уторак, 17.09.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:57

„Уметничка” паста са бресквама

Аутор: А. К.понедељак, 26.08.2019. у 23:03
Екипа фестивала „Реконструкција” на „Деликатесном понедељку” (Фотографије: А. Васиљевић)

Хранљива и ароматична „уметничка” тестенина, како су је назвали чланови фестивала „Реконструкција”, била је на менију у Културном центру „Град”. У башти ове савамалске установе окупили су се кулинари и гурмани и уживали у храни и музици.

За шпоретом је, опасана кецељом, екипу предводила Тамара Марковић. Спремали су пасту на неколико начина. Оно што се нарочито допало гостима, а многи су и први пут пробали, јесу макароне са бресквама. Ово воће исечено на комадиће довитљиви кувари су кратко динстали, а затим умешали у главно јело, које су потом зачинили босиљком. У чинијама је било и поврћа – тиквице, бели и црни лук, мирођија, першун, шаргарепа, паприка…

Марковићева је поручила да је у ову вечеру умешано доста маште па је паста имала нежан, благ, упечатљив, обојен, љуткаст укус и јак карактер.

Ова уметница подсетила је да се на „Деликатесном понедељку” посетиоцима најављује Фестивал уметности на улици под називом „Реконструкција”. Манифестација ће бити одржана од 6. до 8. септембра у јавним просторима на Дорћолу и у дворишту ОШ „Краљ Петар Први” под слоганом који позива на заједничко деловање – „Ајмо напоље!”.

Организатори позивају суграђане да заједно трансформишу улице и друге јавне просторе у центру престонице у уметничке просторе на отвореном који ће нам послужити као места за окупљање, разговор и игру. Фестивал ће почети у Установи културе „Стари град” у Капетан Мишиној улици.


Коментари1
dda3c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Боривоје Банковић
Зашто и због чега "паста"? Нисмо у Италији. Код нас је паста нешто чиме се перу зуби, мажу ципеле, полира метал. Знамо и за "панол" пасту за прање руку, пасту за лемљење и углавном се не једу, осим пасте од сардела. Типичан пример непотребног коришћења туђице за нешто за шта постоје бар два више него адвектана српска израза. Ово су резанци или тестенина - као што уосталом и пише на једном месту у чланку.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља