четвртак, 12.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:00
СЕЗОНСКЕ ПРОМЕНЕ НА ТРЖИШТУ МЕСА

Расте цена свињетине

Аутор: Ивана Албуновићуторак, 19.11.2019. у 22:55
(Фото А. Васиљевић)

Цена живих свиња на домаћем тржишту повећана је са 160 на 180 динара по килограму, што би у наредном периоду могло да доведе до поскупљења ове врсте меса и у малопродаји. Стручњаци напомињу да је могуће да ће цена живе ваге свиња још расти у наредном периоду, практично све до Божића. Да ли ће се и када таква ситуација одразити и на цене у радњама зависи од расположиве количине меса на тржишту.

Мирко Ђукић из Уније произвођача свиња Мачве и Срема, регија које производе највећи број товљеника, рекао је за „Политику” да постоје назнаке да ће цена живих свиња још расти због повећане тражње, али да је „још рано говорити у којем проценту”.

– Да ли ће свињетина поскупети у месарама зависи од тога колике су им залихе. Реално, са тренутним ценама нема разлога за поскупљење меса, јер су оне у малопродаји већ формиране на набавну од 180 динара. Ипак, судећи по ранијем искуству, вероватно је да ће доћи до раста цена и у малопродаји – рекао је Ђукић и додао да су потребе на тржишту повећане због слава, а да прасади нема довољно и да је увоз тренутно неисплатив.

Кад је реч о јунетини, вишак ове врсте меса због застоја извоза у Турску није допринео осетнијем паду цена у радњама. Незванично се помиње да би прве испоруке за турско тржиште требало да крену ових дана. Најбројније удружење произвођача јунади „Агропрофит” затражило је наставак размене јунади за кукуруз преко Робних резерви, јер сматрају да је понуђена откупна цена кланичара од 1, 9 евра по килограму ниска, као и да је реално да буде од 2,10 до 2,15 евра. Како је пренео портал „Агросервис”, извозна кланица последњих дана обрађује месо са својих фарми и из услужног това, тако да се за сада не може очекивати већа потражња на самом тржишту јунади.


Коментари4
be6a0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Siniša Stojčić
Sačekajte makar da dobijemo uvećani minimalac
vasilije
Sva obećana povećanja plata i penzija su već "pojedena", jer svaki dan cene "stidljivo" rastu, ali rastu, od struje, hrane, lekova, kozmetike itd. Znači životni standard ostaje isti, a ako cene budu i dalje rasle, neće se osetiti boljitak od povećanja plata i penzija.
Препоручујем 5
dipl. agronom
Cudi me da proizvodjac svinja iz Nemacke, Tenis,jos nije dosao na nase trziste,uprkos pompeznih najava...?? Izgleda,da cemo svinjsko meso uvoziti...
Mirko
Mozemo samo otpad da uvezeno. Svinjsko meso je vec vise od godinu dana skuplje u EU nego u Srbiji govorim o ceni zive vage.Mi smo do sad bili na nivou Južne Amerike sa cenama zive vage.
Препоручујем 0

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља