понедељак, 10.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 27.10.2019. у 20:58 Д.Б.

Сателит открива пожаре на њивама

(Пиксабеј)

У са­рад­њи с Европ­ском све­мир­ском аген­ци­јом, Ми­ни­стар­ство по­љо­при­вре­де, шу­мар­ства и во­до­при­вре­де и Ин­сти­тут „Би­о­сенс” раз­ви­ја­ју плат­фор­му за от­кри­ва­ње по­жа­ра на по­љо­при­вред­ним зе­мљи­шти­ма ши­ром Ср­би­је.

Пре­ма ре­чи­ма ми­ни­стра по­љо­при­вре­де Бра­ни­сла­ва Не­ди­мо­ви­ћа, си­сте­мом ко­ји се тре­нут­но те­сти­ра би­ће омо­гу­ће­но да се пре­ко са­те­ли­та про­на­ђу они ко­ји па­ле стр­њи­ку на по­љо­при­вред­ним зе­мљи­шти­ма. „Наш ин­сти­тут ’Би­о­сенс’ је раз­вио плат­фор­му да мо­же да иден­ти­фи­ку­је сва­ки по­жар на сва­кој пар­це­ли у ре­ал­ном вре­ме­ну. Не мо­же­мо да у сва­ком тре­нут­ку ви­ди­мо из­вр­ши­о­ца, али мо­же­мо да га по­и­сто­ве­ти­мо с пар­це­лом”, на­вео је Не­ди­мо­вић за РТС а пре­но­си Тан­југ.

Он је до­дао да се си­стем тре­нут­но те­сти­ра на про­сто­ру Вој­во­ди­не и да су ре­зул­та­ти ко­ји су за­бе­ле­же­ни од 9. до 19. ок­то­бра по­ра­жа­ва­ју­ћи. Пре­ма ње­го­вим ре­чи­ма, у јед­ној ло­кал­ној са­мо­у­пра­ви у сред­њем Ба­на­ту би­ло је 950 за­па­ље­них пар­це­ла, а у Ру­ми, Пе­ћин­ци­ма и Срем­ској Ми­тро­ви­ци укуп­но је би­ло ско­ро хи­ља­ду па­ље­ња њи­ва.

Не­ди­мо­вић на­по­ми­ње да ће у си­стем би­ти укљу­че­ни и по­љо­чу­ва­ри. „Уве­за­ће­мо овај си­стем и алар­ми­ра­ће­мо ауто­мат­ски по­љо­чу­ва­ре ка­да се по­ја­ви ин­ди­ка­ци­ја на по­жар, у крат­ком ин­тер­ва­лу ће да се за­цр­ве­ни пар­це­ла и они ће до­би­ти ту ин­фор­ма­ци­ју, па ће мо­ћи да оду на ли­це ме­ста и ухва­те по­чи­ни­о­це”, ис­та­као је Не­ди­мо­вић.

Он је до­дао да ће љу­ди до кра­ја ове го­ди­не би­ти са­мо оба­ве­шта­ва­ни о то­ме да се зна да су пар­це­ле па­ље­не, а од сле­де­ће го­ди­не, ка­да си­стем бу­де пот­пу­но за­о­кру­жен, ићи ће се ко­рак да­ље.

Коментари0
b1d54
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља