао, не треба да се крије јер страхује да ће бити стављен у карантин. То није смртна пресуда. Неће ићи у касарну, већ ће бити код куће.

Треба ли затворити школе и вртиће?

За сада нема потребе за тим. Али то је донекле и политичка одлука.

Али људи су уплашени за децу и могућност заразе у школама.

Од 120.000 оболелих ниједно дете није имало никакве озбиљне последице, чак ни упалу плућа. Мистерија је и даље зашто је то тако, јер од других вируса попут грипа малишани чешће оболевају од старијих. Али они могу да заразе друге, посебно старије људе који имају хроничне болести и пушаче. Просечна старост умрлих је 81 година. Међу преминулима су 72 одсто мушкарци. Има једно просто објашњење да је имуни систем жене јачи и да од новог вируса зато чешће оболевају мушкарци. Има ту доста фактора који још нису сасвим јасни јер је болест нова. Подаци ће се анализирати када прође епидемија па ће нам многе ствари бити јасније.

Постоји ли неки лек који може да помогне оболелима од вируса?

Показало се да један лек за еболу одлично експериментално делује на вирус код ризичних пацијената, што је добро. Мислим да нема смисла правити вакцину против овог вируса јер он спада у оне који брзо мутирају. Инкубација износи 14 дана.

Шта за грађане може да буде најопасније?

За нас ће бити опасно ако неко ко је заражен, а то не зна, дође у посету оболелом рођаку у болници под изговором да хоће само да га види. И да тада унесе вирус међу тешке болеснике. За друге људе он није опасан. Грађани се плаше ковида 19 јер имају асоцијацију на кугу и колеру. Мисле да ће сада људи мртви да падају по улицама. А ово је далеко од тога. Што се вирус брже шири, он је мање опасан. Смртност није велика. Од овог вируса у свету је умрло нешто више од 5.000 људи, а од обичног грипа ове сезоне 88.000 особа.

Забрањено је присуство публике на фудбалским утакмицама (Фото Бета)

Како људи треба да се понашају у време епидемије?

Земља не може да стане због вируса. Људи морају да наставе живот, морају да раде. Па од чега ћемо да живимо? Ми нисмо богата земља, немамо резерве. Бесмислене су и приче да треба извести војску на улице. Зна се када се то ради, када су ванредне ситуације. Савет је да људи када су болесни не иду на посао. И приватници морају да схвате озбиљност. Да пусте људе да остану код куће док не оздраве. Хронични болесници треба да носе маске ако су у затвореном простору а када шетају напољу онда не. Треба држати растојање од 90 центиметара у односу на другу особу. Чешће треба и прати руке. Зато што можете да дотакнете заражену површину, а затим очи, нос уста и тако унесете вирус. Не треба ићи у гужве, кафиће, поште где је велики број људи. Важно је и јачати имунитет.

На који начин може имунитет да се ојача?

Треба узимати цинк који је одличан за јачање имунитета. Бели лук је антивирусни лек, а добро је пити и сок од црне зове, ароније, боровнице. Они садрже неке супстанце које су антивирусне. 

О парацетамолу

Да ли и даље имате став да је парацетамол штетан и да га не треба давати деци?

Никада не дајем стручне изјаве а да се претходно нисам добро информисао. У априлу у Калифорнији треба да буде одржан састанак на коме ће се разматрати стављање парацетамола на листу канцерогених супстанци. Десет најеминентнијих америчких токсиколога је прегледало све студије и донело је овај закључак. Постоји доста радова о том леку. Један од радова показује да ако се дуго пије може чак да доведе и до брисања емоција. Токсичан је за јетру и бубреге и годишње се бележи око 300.000 случајева предозирања леком у САД, а у Европи још више. Девет милиграма на килограм тежине је дозвољена доза терапијски. Ако се неко предозира и много га узима, може да има проблеме. Дакле, не треба да се користи дуго и у погрешној дози. Постоје 132 студије о том леку.

Нисам противник вакцина

Колико је тачна информација да сте припадник антивакциналног покрета?

Глупост је да сам противник вакцина. Мени то приписивати је глупо. Па већ 30 година вакцинишем децу екстрактима за полен. Не нападам концепт вакцинације, већ сигурност и тестирање вакцина. Мислим да оне морају боље да се контролише. Мислим да би било боље да дајемо сопствене вакцине него да их увозимо.

Нећу се политички ангажовати

Да ли ћете се политички ангажовати и подржавате ли политику Александра Вучића?

Нећу се ангажовати. И не занима ме политика. Нисам члан СНС-а и нећу се учланити. Председника Вучића нисам познавао све до тренутка када су ме људи из његовог тима, после гостовања на једној телевизији, позвали да дођем на састанак о вирусу корона на коме су били и други лекари. Људи су подељени, једни ми шаљу поруке подршке, други ме нападају. Да Доналд Трамп позове у Америци неког лекара да буде консултант у оваквој ситуацији да ли би то неко одбио? Сигурно не би. Ми смо као народ увек поларизовани. Иначе, Вучић ми је честитао. Рекао је да је задовољан сарадњом и драго ми је због тога. То схватам као част.

 

Коментари161
eed89
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

JorgeLB
Uz sve mjere treba se boriti i protiv dezinformacija, voluntarizna i neodgovornosti.
Doktorka iz Amerike
Žao mi je sto Politika selektira komentare i nije objavila moja dva komentara na ovaj članak. Srpsko lekarsko Društvo treba pod hitno da ukine dozvolu za rad Nestorovicu. Ovaj čovek je “trula jabuka” međju lekarima koju treba osuditi i izbaciti. Pored toga, on ima neverovatnu maštu: “leči” babskim merama, vakcinama naziva desentizaciju, protiv pušenja ne govori iako je pulmolog, ne zagovara vakcinaciju protiv gripe...drugim recima: donosi novinama citanost na dezinformacijama koje širi.
Milan
Draga gospođo, zašto toliko mržnje? Da ste malo bolje pratili doktora Nestorovića vidjeli biste da je on u stvari jedan od rijetkih koji razumije medicinu i da je otvorenog pogleda kad je u pitanju liječenje. Liječiti se može na više načina. Toliko toga lijepog je rekao, a malo ko mu je odao počast. Poslije šale o "šopingu" sjatilo se hiljade vas da mu oči kopate. Treba mu oduzeti licencu? Pa ko će nas liječiti? Ako nam uzmete Baneta, ko će nam ostati?
Koja Kojić
Naprotiv, on je zdrava jabuka u opštoj truleži medicinske struke. Truleži korupcije, nezameranja, cehovskog prikrivanja neuspeha, pa čak i očiglednih propusta, podaništva spram farmaceutske industrije, itd.
Nikola
Ovo za 20 stepeni je nova sala, ili je to samo Vas nacin na koji saopstavate cinjenice?
Irene
@srpska zahvalnost... Vi ste tu nesto pomesali. Taj lekar je ocigledno jedan dobar dechiffrera pulmolog. To niko ne porice. Ali on nije vican odnosima sa javnoscu, gde je potrebna jedna sasvim druga kvalifikacija. Ponasa se arogantno i daje pogresne ocene o stvarima koje su izvan njegove struke.
Aleksa Petrović
Пре неки дан рече један италијански новинар једну духовиту фразу: '' једини начин да се спасимо од Короне је taj да нам пропадне привреда''

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља