среда, 26.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:43

Медни ужитак

Teшко је рећи да ли је бољи као храна или као лек
Аутор: Дана Станковићчетвртак, 09.01.2020. у 15:35
(Фото Ансплеш)

Мед је један од најчудеснијих и најсавршенијих природних производа. Од како је почео да се користи, више му се није могло одолети.

Благотворна својства меда од давнина су позната човеку. Не може се прецизно рећи да ли је бољи као храна или као лек.

Користио се у исхрани, као једини извор шећера, али и за негу коже и косе. Служио је за справљање пића које се звало медовина, у Египту се употребљавао за балсамовање, у старој Индији за конзервирање воћа и прављење колача, а помиње се и у Библији и списима старе Грчке.

Свако ко је покушао сам да га произведе уверио се да је то права наука, иако изгледа да пчелама да створе овај нектар треба од „опреме” само кошница и цветна ливада. Али не би ова мала створења успела да произведу толике тоне меда ако им се не обезбеди одговарајуће станиште. Сматра се да не постоји лош мед, само лош пчелар.

Једна кашика меда има 64 калорије, док иста количина шећера има 46 калорија. Мед може веома успешно да замени шећер у колачима и другим десертима. Због велике количине фруктозе слађи је од шећера, па је за исти рецепт потребна дупло мања количина меда, него шећера.

Представља мешавину шећера и многих других материја.

Богат је разним витаминима и минералима који су неопходни за одржавање доброг здравља. Ту спадају гвожђе, цинк, калцијум, фосфор, калијум, бакар, магнезијум, манган, хром и селен, бројне аминокиселине...

Једино се не препоручује особама оболелим од дијабетеса.

Ова високо вредна намирница је еликсир живота који би свака породица требало да има у својој кухињи и да је редовно користи у исхрани.

За подизање имунитета и поправљање општег стања организма потребно је свакога јутра, пре јела, узети по кашичицу меда, по могућству с поленом. Притом мед што дуже треба држати у устима да се отопи, па тек онда прогутати да би лековите материје лакше доспеле у крв.

И уз мусли и у салати
Када се ставља у чај или млеко мора се припазити да напитак није преврућ, пошто у додиру с високим температурама мед губи лековита својства.

Мед је и одличан додатак житарицама за доручак, користи се и као прелив за салате и код припремања сланих јела, а лепо се комбинује и са сиревима.

Тамнији – ароматичнији

Према производњи дели се на врцани, топљени и мед с комадићима саћа. Мед треба да буде густ и мутан. Тамнија боја, јача арома. Фабрички медови су често превише бистри и ређи, док се природни чак често кристалишу. То многе доводи у сумњу да ли је мед прави. Одговор је – да, прави мед се временом кристалише и по томе се разликује од фалсификата. Такав мед је трајан производ. Треба га чувати на собној температури, а не у фрижидеру, даље од светла и у чврсто затвореној тегли.

(Фото Пиксабеј)

ПОГАЧИЦЕ С МЕДОМ

Потребно је:

  • 250 г брашна
  • 50 г шећера
  • на врх ножа соли
  • на врх ножа каранфилића
  • на врх ножа цимета
  • стругана кора од лимуна
  • пола кашичице соде бикарбоне
  • 200 г меда
  • 100 г сецканог бадема

У мед додати кашичицу воде и мало загрејати да се растопи. Затим помешати с осталим састојцима. Умесити глатко тесто, развући га оклагијом дебљине прста и формирати округле погачице пречника око пет сантиметара. Поређати их у плех и пећи у рерни на средњој температури док не порумене. Топле премазати медом и служити.


Коментари4
5399e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Вукица
За разлику од "антипротивног" @ Duleta Astra, делим мишљење аутора текста да је прави мед једна од најквалитетнијих намирница коју нам природа дарује, и да би требало да га користе сви, сем дијабетичара. Највећи проблем је у целој овој причи набавити квалитетан мед, сакупљен далеко од великих градова, прометних саобраћајница, агро-хемикалија и бројних других загађивача, па, уколико немате провереног-свог пчелара, боље се одреците уживања у овој посластици!
Dule Astro
"Za podizanje imuniteta i popravljanje opšteg stanja organizma potrebno je svakoga jutra, pre jela, uzeti po kašičicu meda, po mogućstvu s polenom. Pritom med što duže treba držati u ustima da se otopi, pa tek onda progutati da bi lekovite materije lakše dospele u krv." Držite med dugo u ustima i šećer će se uvući u svaku pukotinu između zuba i uz desni, a znamo šta šećer čini zubima. Šećer treba uneti ujutru (jedini deo dana kada je to zdravo) i to jedino što je tačno u ovom savetu
Dule Astro
"Predstavlja mešavinu šećera i mnogih drugih materija." Šećer je zastupljen sa 82%, ostalo je voda i nešto vrlo malo minerala i vitamina. "Bogat je raznim vitaminima i mineralima koji su neophodni za održavanje dobrog zdravlja. Tu spadaju gvožđe, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar, magnezijum, mangan, hrom i selen, brojne aminokiseline..." Da biste uneli iole bitnu količinu tih mikronutrijenata, morate uneti kilo meda, a to ima mnogo više štetnosti nego koristi (zbog šećera)
Dule Astro
Pa da počnemo "Jedna kašika meda ima 64 kalorije, dok ista količina šećera ima 46 kalorija. Zbog velike količine fruktoze slađi je od šećera" Fruktoza je zlo i ono što ne valja u šećeru. Stvara masnu jetru još mnogo loših stvari našem organizmu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља