понедељак, 16.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:32

Дуван чварци и шљивовица из ђачке кухиње

Разне сорте вина и ракије, џем, пекмез,пиротски качкаваљ и козји сир, делић су асортимана из средњошколских погона
Аутор: Миленија Симић-Миладиновићчетвртак, 14.11.2019. у 21:00
(Фото М. С. Миладиновић)

Пиротски качкаваљ и ваљевски шодер чварци уз прокупац из Александровца достојна су увертира у спектар производа који настају у средњим школама. По принципу од „од њиве до трпезе” у радионицама школа које образују будуће професионалце у пољопривреди, производњи и преради хране настају и џем од купине, пекмез од шљива, сируп од ароније, кисели краставчићи, сок од парадајза, пастеризовани филети паприке… Качкаваљ од крављег, козјег, овчјег млека, ситан или сир са плеснима, пастеризовано млеко и јогурт такође су плодови ђачке индустрије. Од алкохолних пића у школама се производе разне сорте вина и ракије, као и коњак и вињак. Али ови производи углавном не стижу на веће тржиште.

Највећи део прерађеног воћа, поврћа, млека и меса из школских радионица иде у кухиње ђачких домова који су у саставу школа произвођача. Понешто из богатог асортимана може да се купи у школским продавницама. Једино алкохолна пића из школских дестилерија и подрума не смеју да се нађу у слободној продаји.

Пољопривредна школа са домом ученика „Ваљево” једна је од кућа знања које се диче практичним делом наставе ратарства, повртарства, сточарства, одакле и потичу њихови производи.

– У примарној производњи гајимо парадајз, лук, кромпир, паприку, шаргарепу, цвеклу, купус, зелену салату, али и лековито биље. Имамо у школском поседу засад шљиве и воћњак различитих врста и сорти воћа, а и производимо саднице воћа. Узгајамо јечам, овас, кукуруз, луцерку за потребе исхране нашег сточног фонда. Негујемо говедарство, гајимо краве чије млеко иде на прераду у нашу млекару одакле добијамо сир, кајмак и јогурт. Бавимо се овчарством и свињарством – дочарава Милан Гајић, директор ваљевске Пољопривредне школе чији су будући месари ове године на Фестивалу чварака у Ваљеву освојили друго место у прављењу дуван и шодер чварака.

У њиховој продавници, у кругу школе, осим садница воћа које су најтраженије, купци радо пазаре воће и поврће, млеко, свињско и говеђе месо, али и јаја школских кока носиља. Ракија из школске дестилерије није на продају.

– Од ракија углавном производимо шљивовицу, мало кајсије и крушке. Правимо и вино, али то је све за потребе образовања – напомиње Гајић.

Једина регистрована за производњу вина је Средња школа са домом ученика „Свети Трифун” у Александровцу. Она баштини традицију некадашње винодељско-воћарске школе која је још 1925. године отворена да „спреми младиће и одрасле у виноградарству, подрумарству, воћарству, преради и спремању воћа за самосталан рад у овим пољопривредним гранама”. Њен виноград се простире на седам хектара, а школа поседује и хектаре под шљивама, вишњама и јабукама.

– Имамо савремене погоне за прераду грожђа и лагум за чување вина. Када би целокупан род наше винове лозе био прерађен у винском подруму школа би могла да произведе 50.000 литара вина за годину дана. Ипак највећи део нашег грожђа у ринфузу оде приватницима, а школа производи око 5.000 литара на различитих сорти вина међу којима су тамјаника, прокупац, мерло и ризлинг – објашњава Бранко Рајчић, директор Средње школе „Свети Трифун” у Александровцу.

Осим вина, овде се производе и ракије: лозовача, дуњевача, комовица и вињак. На етикети ових пића, тврди Рајчић, пише да су за поклон. Нису за продају, а дарују се у сврху промоције школе.

Заштићен бренд је најбоља реклама, ако се за пример узме пиротски качкаваљ Млекарске школе са домом ученика „Др Обрен Пејић” у којој се дневно прерађује 5.000 литара млека.

– Заштитили смо производ по коме смо препознатљиви – пиротски качкаваљ од крављег млека. Највише правимо качкаваљ и то више сорти: од крављег млека, мешанац, овчији и козји, али производимо и пастеризовано млеко, јогурт, вурду, ситан сир и различите типове сира у коцки – каже Ненад Ђорђевић, директор Млекарске школе у Пироту.

Он истиче да је образовање приоритетни задатак школе и да се то неће променити упркос чињеници да потражња за њиховим производима далеко превазилази производне капацитете.

– Наши производи стижу на тржиште посредством великих продајних ланаца. Једна фирма авансно купује од нас наше производе и ставља своје етикете на којима мора да пише „произведено у Млекарској школи у Пироту”, јер они од нас купују готов производ али тај производ не производимо у њихово име – разјаснио је Ђорђевић.

АНТРФИЛЕ

Коњак на поклон, здравица уз сок од парадајза

Коњак Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић” у Пожаревцу, недавно је добио министар просвете Младен Шарчевић. Он је, додуше, приликом обиласка школске радионице за прераду воћа и поврћа могао да наздрави само соком од парадајза, послуженом у чашицама за ракију.

– Искористили смо прилику да министру, који нам није стални гост, поклонимо коњак, додуше стар две године а требало би да одстоји бар пет – каже Видоје Вукашиновић, директор пожаревачке Пољопривредне школе која је међу лидерима у производњи и преради хране.

Њени ђаци и наставници обрађују 55 хектара школског земљишта, имају пет пластеника, фарме крава, свиња, оваца… Пекмез и компот од шљива, сок од купине, кисели краставчићи, пастеризована паприка и други производи од воћа и поврћа из ове школе могу се купити у школској продавници „Наша тезга – здрав кутак”, али углавном се користе за исхрану у ђачком дому.


Коментари0
bd50e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија
Гастрономија
Гастрономија
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља