недеља, 27.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 19.12.2019. у 10:03 Андријана Цветићанин

„Чује се” али се радо једе

Без белог лука нема омиљених домаћих месних прерађевина, поготово кобасица, али многи верују ни ефикасне борбе са вирусима
(Фото Пиксабеј)

Нема више оправдања за све којима смета упечатљив и тешко избрисив мирис белог лука. Зачинска биљка којој су кроз историју људи приписивали магична својства користи се радо и у 21. веку: самостално или као додатак у јелима од меса, салатама, с другим поврћем, као намаз… Осим у виду глатких ченова, бели лук је доступан у праху, самлевен.

Посебно је актуелан ових дана када почиње сезона прехлада и вируса. Такође, без белог лука не може да се замисли прављење домаћих кобасица и других месних прерађевина.

Искусни кулинари тврде, ипак, да је најбољи у природном облику јер даје најупечатљивији укус и мирис јелима.

С позиције своје струке, овакав став заступа и Ана Тодоровић, нутрициониста и специјалиста јавног здравља:

– Садржи алицин, који има антибиотско дејство, које се најбоље испољава ако се бели лук једе у свежем облику. Добро је да се мало ченови прогњече.

Да умањимо непријатан задах који остаје дуго, сатима пошто смо га јели, Ана Тодоровић препоручује нашим читаоцима да га жваћу са свежем першуном или свежим листовима нане; према укусу, или да то ураде након узимања белог лука.

Особе које имају низак крвни притисак требало би да избегавају бели лук поготову ако су имали лоше реакције па им је након што су јели нешто с белим луком додатно дошло до пада крвног притиска.

– Такође, бели лук се не препоручује особама с желудачним тегобама, улцерозним колитисом, синдромом нервозних црева или проблема с дебелим цревом. Зато би требало да узимају, евентуално, термички обрађени бели лук јер у том случају изазива мање сметње с варењем. Не препоручује се ни људима који се спремају за оперативне захвате, каже Ана Тодоровић.

Јак мирис

Алицин је хемијско једињење које настаје када се две врсте ензима измешају приликом сечења. Кроз историју упознато је његово антибактеријско дејство и коришћен је у борби против тешких болести – дизентерије, колере, тифуса… Када се алицин разгради у контакту с црвеним крвним зрнцима утиче на производњу водоник-сулфида који је заслужан за опуштање крвних судова, па је у народну стекао глас добре намернице која снижава висок крвни притисак.

Коментари0
41084
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља