понедељак, 06.04.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:45
ИСХРАНА

Шампињони – гљиве које волите

Енергетска вредност 100 г ових печурака је свега 22 кцал, а од нутријената садрже: угљене хидрате 3,26 г (шећер 1,98 г, дијетална влакна 1 г), масти 0,34 г, беланчевине 3,09 г
четвртак, 20.02.2020. у 20:00
(Фотографије Пиксабеј)

Шампињони (Agaricus bisporus) јесу врста печурака, односно квалитетних јестивих гљива. Шампињони се узгајају у више од седамдесет земаља света и највише се и конзумирају од свих гљива.

Обично их у продавници можемо наћи као беле, а ређе и као браон шампињоне. Готово све количине шампињона које можемо наћи у продаји узгајани су шампињони, које прате одговарајући сертификати.

У Србији их узгаја велики број регистрованих газдинстава која примењују прописима захтеване мере производње (узгоја).

Данашња комерцијална сорта шампињона (беле боје) откривена је једног јутра 1925. године међу редовима браон шампињона на фарми Кистоун у Пенсилванији, САД. Луис Фердинанд Ламберт, микробиолог и власник фарме, однео је белу гљиву у своју лабораторију. Наравно, ово није значило крај и за браон шампињоне, они се и даље узгајају, али је бели шампињон више цењен.

Енергетска вредност 100 г шампињона је свега 22 кцал, а од нутријената садрже: угљене хидрате 3,26 г (шећер 1,98 г, дијетална влакна 1 г), масти 0,34 г, беланчевине 3,09 г.

Од витамина и минерала шампињони садрже витамине Бе комплекса, витамин Це, витамин Де, гвожђе, магнезијум, фосфор, калијум, цинк и селен.

У шампињонима се налазе фотохемикалије маногалактани, који уз селен позитивно утичу на рад имуног система, поспешујући рад цитокина и других ензима. Због тога, убаците шампињоне у исхрану и на природан начин борите се против гљивичних инфекција насталих због ослабљеног имунитета.

Кандида је само једна од тих гљивичних инфекција. А што је мања вероватноћа од гљивичних обољења, мања је и од карцинома. Просто.

Шампињони имају специфичан пријатан укус и често се користе у време поста. Сварљивост протеина гљива на високом је нивоу, па се доста користе и у оквиру редукционих, али и медицинских дијета. Добро се комбинују с многим намирницама.

Шампињоне можете јести на безброј начина. Могу се наћи као битан састојак пице, омлета, неких сложених салата, посних јела, јела с далеког истока… Све у свему, термичка обрада је неопходна, јер се тако уништава микотоскин агаритин, који се у телу претвара у канцерогени хидразин.

Гљиве преостале од оброка не треба даље чувати за наредни, већ их треба бацити. Подгревање јела с гљивама се не препоручује.

Када купујемо свеже шампињоне у продавници, неко воли да бира паковање у којем су мањи, ситнији примерци, али је боље када бирате крупније, неоштећене шампињоне, чвршће структуре. Лакше ћете их опрати, исећи и припремити. Гледајте да амбалажа није оштећена. На амбалажи јасно треба да стоји декларација која садржи назив произвођача и крајњи рок употребе.

На тржишту се могу наћи и маринирани шампињони у тегли или кесици, цели или сецкани, али бирајте увек оне без конзерванса, пастеризоване. Такође, могу се наћи и сушени шампињони.

Битно правило код брања самониклих гљива јесте да се млади, неразвијени примерци шампињона не беру, јер је могуће да их замените за зелену пупавку (Amanita phalloides), која је једна од најотровнијих гљива на свету.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com


Коментари2
cc37e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

nikola andric
Evolucija coveka pretpostvlja da su ljudi prvo nucili da razlikuju izmedju sta je ''jestivo'' i sta nije. U tom kontekstu je vrlo cudno da se posle toliko vekova iskustva ljudi jos uvek truju od pecurki.
Beogradjanin Schwabenländle
Постоје печурке које су веома сличне тако да их је тешко препознати уколико човек нема велико искуство. А ако печурке још долазе из Пољске ,Украјине ( Чернобил ), онда може доћи и до тровања са познатим печуркама, чак и са шампињонима.
Препоручујем 0

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља