уторак, 22.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 00:01
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Месо и риба – као додатак

Печење, котлети, крменадле, шницле, пљескавице, кобасице... били су главне „звезде” наших свечаних, па и обичних обеда, али то време је прошло
Аутор: Александра Мијалковићпонедељак, 30.09.2019. у 15:36
(Фото Ансплеш)

Присталице традиционалне трпезе сматрају да ручак или вечера без обиља меса нису прави обед (ни обичан, а камоли свечани), већ више ужина или закуска. Шницла и печење су главне „звезде” тих оброка, али и гулаш, мусака, пуњене паприке, сарме... морају пре свега да буду пуне добре сецкане или млевене јунетине и свињетине, све остало је само „гарнирунг”.

Савремени кувари, међутим, сматрају да је оваквом ставу „одзвонило”. У елитним ресторанима све ређе се и нуди и тражи пладањ отежао од прасетине, јагњетине, крменадли, вешалица, котлета, пљескавица и кобасица. Гости се радије опредељују за јела с доста поврћа, где је месо (или риба) тек – додатак, односно један од састојака. Оброк салате, тортиље, тестенине, ролнице, рижото, све су то комбинације које могу, али и не морају да буду „мрсне”.

Овакав став су прихватили и млади људи – жене и мушкарци – који воле да кувају код куће за себе, своју породицу и пријатеље. Фини прелив, необични зачини – и ето јединственог кулинарског ужитка.

Неколико таквих рецепата читаоцима „Магазина” овде представљају два млада кувара. Један је Младен Пршић, већ афирмисан као шеф у неколико познатих београдских ресторана, титулу најбољег кувара света освојио је 2017, а други Стеван Пејдановски, овенчан јуниорском победом на Војвођанском купу у Новом Саду.

ЋУРЕЋА САЛАТА С МАЛИНАМА

Потребно је (по особи):

• 150 г печених ћурећих груди
• неколико листова разних зелених салата
• 60 г горгонзоле
• 60 г смрзнутих малина
• 50 мл неутралне павлаке
• балзамово сирће
• 1 кашичица жутог шећера
• со

Листове зелене салате опрати и сложити купасто у тањир, додати коцкице горгонзола сира и мрвљене залеђене малине. Шећер карамелизовати, додати неутралну павлаку, прстохват соли и мало балзамовог сирћета. Оставити дресинг да се прохлади. Већ сложену салату прелити карамел дресингом и посути коцкицама вруће или хладне ћуретине.

Рецепт и фото М. Пршић


Коментари3
2d00f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

stanislavsr
"Odzvonilo" je baš ambiciozan termin. Kafana gde se tako jede sve je manje jer ih novokomponovani vlasnici pretvaraju u "fensi" akvarijume pa se to čemu je "odzvonilo" sprema kod kuće (današnje "dame" to više ni ne umeju da spreme). Vidim stranci kada dođu u Srbiju hvale tu "novokomponovanu" kuhinju? Neće biti. Toga im je preko glave i kod kuće. Ako ne verujete da se prava hrana još jede - svratite u Kesten.
Beogradjanin Schwabenländle
Госпођо, ми у западној Европи не једемо јунетину, и осим нешто мало у Белгији и Француској је нећете наћи ни на једном јеловнику.
Таса
Кога брига шта се служи у "елитним" ресторанима? Тамо и иде само "елита", а ми остали ћемо и даље "варварски" уживати у месИшту.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља