уторак, 22.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 00:01
УСКОРО ПРОПИСИ О НЕУТРАЛИСАЊУ ДИМА И НЕПРИЈАТНИХ МИРИСА

Паприка, купус и ћевапи – може, али без ширења смрада

Различите ароме нарушавају комфор, нису опасне, али маскирају оне штетне материје. -Људи који непрестано раде за роштиљем могу да имају проблеме с дисајним путевима
Аутор: Ана Вуковићпонедељак, 07.10.2019. у 21:21
Лако се једе, а тешко удише (Фото А. Васиљевић)

Јесен мирише на печену паприку, а зима на прасетину и рибу. У пролеће се шири „арома” просутог киселог купуса, док се преко лета „инхалирамо” испарењима с роштиља. Неки од ових мириса буде носталгију и сећају на детињство, појаве се и брзо прођу. Има и оних с дужим роком трајања, чије удисање постане права тортура. Јер колико год волели пљескавице, сигурно је да ће вам, ако се успављујете и будите уз мирис цврчећег роштиља, од тога постати мука. Уз багете и кроасане, за доручак многи замишљају да су у Паризу... Али идилу им брзо поквари помисао на то да пекар Миле управо ставља петнаесту туру бурека у пећницу.

У једном тренутку, ако смо предуго изложени истом мирису, неизбежно је да почнемо да га доживљавамо као непријатан. Али колико год то било иритирајуће – углавном није опасно. Осим, наравно, уколико не разљутите комшију, припремајући јако мирисну храну на тераси, баш поред његовог прозора.

– Печење паприке је сезонски посао и дешава се недељу-две у току целе године и то не може бити забрињавајуће. Али кад је реч о роштиљу, печењарама и пекарама, штетност тих мириса зависи од тога шта пеку (да ли ту има уља) и каква се врста горива користи, то јест да ли је то угаљ, јесу ли пећи на дрва или на струју. Трећи фактор је систем вентилације, односно да ли постоји филтрација отпадних гасова. Уколико се овакве делатности обављају у контролисаним и законом прописаним условима, нема никакве опасности – објашњава Андреј Шоштарић, доктор хемијских наука из Градског завода за јавно здравље, додајући да сама храна није препозната као извор емисије загађујућих материја.

Мириси, додаје он, нарушавају комфор иако најчешће нису опасни. Али...

– Они могу да маскирају неке друге опасне материје. Та мирисна компонента није обухваћена законом, али постоји јасна регулатива која прописује физичко-хемијски састав ваздуха и препознаје једињења која су штетна. Зато постоје и граничне вредности за квалитет ваздуха. Неке компоненте имају свој карактеристичан мирис, али се не препознају по њему, него се њихово присуство потврђује јасним аналитичким методама – објашњава Шоштарић.

Овако више неће моћи (Фото Ј.С.Т.)

Да мириси који се шире градом углавном немају негативан ефекат на здравље људи, сматра и др Невенка Димитријевић из Дома здравља „Вождовац”.

– Они који само пролазе поред роштиља и других извора разних мириса, нису угрожени и ништа им се неће десити. Друга је ствар што није баш пристојно да се такви мириси осећају у градској средини. Али онај ко стално ради, рецимо, за роштиљем, стоји поред њега и непрекидно удише честице које се ослобађају, може имати проблема с плућима. Пошто дим може бити канцероген, уколико за то имају генетску предиспозицију, они могу добити и неке малигне болести, најчешће дисајних путева – каже Димитријевићева.

Загађујуће материје од дима из фабрика, котларница и сличних објеката контролише инспекција за заштиту животне средине. Надзиру се правна лица, а физичка не, кажу из секретаријата за инспекцијске послове. Инспектор за заштиту животне средине против оних који загађују може предузети одговарајуће мере које прописује Закон о заштити животне средине.

– Пошто грађани имају проблеме с коришћењем станова у близини угоститељских и објеката брзе хране, пекара и слично, почела је да се ради одлука којом ће бити прописани услови у погледу уређаја и опреме за одвођење дима, паре, мириса и других непријатних емисија, ради спречавања њиховог ширења у околину – додају из Секретаријата за инспекцијске послове.

У сферу интересовања Секретаријата за послове комуналне полиције не спада мирис као мирис, већ они комуналним проблемом сматрају само припрему намирница на отвореном простору.

– Забрањено је паљење ватре на јавним зеленим површинама, што се често дешава приликом печења роштиља и паприка. За непоштовање наведене забране комунални инспектор, односно комунални милиционар издаје прекршајни налог у складу са законом, те ће се за наведени прекршај казнити предузеће или друго правно лице новчаном казном у износу од 50.000,00 динара, новчаном казном од 10.000,00 динара одговорно лице у предузећу и у другом правном лицу, новчаном казном од 30.000,00 динара предузетник, а новчаном казном од 10.000,00 динара казниће се физичко лице за исти прекршај – речено је из овог секретаријата.


Коментари13
93eb2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

pera
narode to sto gledate strane filmove samo vas zavarava mi smo peta liga , imate premijer , i....td pa kod nas konstantno ima 1,5 miliona ljudi bez osnovne skole na ovih 7 miliona
томан
Ćevap-ćevap(b)džinica recidiv otomana proizvodi tzv.ćevape izuzetno kancerogeno jelo pravu bombu za crijeva i krvni sustav.Hrvati su zabranili te aščinice u centrima gradova i zbog uagađivanja okoliša.Potpuno ispravno,ko voli nek mu puši u sobu.
Felipe
bar 70% specijaliteta balkanske kuhinje su recidiv tih istih mrskih Otomana. Hrvati bas i nisu neki adekvatan komparativ. Oni se mogu siliti nad sitnim cevabdzijama ali da vidim kako ce da zabrane Mekdonaldsu.
Препоручујем 21
Рус Михаил
Не могу замислити београдску Скадарлију лети без мириса роштиља!
Рус Михаил
@Никк. "Не могу замислити" је само констатација чињенице и апсолутно не значи PRO или CONTRA.
Препоручујем 4
Nikk
Пробај да замислиш како је људима који живе близу тих ''оџака'' и који су осуђени да то удишу сваки дан. Постоје филтери који могу потпуно да уклоне дим и све мирисе и то би требало сви да имају у градској средини. А не да грађани који живе у близини угоститељских објеката и ресторана брзе хране буду осуђени да 24 сата удишу дим, испарења и непријатне мирисе, јер сваки па и најлепши мирис постаје непријатан и штетан, када се удише нон стоп! Будимо реални и мало размишљајмо и о другима!
Препоручујем 25
električar
"Dokon pop krsti goveda" ... Zar neki ljudi ne mogu da prestanu sa izmišljotinama na svom poslu ? Zar za to primaju platu ? Nekima je "izmišljanje propisa" postalo jedino zanimanje ... I oni sebe nazivaju elitom, a ovi koji sprovode njihove izmišljotine, i to "prioritetno", nazivaju se pretstavnicima naroda, vlast !!!
@električar
Prijatelju, voleo bih da tebi i svima koji kao ti razmisljaju, tamo gde zivis, ma gde to bilo, smeste jedan poveci rostilj uz prozor il' terasu, koji radi danonocno pa bih te pitao za komentar. Pritom, pored dima i mirisa mesa, tu je i nesnosna buka ispred lokala. Narocito leti.
Препоручујем 16
Maxmen
Gospodo,ja zivim u glavnom gradu Quebeca i oko mene ima najmanje 6 restorana imaju vrhunske filtere i opet se oseti koju vrstu hrane prave ti restorani . I niko se ne buni zbog mirisa,ali zato ako pusite morate se odmaci od istog sedam metara.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља