недеља, 05.04.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:30

Вучић: У Србији нема заражених коронавирусом

среда, 26.02.2020. у 14:18
(Фото Танјуг)

У Србији нема заражених коронавирусом, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да је држава, односно здравствени систем Србије, потпуно спреман за случај евентуалне појаве вируса.

Он је указао на појаву навода, на друштвеним мрежама, да је у Србији већ преминуло неколико људи од коронавируса, наводећи да је то апсолутна неистина и непотребно изазивање панике.

„Изложени смо кампањи лажи и неистина на друштвеним мрежама, од тога како је на Инфективној клиници умрло двоје људи, двоје на КБЦ Бежанијска коса, да људи иду у скафандерима... Нико није преминуо, нема смртних случајева, нема ни оних који су позитивни на коронавирус”, рекао је Вучић на конференцији за медије након састанка са представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против коронавируса.

„Коронавирус у овом тренутку у Србији не постоји”, рекао је Вучић.

Председник је истакао да су данас договорене конкретне мере превенције и хитне реакције свих надлежних органа у земљи, у случају појаве коронависура, па ће бити повећан број санитетског особља на граничним прелазима.

„На свим прелазима, посебно према Хрватској и Мађарској и на свим аеродромима, имамо санитетске тимове и појачаћемо их. Припремили смо све установе, објекте, собе за потенцијалне болеснике, као и све што је потребно да можемо да их излечимо”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Такође, пренео је да су упутили молбу за две компаније у Србији које производе заштитну опрему, маске, да убрзају своју производњу те робе.

„Никаквих проблема нећемо имати, осим оних са намерним или случајним изазивањем панике која је апсолутно непотребна”, подвукао је председник Србије.

Указао је да се посебна пажња мора обратити на економију, јер се мора сачувати економска снага земље, будући да су, како је приметио, земље које нису припремиле своје становништво и нису рекле шта се тачно дешава, имале велике последице.

Зато ће током сутрашњег дана министар трговине Расим Љајић и председник ПКС Марко Чадеж разговарати са свим снабдевачима за територију Србије, са фирмама, компанијама, да никакве панике на тржишту не сме да буде.

„Молим људе да не купују брашно, конзерве... Непотребно је. Треба да се понашамо рационално, да чувамо земљу од излива лажне љубави, која је уствари усмерена на то да се земља сруши”, поручио је Вучић.

Он је рекао да се суочавамо са озбиљним измишљотинама, али да томе није желео да придаје превелику пажњу, како не би „од лажова правио националне хероје”.

„Молим људе да слушају државне органе и стручњаке, а не 'рекла-казала'“, указао је.

Поновио је да се ситуацијом баве најстручнији људи у земљи, и да нико не жели да каже да нема опасности, али истовремено не жели да преувеличава ту опасност.

„Држава предузима све што треба да се предузме. Проћи ћемо ми и кроз ово. Суштина је само да 'спустимо лопту' и да на рационалан начин све посматрамо. Чини се да ћемо изаћи из овога без озбиљних проблема”, рекао је Вучић.

Он је замолио и медије да не дижу панику, иако је, каже, свестан, какве вести продају новине, јер нема потребе да се плаши народ и да се измишља и говори о катастрофалним последицама по здравље, ако то није истина.

Приметио је и да ће бити економских проблема, због недостатка делова из Кине, те апеловао да се кроз то „лакше прође”, посебно имајући у виду да је земља бележила раст у јануару.

„Дајте да не уништавамо земљу беспотребно, да не кољемо вола за килограм меса”, рекао је Вучић.

Пренео је и да се здравствени радници јесу појавили у заштитним униформама, јер се јавио човек који је рекао да је био на просторима где је могуће или постоји бојазан да је био у друштву заражених.

„То је по процедури, изашла су амбулатна кола, људи са заштитном опремом. Установило се да човек није позитиван, већ има лакши облик обичног грипа. Нема потребе за паником”, поновио је Вучић и додао да је већа смртност од обичног грипа.

Председник је навео да се нада да ће Србија из ситуације са вирусом изаћи без озбиљних последица.

Нашалио се и рекао да је видео код Американаца да тамо „где ставите алкохол, ту коронавирус не расте”.

„Тако сам ја нашао себи изговор да попијем коју чашицу више дневно”, нашалио се Вучић.

Од сутра на сајту Министарства здравља информације о вирусу

Министарство здравља од сутра ће два пута, у 8 сати ујутру и 18 сати увече, објављивати све информације у вези са коронавирусом, на свом сајту, на адреси Ковод-19.рс.

То је рекао председник Србије Александар Вучић након састанка са представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против коронавируса.

„Мислим да је то охрабрујуће за људе, да могу одатле да се информишу, а не на основу лажи оних који су против вакцина, који су бројали мртве у поплавама, да гинемо од аерозагађења”… рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је рекао да се држава определила да отворено износи информације у вези са коронавирусом и апсолутну истину.

„Неке земље су се понашале другачије, нису објављивале да постоје заражени, чували су на тај начин од психозе своје земље... Неке друге су направиле панику, а ми смо се определили да потпуно отворено изађемо у јавност, да изнесемо апсолутну истину”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Он истиче да има разлога за опез, за озбиљан и одговоран приступ и да нема разлога за велику бригу.

„Држава ће радити свој посао, ви радите свој посао....”, рекао је Вучић.

Не мислите ваљда да ћу рећи „Ангела, извини…”

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да неће мењати спољну политичку агенду због коронавируса.

„Не мислите ваљда да ћу рећи: „Ангела, извини…”, рекао је Вучић на прес конференцији на питање да ли ће рестрикције које су на снази у разним земљама „мењати” план његових најављених посета, јавља Танјуг.

Вучић је рекао да му то не пада на памет и да ће свуда ићи на најнормалнији начин.

Нећемо одлагати велике скупове, па ни изборе

У Србији због коронавируса неће бити одложени велики скупови и утакмице, нити избори, рекао је данас председник Александар Вучић и додао да Србија неће затварати границе.

Вучић је на конференцији за новинаре, упитан да ли ће због ширења коронавируса бити отказани велики догађаји, попут предизборних скупова, рекао да „неће бити отказани избори”, као ни велики скупови и утакмице, а да се једино размишља о великим догађајима на које долазе људи из иностранства.

„Једино размишљамо шта ћемо са Београдским маратоном (који се одржава у априлу), али и о томе ћемо донети одлуку на време”, рекао је Вучић на конференцији након састанка са представницима свих надлежних здравствених и других институција које учествују у борби против коронавируса, преноси Танјуг.

Вучић је истакао и да Србија неће затварати границе јер се вирус не може зауставити на тај начин.

„Све ће се одржавати, људи могу да иду слободно на стадионе, у хале, да нормално живе своје животе”, рекао је Вучић.

Упитан да ли Србија има припремљена медицинска средства и опрему, попут маски и лекова, Вучић је рекао да „свега има потпуно довољно”.

„Наручиваћемо, али немамо проблем ни са чим тренутно, све што је потребно имамо, а најважнији су нам сапуни”, рекао је Вучић, који је, на констатацију присутних лекара који су се такође обраћали на конференцији, прецизирао да је боље користити обичан, а не течни сапун.

Он је додао и да ће две српске компаније из Горњег Милановца и Београда убрзати производњу заштитне опреме.

Лекари: Нема разлога за панику

Медијски удар не одговара стварној претњи са којом се сусрећемо када је реч о коронавирусу, оценио је епидемиолог Предраг Кон из Градског завода за јавно здравље, после данашњег састанка представника здравствених институција са председником Александром Вучићем.

Кон је навео да нема разлога за панику, али и да постоји претња од вируса који нам се сада приближио, јер је стигао у Италију.

Он је, упоређујући овај случај са пандемијским грипом из 2009. године, навео да је тада смртност била 2,4 одсто од хоспитализованих пацијената, а да је сада у Кини смртност мања од два одсто.

„Јасно се види из недеље у недељу да се та епидемија у Кини постепено гаси. Тамо је око 78.000 људи заражено, умрло је око 2.700, а свега 25.000 људи је оболело ван те земље”, навео је Кон.

Кон је приметио да је, од како се пронела вест да се корона вирус појавио у Италији, забележен нагли пораст интересовања грађана Србије и велика забринутост, што је разумљиво, али и да повећање страха изазива ирационално понашање људи.

„Здравствени систем у Србији је апсолутно спреман да прими евентуалне оболеле, што не значи да нећемо имати неку мању епидемију или неки смртни случај. Уколико корона вирус преживи на јужној хемисфери долазак лета, онда ћемо наставити да живимо са њим, као што живимо са инфлуенцом грипа. Имаћемо још једну врсту болести која није изразито опасна”, рекао је Кон, преноси Танјуг.

Инфектолог проф. др Мијомир Пелемиш навео је да је данашњим састанком са председником Вучићем показано да је Србија озбиљна држава.

„Видео сам вариолу веру, борио се против САРС-а и МЕРС-а, еболе, код које је смртност 98 одсто, али никада нисам видео оволику панику због новог вируса, који није непознат, јер његова породица вируса није нова”, рекао је Пелемиш.

Он је додао да корона вирус јесте озбиљна болест, јер оболева много људи, али да је смртност мала, мада је, како се изразио, за сваког појединацног пацијента, ако умре, она 100 одсто.

„Ми смо ту да се боримо да нам нико не умре, а умире се и од других инфекција. Ово је болест са којом можемо да се носимо без икаквих проблема, а обичан грип је опаснији од коронавируса. Нема разлога ни за какав страх, имамо све, на свим нивоима, спремно и можемо да се изборимо са овим вирусом”, закључио је Пелемиш.

Проф. др Бранислав Тиодоровић сматра да од медија много зависи да ли ће и у нашој земљи завладати паника.

„Важно је истаћи да више од 80 одсто људи заражених коронавирусом пролази са обољењем благих карактеристика, где су компликације веома ретке. То је добро, али то објашњава и начин преношења, јер особа која се добро осећа слободно се креће и може да зарази људе са хроничним болестима и остале угрожене групе”, рекао је Тиодоровић.

Бранимир Несторовић, дечји пулмолог, нагласио је, такође, да нема разлога за панику, јер више људи умире данас од многих других болести у Србији.

„Апелујем на људе да престану да верују непровереним информацијама. Епидемија у Кини је при крају, она је почела 7. децембра, стварно нема разлога ни за какву забринутост”, додао је Несторовић.

Председник Вучић је, на крају, истакао да су лекари који су говорили људи који су штитили здравље наших људи деценијама уназад и показали се у најтежим околностима као најхрабрији.

„Они не мисле да има превише брига. Имамо бриге због економије, европски идекси су пали два одсто”, додао је Вучић.

Подвукао је да се неће затварати границе, јер је то, каже, најлакши потез који не води никуда, јер не би спречило вирус да дође.

„Људи, нормално се понашајте. Ја ћу да идем сваки дан у унутрашњост земље, да разговарам са људима, без маске или било чега сличног”, рекао је Вучић.


Коментари10
71e1a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nikolija
Nadamo se da ce tako i ostati.
Maja
Nadam se da nas nece zadesiti isto sto i Italiju. Preventiva je najbitnija od svega.
Mirjana
Bez čitanja teksta prva ( i poslednja ) misao - sve je suprotno od onog što će reći.
Stevan
Postoje službe koje su u pripravnosti, i na terenu se pomno prate dešavanja. Za sada nema mesta panici.
Sara
@Zoran, zasto ste tako sumnjicavi?Vidite da smo mi nacija s' jakim imunitetom, a i ovaj koronavirus rece ministar Zdravlja da je slabiji od sezonskog gripa.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља