четвртак, 16.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 29.07.2019. у 08:00 Маријана Авакумовић
ДА ЛИ ЈЕ ОПРАВДАН СТРАХ ОД 5Г МРЕЖЕ

Не смета ни људима, ни пчелама

​Аукцијска продаја радиофреквенцијског спектра за мрежу пете генерације биће одржана у трећем кварталу 2020. године, каже Ирини Рељин, помоћница министра за трговину, туризам и телекомуникације
(Фото EPA-EFE/Mike Nelson)

Формирању 5Г мреже, као и свих ранијих генерација мобилних система, мора претходити аукцијска продаја радиофреквенцијског спектра намењеног за коришћење мобилних система електронских комуникација. У овом тренутку, имајући у виду слободан спектар, рад различитих служби у окружењу, као и заинтересованост мобилних оператора, одлучено је да аукција буде одржана у трећем кварталу 2020. године.

Србија ће почети развој 5Г мреже прво у опсегу 3,4–3,8 гигахерца што иначе у овом тренутку у Европи представља најчешће коришћен опсег за ове намене, каже за „Политику” Ирини Рељин, помоћница министра за трговину, туризам телекомуникације.

Она објашњава да се у Европи не расписује аукција за одређену генерацију мобилних система, већ да се по принципу технолошке неутралности у било ком, за мобилне системе међународно опредељеном, ИМТ опсегу могу развијати системи мобилних електронских комуникација. Свакако, у овом тренутку се може очекивати развој само последње, комерцијално расположиве, генерације 5Г система.

   Проф. др Ирини Рељин (Фото лична архива)

– У опсегу 3,4–3,8 GHz, у неким државама Европе, већ раде 4Г системи или неке друге технологије. По истеку дозвола за коришћење спектра, у тим државама се расписују аукције за издавање нових појединачних дозвола. Уколико неком од оператора дозвола не истиче у блиској будућности, он свакако има право (по принципу технолошке неутралности) да замени своју технологију и да пређе, на пример, на 5Г. На основу на интернету расположивих мапа доступности 5Г технологије види се да се број комерцијалних 5Г система повећава, а да је велики број држава у свету, па и у Европи, у фази тестирања, у којој се и ми налазимо – каже наша саговорница.

Докле се стигло с успостављање инфраструктуре за 5Г и да ли ће „Хуавеј” бити партнер Србије у овом послу?

У Републици Србији се развија иницијална мрежа за тестирање нових технологија, између осталих и 5Г. Тестирање ће се завршити до краја наредне године, што би требало да се уклопи у планове за аукцијску продају права на коришћење радиофреквенцијског спектра. Дозволу за тестирање је издала Републичка агенција за електронске комуникације и поштанске услуге оператору „Теленору”, али се очекује да ће и остала два оператора бити заинтересована да покрену сличне активности. Прва постављена базна станица јесте произвођача „Хуавеја”. Потребно је истаћи да оператори склапају комерцијалне уговоре са својим добављачима и да на њих држава нема утицаја. „Телеком” је, на пример, демонстрацију 5Г система прошле године радио користећи опрему компаније „Ериксон”.

Дакле, држава не финансира мрежу мобилних оператора. Држава аукцијски продаје право на коришћење радиофреквенцијског спектра као свог јавног добра. Мрежа 5Г је доста захтевна и скупа. Базне станице ће се постављати великим делом на локацијама на којим оператори већ поседују инфраструктуру, али ће, за више фреквенцијске опсеге који су такође у плану за наредне фазе, број базних станица да се повећава. Разлог за то је што сигнали при високим фреквенцијама имају већа слабљења што значи да ће покривање територије сигналом 5Г бити мало и ограничено. Стога се, како би се обезбедила доступност и континуитет пријема сигнала, базне станице малих снага постављају гушће распоређене у простору.

Колико светска дешавања, отпор Америке и неких европских земаља према „Хуавеју”, који је први у свету развио 5Г мрежу, могу да поремете сарадњу наше државе и „Хуавеја”?

Према регулативи ЕУ којој, у процесу евроинтеграција, тежи Република Србија мреже електронских комуникација морају бити засноване на технолошки неутралном принципу. Оператори сами бирају опрему, а држава је у обавези да обезбеди законодавни оквир који је усклађен са свим директивама ЕУ. Напомињемо да су директиве усвојене у ЕУ на основу позитивног искуства и одлуке свих 28 чланица и да се у њима форсира потпуна транспарентност и развој конкуренције на свим тржиштима електронских комуникација. Регулаторно тело коме су поверени послови везани за регулацију ових тржишта, као и примену електронских комуникација, независно је и држава ни на њега, а поготову не на операторе, не може утицати у избору опреме, технологије, и других комерцијалних питања.

Дакле, као што држава не може форсирати произвођаче, тако нема право, а ни потребу, да забрањује неком од њих рад на нашем тржишту.

„Хуавеј” је стратешки партнер наше државе за пројекат развоја паметних градова за Београд, Нови Сад и Ниш. У којој фази је тај пројекат?

Пројекат изградње мреже за „паметни град” Ниш је у фази припреме. Користиће 4Г мрежу јер су сервиси такви да, у првој фази, не захтевају бржу технологију.

Какву корист ће имати грађани и привреда од увођења 5Г мреже?

Примене 5Г система су нарочито важне у областима у којима се захтева изузетно мало кашњење сигнала или пренос велике количине података у реалном времену. Тако су неке од примена већ постојале и у старим технологијама, али у 5Г оне повећавају и обезбеђују високу безбедност рада.

Најчешће примене 5Г ће бити у телемедицини – у преносу и обради медицинских сигнала. Операције се обављају на даљину већ дуги низ година, али с 5Г то је безбедније јер су кашњења мала. Телемедицина ће генерално обезбедити бољу негу и ефикасније лечење пацијената у руралним подручјима.

Корисна је за доставу пошиљки на удаљеним локацијама: дронови се увелико користе у свету за те сврхе. Затим у виртуелној стварности која развијеним софтверима омогућава едукације и постизање вештина за рад на процесима који су опасни или компликовани (на пример хирург се обучава за специјалне операције). Могуће ју је применити и при контроли усева и даљински контролисаним аутоматизованим активностима везаним за наводњавање, запрашивање и вештачко ђубрење усева. Тако би се спречило прекомерно ђубрење и заштитиле птице, пчеле и лептири (а и људи) од отрова. Примењива је и у контроли саобраћаја и кретању возила без возача. Ова мрежа ће се користити у магацинима без радника у којима роботи пакују и шаљу на одредиште робу која би се наручивала преко интернета. Примене су бројне и тамо где се даљински покрећу поједини уређаји, а истовремено је немогуће користити каблове. У таквим случајевима мрежа мора да буде бежична а, због велике количине података или због потребе за изненадним командама, 5Г технологија је незаобилазна.

(Фото EPA-EFE/Neil Hall)

Како коментаришете критике на рачун 5Г мреже у смислу безбедности и штетног зрачења? Има ли разлога за страх?

Разлога за страх од употребе нових технологија, као што је 5Г, нема. Оно што се наводи као разлог за „борбу против 5Г система” јесте радиофреквенцијско подручје у којем раде ови системи у свету, а ускоро ће и код нас. У основи овога је површно познавање појмова везаних за зрачења и појмова везаних за радиофреквенцијско подручје, као и снаге радио-станица.

Говорећи о радиофреквенцијским службама у које спада и мобилна, па самим тим и 5Г, важно је истаћи да радиофреквенцијски опсези у којима ће 5Г радити (700 MHz, 3,4–3,8 GHz, 26 GHz, 36 GHz) обухватају радио-фреквенције које су и до сада коришћене у електронским комуникацијама, али ће сада, због промене технологије, њихова намена само бити преименована.

Базне станице 5Г не представљају опасност по здравље људи. Не представљају опасност ни по биодиверзитет јер се, по питању снага и фреквенција, ништа није променило у односу претходни период (све фреквенције су већ коришћене за неку другу намену).

Електронске комуникације су познате по томе што раде с малим снагама. Познато је да кућни апарати који раде на ниским фреквенцијама (фен за косу на 50 Hz, на пример) произведу веће зрачење од било ког терминалног уређаја у електронским комуникацијама. Треба истаћи да је, захваљујући новинама које воде ка ефикаснијем кодовању и заштити података у овој области, могућа детекција корисних сигнала (говор, слика, видео, подаци) и при мањим снагама него раније.

Може се, још једном, закључити да бројни уређаји електронских комуникација већ годинама раде на фреквенцијама на којима ће радити и 5Г и да до сада то није сметало ни птицама, ни пчелама, ни грађанима.

Зрачење истине и заблуде

Зрачи асфалт у топлим данима, зрачи сунце, зраче грејна тела у нашим домовима, каже Ирини Рељин, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација.

Нејонизујућа зрачења настају почев од ниских фреквенција, закључно с онима која одговарају ултравиолетном спектру. Ту спада и радиофреквенцијско подручје и видљиви део спектра. Она објашњава да највише радио-фреквенције одговарају микроталасном зрачењу на милиметарским таласним дужинама (чему одговара фреквенцијско подручје од 30 до 300 GHz) и оне, уколико се користе велике снаге, као штетно дејство могу да произведу термички ефекат. Стога се не препоручује да се мобилни телефон држи предуго на ушима. Уосталом, смарт телефони се све више удаљавају од главе, јер су нове апликације такве да је потребно да се гледа у екран. Једноставно речено, по престанку рада (искључивању) уређаја који производи радиофреквенцијска зрачења, престаје и зрачење. Нејонизујућа зрачења не мењају материју која им је изложена.

За разлику од нејонизујућих зрачења, јонизујућа имају довољну енергију да раскину везе унутар атома и ослобађају електроне, чиме се јонизује материја коју нападну. Ефекат овог зрачења подразумева разарање и промену ДНК, па се стога, изузев у сврху скенирања, избегава. Људски организам, међутим, може да се регенерише у мањем обиму и при оваквим зрачењима. Уколико се пређе гранични праг зрачења, онда долази до оштећења ћелија и последица јонизујућег зрачења може бити и губитак живота, односно малигно обољење. Велики део ултравиолетног спектра производи јонизујућа зрачења, па се не саветују дуга излагања сунцу, односно коришћење соларијума.

Коментари34
aa2c0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Fizicar
Elektromagnetno zracenje nije nejonizujuce, dovoljno je primetiti efekat korone na dalekovodima i televizijskim predajnicima. Staticko elektricno polje jonizuje atomke ako je dovoljno jako, iako mu je frekvencija nula. Pri proizvoljno malim jacinama, ova polja takodje uticu na jonizaciju i veze u molekulima vode zbog preraspodele virtuelnih elektrona i pozitrona (slicno Kazimirovom efektu).
nikola
gde da nadjem te studije, budi drugar pa napisi.
BioInitiative Report
BioInitiative Report daje rezime najznačajnijih studija o štetnosti. Može se pronaći preko Google pretrage.
Познавац
Оштећења на ДНК и на ћелијама настају због велике снаге предајника. Ако се зрачите са малом снагом онда није толико битна фреквенца. Ако поставите велики број базних станица онда ће бити веома мала снага станице јер домет ће бити до 50 метара. Проблем на почетку мобилне телефоније је био у малом броју базних станица па самим тим и њихове велике снаге да би покрили територију. Што се прислушкивања тиче и повике на Хуавеј, зар Америчке или ЕУ станице немају исте могућности.
Power density
Pored jačine signale postoji i gustina zračenja (power density) koja se drastično povećava sa 5G tehnologijom i mera je za procenu lošeg uticaja zračenja na zdravlje ljudi. Vidite najnovija istraživanja.
Vujisic
Kakvo licemerje. Ni manje ni vise nego dobrobit kroz telemedicinu i dobrobit pcela.
Srboljub Tudej
Ovo je za Kineze najjeftiniji način da šijuniraju: em prave biznis prodajom veoma skupe opreme, em mogu da zabiju nos u svaki novi izum. Kako će politčari komunicirati preko G5 je posebna priča, možete ubuduće pozvati Kineze da direktno na licu mesta snimaju razgovore. To im je sa ovom tehnikom postalo jeftinije - mogu uštediti putovanja a rezultat je isti...
Srbobranka
Osetio ih Pentagon i Bela kuca, zbog toga Tramp saseca kinesko spijuniranje svih vlada u svetu.
Srboljub Tudej
@Ја оволико, @Саша Микић - Na Zapadu brinu drugu brigu: preko 5G Kinezi mogu bez problema da vrse industrijsku i vojnu spijunazu. Kinezi su doduse dali "casnu pionirsku rec " da to nece raditi... A sto se tice zdravstvene opasnosti - na to cete se svi nauciti i koristiti blagodeti 5G mreze. Kroz najdalje 10 godina mocete sesti u vlastiti elektro-automobil i programirati ga da vas sam putem kompjutera vozi do Grcke ili Crne Gore na letnji odmor!
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља