четвртак, 27.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:27

„Политикин” 116. рођендан

Аутор: Алек­сан­дра Кур­тешсубота, 25.01.2020. у 10:36
Прослава рођендана Политике (фото Ненад Неговановић)

Уха­љи­ни тка­ној и про­ша­ра­ној од ве­сти, из­ве­шта­ја, ко­мен­та­ра, ко­лум­ни, ре­пор­та­жа, освр­та, бе­ле­шки... и укра­ше­на фо­то­гра­фи­ја­ма ко­је све­до­че о до­га­ђа­ји­ма, нај­ста­ри­ја но­вин­ска да­ма на Бал­ка­ну – „По­ли­ти­ка” до­че­ка­ла је свој 116. ро­ђен­дан. У ње­ну част сла­вље је при­ре­ђе­но у ре­сто­ра­ну „Три ше­ши­ра”. Под овим кро­вом за­че­та је иде­ја о осни­ва­њу на­шег ли­ста, а не­ки ка­жу и Ска­дар­ли­је као бо­ем­ске че­твр­ти. Та­ко „По­ли­ти­ка” и дух јед­ног не­про­ла­зног вре­ме­на иду ру­ку-под ру­ку.

– Го­ди­на за на­ма би­ла је те­шка, ипак, ус­пе­ли смо да за­др­жи­мо ко­рак на тр­жи­шту, на­да­мо се да ће­мо на­ста­ви­ти да чу­ва­мо утвр­ђе­не вред­но­сти и тра­ди­ци­ју. Не­ће би­ти ла­ко, али узда­мо се у ен­ту­зи­ја­зам и енер­ги­ју по­пут оне са ко­јом је и осно­ва­на „По­ли­ти­ка” 1904. го­ди­не – ка­же Жар­ко Ра­кић, в. д. глав­ног и од­го­вор­ног уред­ни­ка на­шег ли­ста.

Он до­да­је да се сви за­јед­но тру­ди­мо да на­пра­ви­мо број са ак­ту­ел­ним до­га­ђа­ји­ма и у зна­ку се­ћа­ња на 116 го­ди­на по­сто­ја­ња.

– По­но­сни смо што су че­стит­ке упу­ти­ла мно­га зна­чај­на име­на из све­та по­ли­ти­ке, кул­ту­ре, умет­но­сти, спор­та… Ме­ђу њи­ма су пре­ми­јер­ка Ана Бр­на­бић, Но­вак Ђо­ко­вић, па­три­јарх Ири­неј, ве­ли­ки број ми­ни­ста­ра, а Љу­бивоје Ршу­мо­вић че­стит­ку је сро­чио у пе­сму – под­се­тио је Ра­кић.

Као и пре ви­ше од јед­ног ве­ка, „По­ли­ти­ка” је и да­нас нај­ва­жни­ји и најутицајниjи днев­ни лист у Ср­би­ји, оце­њу­је Мар­ко Ал­бу­но­вић, за­ме­ник глав­ног и од­го­вор­ног уред­ни­ка.

– Част је и при­ви­ле­ги­ја ко­ја оба­ве­зу­је ра­ди­ти у „По­ли­ти­ци”, ко­ју су ге­не­ра­ци­је но­ви­на­ра на­чи­ни­ле де­лом на­ше кул­тур­не ба­шти­не. Ме­ња­ле су се уред­нич­ке гар­ни­ту­ре, ме­ња­ле су се стран­ке на вла­сти, али је „По­ли­ти­ци” Ср­би­ја увек би­ла на пр­вом ме­сту – на­гла­сио је Ал­бу­но­вић.

Уред­ни­ци, но­ви­на­ри, лек­то­ри, фо­то-ре­пор­те­ри, пре­ла­ма­чи, ске­не­ри­сти... ства­ра­ли су ову је­дин­стве­ну но­вин­ску стра­ну у сла­вље­нич­кој ат­мос­фе­ри, уз му­зи­ку анег­до­те и успо­ме­не.

Ро­ђен­дан­ску тор­ту „По­ли­ти­ци” је да­ро­вао Ср­ба Јо­ва­но­вић, су­о­сни­вач фе­сти­ва­ла по­сла­сти­ца и слат­ки­ша „Сла­дак жи­вот”.


Коментари15
f0329
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Slobodan - Boda
Od malena znam da je "POLITIKA" redovno dolazila u nasu kucu. Voleo sam u pocetku onaj deo za decu, a kako sam odrastao, "sve vise i drugih stranica su me interesovale".Kada sam osnovao svoju porodicu poceo sam i ja na obliznjem kiosku za novine sa onim cuveni jutarnjim: "komsija daj mi jedne novine" i zna se to je "POLITIKA".Godinama, ponosno, ponekad opravdano prkosno, nekad diplomataki smirujuce, "POLITIKA" je postojala jer je uvek govorila samo istinu. Srecan rodjendan i jos puno takvih
Zagy
Sretan rođendan voljenoj "Politici", uz najbolje želje.
Bato
Uz Politiku sam naucio pisati,tata je donosio svaki dan politiku a u drugom dijelu je bio dio za djecu,Paja patak,Mini,Miki Silja,Cika Jova Zmaj i mnoogo toga za djecu.Hvala i danas ne mogu bez mog jedinog lista.Renome koji imate izgradjivan je od prvih dana,zato srecan rodjendan i da ne zaboravim hvala osnivacima iz porodice Ribnikar.
Заврам
Нижи рођендане, бисерне огрлице, избрушене најтананијим филигранским умећем... осећањем за истину и меру - у свим својим рубрикама. И тако јединствена, поносна, и уздигнута чела, драга "Политико", увек, и у веке векова, личи само и једино - на најбољу. На саму себе.
Raca Milosavljevic
... tople cestitke i zelje da jos mnogo godina stojite na braniku pravog novinarstva ....

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља