понедељак, 14.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Дуван чварци и шљивовица из ђачке кухиње

Разне сорте вина и ракије, џем, пекмез,пиротски качкаваљ и козји сир, делић су асортимана из средњошколских погона
(Фото М. С. Миладиновић)

Пиротски качкаваљ и ваљевски шодер чварци уз прокупац из Александровца достојна су увертира у спектар производа који настају у средњим школама. По принципу од „од њиве до трпезе” у радионицама школа које образују будуће професионалце у пољопривреди, производњи и преради хране настају и џем од купине, пекмез од шљива, сируп од ароније, кисели краставчићи, сок од парадајза, пастеризовани филети паприке… Качкаваљ од крављег, козјег, овчјег млека, ситан или сир са плеснима, пастеризовано млеко и јогурт такође су плодови ђачке индустрије. Од алкохолних пића у школама се производе разне сорте вина и ракије, као и коњак и вињак. Али ови производи углавном не стижу на веће тржиште.

Највећи део прерађеног воћа, поврћа, млека и меса из школских радионица иде у кухиње ђачких домова који су у саставу школа произвођача. Понешто из богатог асортимана може да се купи у школским продавницама. Једино алкохолна пића из школских дестилерија и подрума не смеју да се нађу у слободној продаји.

Пољопривредна школа са домом ученика „Ваљево” једна је од кућа знања које се диче практичним делом наставе ратарства, повртарства, сточарства, одакле и потичу њихови производи.

– У примарној производњи гајимо парадајз, лук, кромпир, паприку, шаргарепу, цвеклу, купус, зелену салату, али и лековито биље. Имамо у школском поседу засад шљиве и воћњак различитих врста и сорти воћа, а и производимо саднице воћа. Узгајамо јечам, овас, кукуруз, луцерку за потребе исхране нашег сточног фонда. Негујемо говедарство, гајимо краве чије млеко иде на прераду у нашу млекару одакле добијамо сир, кајмак и јогурт. Бавимо се овчарством и свињарством – дочарава Милан Гајић, директор ваљевске Пољопривредне школе чији су будући месари ове године на Фестивалу чварака у Ваљеву освојили друго место у прављењу дуван и шодер чварака.

У њиховој продавници, у кругу школе, осим садница воћа које су најтраженије, купци радо пазаре воће и поврће, млеко, свињско и говеђе месо, али и јаја школских кока носиља. Ракија из школске дестилерије није на продају.

– Од ракија углавном производимо шљивовицу, мало кајсије и крушке. Правимо и вино, али то је све за потребе образовања – напомиње Гајић.

Једина регистрована за производњу вина је Средња школа са домом ученика „Свети Трифун” у Александровцу. Она баштини традицију некадашње винодељско-воћарске школе која је још 1925. године отворена да „спреми младиће и одрасле у виноградарству, подрумарству, воћарству, преради и спремању воћа за самосталан рад у овим пољопривредним гранама”. Њен виноград се простире на седам хектара, а школа поседује и хектаре под шљивама, вишњама и јабукама.

– Имамо савремене погоне за прераду грожђа и лагум за чување вина. Када би целокупан род наше винове лозе био прерађен у винском подруму школа би могла да произведе 50.000 литара вина за годину дана. Ипак највећи део нашег грожђа у ринфузу оде приватницима, а школа производи око 5.000 литара на различитих сорти вина међу којима су тамјаника, прокупац, мерло и ризлинг – објашњава Бранко Рајчић, директор Средње школе „Свети Трифун” у Александровцу.

Осим вина, овде се производе и ракије: лозовача, дуњевача, комовица и вињак. На етикети ових пића, тврди Рајчић, пише да су за поклон. Нису за продају, а дарују се у сврху промоције школе.

Заштићен бренд је најбоља реклама, ако се за пример узме пиротски качкаваљ Млекарске школе са домом ученика „Др Обрен Пејић” у којој се дневно прерађује 5.000 литара млека.

– Заштитили смо производ по коме смо препознатљиви – пиротски качкаваљ од крављег млека. Највише правимо качкаваљ и то више сорти: од крављег млека, мешанац, овчији и козји, али производимо и пастеризовано млеко, јогурт, вурду, ситан сир и различите типове сира у коцки – каже Ненад Ђорђевић, директор Млекарске школе у Пироту.

Он истиче да је образовање приоритетни задатак школе и да се то неће променити упркос чињеници да потражња за њиховим производима далеко превазилази производне капацитете.

– Наши производи стижу на тржиште посредством великих продајних ланаца. Једна фирма авансно купује од нас наше производе и ставља своје етикете на којима мора да пише „произведено у Млекарској школи у Пироту”, јер они од нас купују готов производ али тај производ не производимо у њихово име – разјаснио је Ђорђевић.

АНТРФИЛЕ

Коњак на поклон, здравица уз сок од парадајза

Коњак Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић” у Пожаревцу, недавно је добио министар просвете Младен Шарчевић. Он је, додуше, приликом обиласка школске радионице за прераду воћа и поврћа могао да наздрави само соком од парадајза, послуженом у чашицама за ракију.

– Искористили смо прилику да министру, који нам није стални гост, поклонимо коњак, додуше стар две године а требало би да одстоји бар пет – каже Видоје Вукашиновић, директор пожаревачке Пољопривредне школе која је међу лидерима у производњи и преради хране.

Њени ђаци и наставници обрађују 55 хектара школског земљишта, имају пет пластеника, фарме крава, свиња, оваца… Пекмез и компот од шљива, сок од купине, кисели краставчићи, пастеризована паприка и други производи од воћа и поврћа из ове школе могу се купити у школској продавници „Наша тезга – здрав кутак”, али углавном се користе за исхрану у ђачком дому.

Коментари0
8facd
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља