Потребно је (за 4 особе):
• 2 комада већег краставца
• 250 г ољуштеног сировог сунцокрета
• 1 веза мирођије
• 1 кафена кашичица соли
• бибер
• 1 чен белог лука
• 1 кафена кашичица екстра вирџин маслиновог уља
• 7,5 дл воде
• 1 лимун
Краставац ољуштити и нарендати крупно, посолити и оставити са стране да пусти воду. Сунцокрет добро испрати и у блендеру са белим луком и 3,7 дл воде (пола) изблендовати да би се добила глатка кремаста маса. Додати другу половину воде и
лимунов сок, со, бибер и изблендовати још мало. Смесу помешати са ренданим краставцем и ситно сеченом мирођијом. Служити хладно са неколико капи екстра вирџин маслиновог уља (по жељи).