четвртак, 21.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:00

У „Меркатору” продавали ћевапе с винобраном

Очигледно су месари користили овај забрањени конзерванс да би месо задржало примамљиву боју и што дуже остало свеже у витринама
Аутор: Јелица Антељ - Ивана Албуновићсубота, 12.10.2019. у 22:00
Фото А.Васиљевић

Три велика трговинска ланца у Словенији – „Меркатор”, „Шпар” и „Туш” – продавали су ћевапе у којима је пронађен забрањени конзерванс – винобран.

Овај конзерванс, који иначе има улогу очувања свежине производа и спречавања развоја микроорганизама, није дозвољено додавати полупроизводима од меса као што су ћевапи, пљескавице, свеже кобасице... Очигледно су месари користили тај адитив како би ћевапи задржали примамљиву боју и што дуже остали свежи у витринама.

После бурних реакција потрошача у Словенија, огласила се инспекција која смирује јавност саопштењем да је реч о пракси појединаца који су радили у месарама, а не пословној политици трговинских ланаца.

Овакав закључак инспектори су донели након што је један запослени из „Шпара” у Љубљани признао да су, током припремања ћевапа у објекту, користили овај додатак.

Иначе, овај адитив припада групи алергена, а у два узорка ћевапа било га је у количини довољној да се производи прогласе небезбедним за употребу.

Према извештају словеначких медија, остало је нејасно зашто јавност није благовремено обавештена о овим неправилностима. Рецимо, подвлачи се да је вест објављена пре неколико дана, када је у „Меркатору” из Цеља већ увелико истекла забрана промета полупроизвода од меса. Забрана је трајала од 11. септембра до 3. октобра.

Тек онда су испливали детаљи афере која је почела практично редовном инспекцијском контролом употребе адитива у месу. Словеначки инспектори најпре су, почетком јуна, пронашли овај недозвољени састојак у две мање, локалне месаре. То је био повод за недавно спроведену ширу контролу, која је обухватила целокупно тржиште – трговинске ланце, 22 месаре и 17 угоститељских објеката.

Надлежни инспекторат саопштио је да су недозвољене радње биле најраспрострањеније управо у месарама великих трговинских ланаца, док у угоститељским објектима овај конзерванс није пронађен. Словеначки медији, међутим, примећују да је јавност прекасно обавештена о налазима ове контроле, након што су купци већ појели ове производе. Према овим извештајима изгледа да су и инспектори остали затечени.

– Када на тржишту нађемо било какву проблематичну храну одмах обавештавамо потрошаче преко веб странице. У овом случају то се догодило када је била завршена шира контрола. Нажалост, после свега не знамо колико је оваквог меса продато на тржишту – преноси словеначко „Дело”.

Према важећим европским прописима за безбедност хране, у овом случају одговорни су трговци који имају обавезу да преконтролишу храну коју пуштају у промет, тако што ће спроводити и своје интерне контроле. Само у два случаја трговци су контролисали и овај адитив. Три мале месаре су тврдиле да су радници обучени за припрему производа од меса и употребу адитива, али нису имали објашњење откуд винобран у ћевапима. Одмах после саопштења инспекција огласио се „Меркатор”, који тврди да је „реч о изузецима” који не одговарају њиховим високим стандардима квалитета.

– Пооштрили смо интерну контролу и обавили додатна узорковања меса у свим нашим објектима. Саслушани су сви месари, а једном је изречена опомена за произвољно понашање – рекли су у овом трговинском ланцу. „Туш” је био конкретнији и, осим најављених ригорознијих контрола, саопштио је да „овај адитив није ни у једном од њихових рецепата за ћевапе”. Као и у „Меркатору”, тврде да је реч о изузетку.

Иначе, овај конзерванс није дозвољен у полупроизводима од меса (ћевапи, пљескавице, кобасице) ни по прописима који су важећи у Србији. Према незваничним информацијама, контроле на присуство винобрана у месу редовно се спроводе и догађа се, такође, да узорци буду позитивни на присуство тог конзерванса.


Коментари22
a7b43
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dalibor
A narod... Pa jede k'o mas'an i nista ne pita!
pera
jel je to isti onaj vinobran sto koriste bake za zimnicu?
Леон Давидович
Ма жалост корите га. Не би се баш могао приписати оним некадашњим бакицама које су имале своје методе природног чувања намирница већ је винобран неким чудом постао мода данашњег модерног доба мимо икаквог позивања на знања из те области. Данас када постоје тегле са Twist-of ппклопцима у домаћинствима се зимница може конзервисати пастеризациом без икаквих додатака конзерванса и може се чувати најмање две године на собној темперастури.Али очигледно им је лакше ставити винобран?
Препоручујем 12
Леон Давидович
Само име му каже да се винобран користи за конзервисање вина које се не конзервише топлотом то јест пастеризациом. То су веома мале количине прописане стандардом (правилником). Међуттим колико се може сазнати многи то масовно купују и конзервишу у дпмаћинствима поврће, уместо да користе сорбат који је далеко безопаснији (али ваљда имају предрасуду према речи конзерванс). У месне прерађевине иду нитрити , а сасвим је могуће да их неко недозвољено трпа и у свеже месо као и винобран.
Ljubomir
Istina ide ovako: "Dešava se da konzervans bude pozitivan na meso..."
Radoslav
Sta li su tek nama stavljali u hranu od 45. do 90. godine proslog veka, dok nisu sasvim razotkriveni pa pobegli u skute EU...
Kostadin
E 621 MSG — (Monosodium glutamate, sodium glutamate, natrijum glutamat , su drugi nazivi) pogledajte sastav hrane koju kupujete i vrlo često ćete naći na ovaj sastojak. U pitanju je supstanca koja utiče na sam mozak, varajući ga da oseti više ukusa, nego što ga ima u hrani. Obzirom da je čulo ukusa ono koje nam najčešće diktira kupovinu namirnica — automatski preferiramo namirnice sa MSG. Problem je što MSG menja metabolizam i izaziva razne metaboličke poremećaje.Utiče i na mozak tako da...
Препоручујем 18
Џејми Шеј
Radoslave ne znamo sta su nam stavljali u hranu od 45 do 90 ali rezultati su dobro vidljivi. Izgleda da su ta "sredstva" vrlo efikasna.
Препоручујем 15

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља