Недавно сам срео негдашњу школску другарицу и присетио се једне празничне гозбе у Студентском дому „Карабурма”, почетком седамдесетих. Да набрајам сиротињске ђаконије што су се затекле за трпезом не иде: биле су таман по мери студентског стандарда, и скромне помоћи коју су брижни родитељи слали деци на великим школама да бар донекле попуне провалију између жеља и могућности – шпагети „ала миланезе”, оно инстант паковање, кувана јаја, мајонез из кесице, тање сечена сува димљена сланиница, кисели краставчићи и хлеб из мензе...
Било је то некакво рођенданско славље, па се свако потрудио да донесе поклон, а међу даровима највише је било оних јестивих и питких. Та теревенка је потрајала до десет увече, сат дуже од рока кад је мушки део узваница морао да напусти „женско здање”. Али, баш кад је друштво нервозно почело да се врпољи и спрема за растанак, на столу се појавила – торта! Са једном свећицом, више због симболике. Тада је торта још била врхунска посластица, краљица колача због које се понекад свраћало и у посластичарницу, колико да се бар на трен заслади иначе горка студентска свакодневица. А ова је била чудесног облика, укуса који је будио затурена сећања и леденохладна, али ни мрвица није претекла, а домаћици је током наредне две године студија донео титулу посластичарке генерације.
Празник са тортом у насловној улози поновио се још неколико пута, а да нико у међувремену ни из радозналости није покушао да проникне у тајну припреме такве или сличних ђаконија, па је њена припрема остала у домену „пословне тајне” и слатких сећања.
Срели смо се на улици, обоје увелико у пензији, и са новијим сликама унучади у новчаницима и телефонима. Мало смо се присећали успомена, кад је на ред дошла и њена чувена торта. Ма, само што се није искидала од смеха, а кад се примирила, у перо ми је издиктирала начин припреме, што је и мене навело да се од срца насмејем: није било никакве тајне, већ пуке сналажљивости која би вредела и данас.
Пудинг торта
По дну суве чиније поређају се пишкоте или кекс „пти бер”. Преко тога се прелије инстант пудинг од ваниле, направљен са млеком, па се све одложи у хладњак да се добро „стегне”.
Следећи корак је пудинг од чоколаде који се прелије преко оног што се већ расхладио, одозго би се поново поређао кекс, па опет у хладњак. Када се довољно расхлади, изврне се на пладањ и поспе чоколадним мрвицама.