недеља, 27.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 05.11.2019. у 22:22

То није Србија за коју се борим – не могу ми ништа, имам чисту савест

Гостујући на РТС-у, Председник Србије Александар Вучић, рекао је да је дошао у емисију како би показао људима на којима лежи будућност ове земље шта је све урађено и шта држава намерава да уради. -Држава планира да уложи 500 милиона евра у изградњу станова за младе брачне парове
(Фото А. Васиљевић)

Председник Србије Александар Вучић поручио је да то што представници опозиције спречавају кретање људи није решење, јер је то фашизам и то није пристојна Србија и будућност за коју се боримо.

Вучић је гостујући на РТС-у рекао да је дошао у емисију како би показао људима на којима лежи будућност ове земље шта је све урађено и шта држава намерава да уради.

Истиче да је незамисливо да неко покушава некоме да забрани да дође на тв емисију и подсетио да није био у некој вечерњој емисији РТС-а више од шест месеци и да је сада хтео да дође због важних ствари које се дешавају, међу којима су повећање плата и пензија, припрема планова...

Вучић истиче да се испред РТС окупило укупно 150 људи, али да се непримерено понаша само њих око пет, међу којима су „Бошко, Бастаћ, Борко Стефановић”.

Председник подећа да су га исто тако спречавали раније да говори у скупштини о КиМ, као и да обавља свој посао у згради Председништва.

Такође, додаје да су измишљали да постоје тајни пролази, али да он као председник још није видео тај наводно тајни пролаз до скупштине.

Вечерашње окупљање назвао је незаконитим.

„Ово је лоша порука за све људе и захвалан сам људима на подршци што нису показали нервозу и насели на провокацију”, поручио је Вучић људима који су најављивали да ће доћи да подрже Вучића испред зграде РТС-а.

Како је рекао, само је дошло око 30 људи који су ушли у непотребан дијалог.

Вучић је рекао да је хтео да се избегну сукоби међу грађанима, преноси Танјуг.

За пронаталну политику најмање 200 милиона евра

Нови инвестициони план предвиђа улагање државе у пронаталну политику од најмање 200 милиона евра, како би се подстакао већи наталитет, најавио је председник Србије Александар Вучић.

„То је за вантелесну оплодњу, ко год хоће и када год хоће да му буде омогућено да иде на вантелесну оплодњу”, открио је Вучић гостујући на РТС-у.

Циљ је, како каже, да се у наредне две године повећа „са данашњих 100.000-120.000 динара за дете, на 300.000 до 350.000 динара”.

„Да подстичемо људе да имају што више деце, а онда да обезбеђујемо да немају помоћ само за треће и четврто дете 120 и 180 евра, него да то још појачамо да би мотивисали мајке да имају још више деце и да се покаже брига државе а не да зависе само од свог рада”.

Вучић је упозорио да ако не будемо имали деце да све ово џаба радимо јер неће имати ко Србију да сачува.

Рекао је да Србију годишње напусти годишње око 40.000 људи, од чега је 35.000 већа стопа морталитета од наталитета.

„То је страшан проблем. И да су дупло и три пута мањи бројеви - језиви су”, додао је Вучић, преноси Танјуг.

Држава планира да уложи 500 милиона евра у изградњу станова за младе брачне парове

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да држава планира да издвоји 500 милиона евра за изградњу станова за младе брачне парове.

„Хоћемо да понудимо будућност младим људима. Тражићемо да минимално плаћају како би се обезбедили и могли лакше да се одвоје од својих родитеља”, рекао је Вучић.

Навео је да се ради о бесповратним средствима и становима који ће да буду изузетно јефтини.

Вучић је навео да би тај пројекат требало да заживи 2020. године, преноси Бета.

Казао је да држава планира да издвоји и 500 милиона евра за улагање у дигиталне инфраструктуре.

Повећавамо плате – опасности од банкрота више нема

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не повећавају плате само Румунија или Бугарска, на пример, већ и Србија, навео конкретне податке и нагласио да док је на функцији Србија неће имати проблем са јавним финансијама.

„У односу на пре смањења плата за 38 одсто увећали плате за медицинске техничаре са вишом и средњом школом и стоматолошким техничарима. У одбрани 26 одсто, а 40 одсто више после смањења, а 26 одсто у односу на пре смањења и то ће из године у годину ићи горе”, рекао је он.

Судијама и тужилаштву 21,2, установама социјалне заштите 27,2 одсто више, установама културе 22, 3, запосленима у основном и средњем образовању 30 одсто више за само неколико година – за пет година, навео је Вучић, преноси Танјуг.

„То није мало, али није довољно”, каже Вучић а на критике Фискалног савета да је то преко номиналног раста БДП, Вучић каже да му не сметају те критике, јер и сам воли тај приступ.

„Али, нема бојазни, и даље имамо суфицит у буџету. Нема опасности, водимо рачуна. Ниво плата и пензија мора да буде у складу са неким параметрима који су постављени а то су 7 и 9 одсто. Ми то прелазимо за 0,1 одсто, нема никакве опасности”, каже он.

Истакао је да док буде обављао неку функцију, а то, каже, неће бити још много времена, проблема са финансијама, опасности од банкротства - неће бити.

Кад је постао премијер јавни дуг је износио 78 одсто БДП, а данас 52 одсто, додао је.

Оценио је и да је велика ствар за Србију то што је први пут после више деценија на берзи за замену лоших кредита повољнијим каматним стопама – има стопу од 1,25 одсто.

„То је за честитке. Знају стручњаци какав је то сигнал и на корак смо до инвестмент грејда”, закључио је он.

Они имају дијалог са тестерама, а ми са народом

Опозиција има дијалог са тестерама, а ми са народом – свако има свој избор, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање новинара шта је главни разлог зашто нема дијалога власти и опозиције, који је започет у скупштини.

Са Американцима знате на чему сте
Председник Србије Александар Вучић рекао је да са Американцима знамо на чему смо, а да се више не зна шта је политика у Европи.
Вучић је, у емисији „Упутник”, упитан зашто је прећутао поруке Метјуа Палмера из Приштине, негирао да је било шта прећутао, већ да је одговарао на све што је питан, преноси Танјуг.

Вучић је гостујући на РТС-у рекао да је опозицији испуњено свих пет захтева које су тражили: да могу да подносе и најбесмисленије амандмане, затим да имају јавна слушања, да предлог буџета буде посебна тачка у скупштини и да имају дупло време за буџет у односу на све друге законе...

„Али, њих то не интересује, јер када немате план и програм, не вреди”, казао је Вучић и приметио да сваки дан странке опозиције напуштају људи питајући се како су такву грешку могли да направе.

Додао је да они не знају да ли су за независно Косово као Рада Трајковић или за Србију до Токија, као Кораћ.

„Али, то пред Палмером крију, када је ту они ћуте о Косову као заливени и Вучић треба да брани Косово и да говори у лице оно што они не смеју да му кажу иза затворених врата”.

Вучић истиче да се залаже да буду заступљене све политичке опције које добију поверење народа и да нема бојкота парламента од стране дела опозиције.

Нагласио је да би баш волео да изађе опозиција на изборе и да се види колико ће да добију подршке од грађана.

„Радује ме да постоје и неке друге политичке опције које ће представљати значајнију снагу. Као председник СНС бих волео да имамо овакву опозицију која не може никога да угрози осим кесама на главу и тестерама на РТС”.

Вучић је поновио да ће крајем марта највероватније бити одржани избори.

„Замислите генији су смислили, а то би био јединствен случај у свету, да ја прогласим ванредно стање и да владам као диктатор, и одложим изборе за шест месеци само да би се они припремили за изборе, пошто су сада неспремни”, додао је он, преноси Танјуг.

Каже да се сада не бавим изборима и да ће имати наредних дана пуно активности и да новинари неће моћи малтене да похватају где је све.

Небојша и ја слободно можемо на полиграф

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће Небојша Стефановић или његов отац одговарати пред законом ако су урадили нешто противзаконито .

„И за себе и за Небојшу могу да кажем да слободно можемо на полиграф', рекао еј Вучић у емисији Упитник говорећи о афери Крушик и истакао да је о свему питао Стефановића.

Истакао је и да он никада није учествовао у било каквом извозу оружја.

Вучић је истакао и да је отац Небојше Стефановића само запослен у тој фирми, није ни директор, ни власник, а ако је крив за било шта - нека одговара.

Указао је да су изнете бројне неистине и да они који имају неку ствар то треба да покажу надлежним органима.

Ако постоји сукоб интереса, Агенција за спречавање сукоба интереса треба да ради свој посао, навео еј председник.

Истакао је и да је за извоз оружја потребно пет дозвола и да то не ради само једно министарство, преноси Танјуг.

Истакао еј и да је 2012. Крушик био пред гашењем, Ваљево није имало од цега да зиви, а сада има више од 1.500 запослених, поново је кључна фабрика у Валејву, што је успех власти.

Навео је да се сада ради и брза саобраћајница ка Ваљеву, што ће бити велики подстицај.

Указао је и да наменска индустрија има велики значај за Србију и да је уложено 50 милиона евра за наменску, како би се увеле нове линије.

Каже и да 11 000 радника се данас издржава од оружја.

Најавио је и да ће у суботу бити отворен ауто-пут Ниш-Димитровград, а 19. децембра се отвара Сурчин-Обреновац, док ће посебан део ићи иза Умке и Остружнице да брзе може да се изађе на Милош Велики.

Вучић: Ја не браним лопове, нити плагијаторе

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Синиша Мали био оптужен за плагирање и осуђен унапред, а да му соле памет они који студирају по 15 година.

Вучић је, у емисији „Упитник”, на констатацију да је „политички кишобран” многима, да брани докторате, када се говори о случају Вулинове тетке и изјављује саучешће супругу жене која је погинула у несрећи у коју је био умешан Зоран Бабић, и да ли ће ти случајеви бити истражени, рекао да су, што се тиче Бабића, државни органи ефикасно истражили све.

„Што се доктората тиче, никад нећу да браним лопове и плагијаторе. Ја сам завршио Правни факултет са одличним оценама и не пада ми на памет да себе ниподаштавам и своју диплому”, објаснио је он додајући да не подноси да они који су најгори критикују оне друге.

„Да се вређа Мали постаје 'политичко милосрђе', али када се покрене питање око Карапанџе и неке професорке, онда је то хајка, а за то је чуло много мање људи, него о Малом. Око Синише су водили хајку више година, а против њих је написано неколико написа. Дајте да имамо исте аршине”, казао је он, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да је одлучено да нема плагијата у раду Малог, али да фусноте није извлачио на најбољи начин.

СзС да говори о корупцији?

Председник Александар Вучић запитао је како је уопште могуће да о корупцији говоре људи из Савеза за Србију.

„Ја сам спреман за све афере које се тичу власти да одговарам и није ми проблем да кажем када сам незадовољан Бабићем или јесам, али кад видим да је нешто намештено...”, рекао је он.

Подсетио је на оптужбе да је власт „муљала око Тамнаве”, иако је Светска банка саопштила да је све урађено по процедури.

Тада сам схватио, каже он, да ћемо стално бити изложени притисцима.

„Али, рекет нећу да плаћам никоме. Пишите шта хоћете, лажите шта хоћете и колико год хоћете, нећу да плаћам рекет, нисам ја представник неких других странака па да јурим новинаре”, каже Вучић, преноси Танјуг.

Упитан да ли ауторитетом председника може да допринесе смањивању тензија у друштву, он каже да притисци на суд постоје и да их има са свих страна, укључујући и случај Јутка, случај Лучане, итд.

„То што сте прочитали у медијима, то је притисак на суд. Примио сам оца који је изгубио сина, није ми било пријатно, примио сам и директора те фабрике, ни од кога нисам побегао, то је мој посао”, додао је он.

Каже да власт смирује ситуацију и да зато немамо нереде.

„Нећемо да на њихове лудорије одговарамо лудоријама, већ одговорношћу, али то не значи да нећу рећи истину или да се плашим да им одговорим. Њима је проблем Александар Вучић, ја то разумем, јер имам увек довољно енергије да им одговорим на сваку неистину”, поручује он.

Поставите ми свако питање, за сваку аферу, а да немам одговор - од тога да сам издао Косово, да делим земљу по Војводини, а немам ни метар земље..., рекао је он.

Вучић у РТС-у: Стигао сам, хвала на подршци

Председник Србије Александар Вучић објавио је на инстаграму да је стигао на РТС и да се припрема за почетак емисије.

„Стигао на РТС. Хвала свим људима на подршци. Последње припреме пред емисију”, написао је Вучић на профилу „будућностсрбијеав”, уз фотографију, за столом, са папирима и документима, преноси Танјуг.

Вучић: Долазим у „Упитник” – нисам снимао унапред емисију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће гостовати у емисији „Упитник” на Радио телевизији Србије (РТС) и навео да није унапред снимио емисију, те да неће ићи на Кошутњак ни у Палату Србија да би је снимао.

„Прихватио сам позив и бићу на том месту. Нисам снимао унапред, нећу ићи на Кошутњак, бићу у РТС-у. Желим да им поручим да ћу доћи баш када је најављено, нећу много пре времена да долазим”, рекао је Вучић у телефонском разговору за ТВ Пинк, преноси Бета.

Рекао је да они који су уочи његовог гостовања најавили окупљање испред РТС-а, не долазе да му поставе питања како су рекли, већ да „утерају страх у кости свакоме ко би им се супротставио и због жеље да контролишу кретање људи”.

Он је своје присталице позвао да не долазе испред РТС-а у знак подршке, јер по његовој оцени активисти Један од пет милиона и Двери „само траже инцидент”.

Удружење Један од пет милиона и представници Двери позвали су раније данас грађане да се окупе испред РТС-а поводом доласка председника Србије Александра Вучића у емисију „Упитник”.

Опозиција пред РТС-ом, „чекају Вучића”

Присталице удружења Један од пет милиона и Савеза за Србију окупиле су се испред зграде РТС-а због најављеног гостовања председника Србије Александра Вучића, а улаз јавног медијског сервиса из Абердареве улице је блокиран.

Како јавља репортер Бете, приметно је огромно присуство полиције у униформама и цивилу, као и припадника Кобри. Један део грађана дошао је до улаза у РТС из Абердареве, где су видели да је он потпуно блокиран.

Грађани користе пиштаљке, звижде, а са собом носе и транспаренте на којима пише „Да ли ћете сменити Небојшу Стефановића зато што је слагао да је дипломирао”, „Да ли ћете сменити Синишу Малог јер је украо докторат” и „Преваранти враћајте новац пензионерима”.

Испред РТС-а су присутни и потпредседник Народне странке Никола Јовановић и лидер Двери Бошко Обрадовић, преноси Бета.

Присутан је и Симо Спасић коме је маса одговорила „Симо, Србине”.

Удружење „Један од пет милиона” саопштило је да ће вечерас чекати председника Србије Александра Вучића испред зграде РТС-а где треба да гостује, како би му и они поставили нека питања.

Коментари28
a3bca
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

unutrašnji dijalog /3
@ Rešenje protiv bele kuge kod Srba: Iterno rešenje i Državno rešenje. Interno: Srbi da formiraju SRPSKI FOND protiv bele kuge, svako rodjeno dete kod Srba da dobije "interni d.d.": Organizatori: Pravna i fizička lica, SP Crkva, dijaspora, simboličnii dobrovoljni prilozi Srba. Demograf DRŽAVNO REŠENJE: Sistemsko za celu SRB: Po bračnom paru a ne po broju dece: limitiran d. dodatak za dvoje dece (pr. 5.000+5.000)-ništa više: Srpski,Albanski,Romski sklopljeni brakovi, svi dobijaju isto-ramnoprav
Боба
Ах па шта се опозиција бакће са питањима Вучићу када унапред знају одговоре. Уместо Вучића треба да питају народ да ли је задовољан примањима, одласком једног града годишње, белом кугом, распродајом свега странцима и бесконачним уласком у ЕУ и предајом свега на Косову Албанцима у замену за таксе, а да се о сталном предлагању "разграничења" тј. размене српског за српско не прича. Ако јесте народ задовољан нека влада доживотно. Већ смо имали једног таквог па нам није први пут.
Sreten Bozic -Wongar
Bez obnove sela nema ni povecanja nataliteta. Seoske porodice su imale po 4 i vise deteta jer deca na selu rade. U osnovnu skoilu u selu G. Tresnjevica kod Arandjelovca je 1940 upisano 80 prvaka . Danas tamo ne zivi niko . Tokom odliva naroda sa sela 1956g. Dobrica Cosiuc je u skupstini pokrenuo diskusiju :" Kome ostavljamo selo ? ". Poslanici su mu se smijali. Nadas taj covek nema spomenik u Beogradu. Nije bio jedan od vas gospodo .
Rada Novi Sad
Gospodin Aleksandar Vučić je državnik. To je činjenica i svi koji znamo šta to znači,jasno je.Plan,strategija,taktika,ljubav prema rodu i državi,sve na svom mestu. To,da imamo predsedika koji je istovremeno i državnik,dogadja se jednom u 100 godina. Treba znati prepoznati. Ono sinoć ispred RTS-a je bilo tako sramno i ružno...Ne mogu naći pravi izraz!Stidela sam se svog naroda iz dna duše.Kao čopor zveri...Zlo!
Miroslav Mirković
Želio bih da Vam Bog podari čulo vida.
aca
Narod više ne gleda šta političari pričaju,već šta rade.Naprednjaci su stabilizovali dinar i doneli mnoge inostrane investicije u Srbiju,što u prethodnoj vlasti nije bio slučaj.
Milan Panić
Samo prva rečenica tačna. Nacionalna valuta odavno pod "čizmom" MMF i SB, određeni broj investitora privučen reklamiranjem volonterske radne snage (200-300 eur od čega se ne može priuštiti ni biološko preživljavanje pojedinca) i ogromnim stimulacijama uskraćenim domaćim preduzetnicima, stopa nezaposlenosti opada zbog masovnog iseljavanja (u potrazi za normalnim uslovima života) a realna prosečna zarada ne dostiže ni najsiromašniju potrošačku korpu. Ali sve to 25% naroda ne sme da vifi.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља