понедељак, 19.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:27
Усвојен измењени правилник о квалитету меса

Нова правила за произвођаче виршли, ћевапа и пљескавица

Ако је у прерађевини више од половине механички сепаратисаног меса, то ће морати да пише на декларацији
Аутор: Ивана Албуновићчетвртак, 25.07.2019. у 08:00
(Фото Ансплеш)

Велику полемику у јавности и сумњу у безбедност и квалитет већ годинама изазива присуство механички сепарисаног меса (МСМ) у прерађевинама. Иако је у суштини МСМ (али ниже категорије) купац ће морати да добије информацију да је производ направљен од меса треће категорије, а не више, као што су бут, плећка…

Како „Политика” сазнаје, управо је ово једна од највећих новина и погодности за потрошаче која се уводи недавно усвојеним Правилником о квалитету уситњеног меса производа и полупроизвода од меса. Да би та информација купцима била јасна, произвођачи ће морати уз назив производа да наведу и израз „од механички сепарисаног меса” уколико је више од половине меса замењено МСМ. Такође, обавеза произвођача биће и да наведе од које врсте животиња је МСМ добијен.

– На овај начин купац ће сам моћи да бира степен квалитета производа и у односу на цену – изјавила је за наш лист Емина Милакара, директорка Управе за ветерину, и додала да нова правила ступају на снагу првог марта наредне године како би произвођачи имали времена за усаглашавање с новим параметрима квалитета. Милакарева истиче да је иницијатива за израду новог правилника произашла на основу искустава трогодишње примене претходног, али и због потребе усаглашавања с новодонетим прописима.

– Ипак, највише због иницијативе научне и стручне јавности, као и индустрије хране, с циљем да се унапреди квалитет производа од меса, заштити интерес потрошача и јасније дефинишу поједине одредбе које су купце доводиле у заблуду – рекла је наша саговорница. Новим правилником успостављен је и стандард за производњу виршле. Овај назив, како је истакла, до сада се у масовној потрошњи користио за разне производе из исте групе. То је давало могућност произвођачима да користе сировине изузетно ниског квалитета с додатком адитива, боја, соли, без јасне заштите квалитета производа који највише конзумирају управо најосетљивије категорије становништва – деца, болесници…

– Сада су параметри квалитета за заштићен производ виршла изузетно високи. Од процента заступљености протеина меса, до ограничења у додавању соли, боја и адитива – објаснила је директорка Управе за ветерину. Такође, правилником је уведена категорија производа „заштићеног квалитета”, као што је српска кобасица, која представља производ високог квалитета од свињског меса. Али и нова правила шта се од месних специјалитета може назвати ћевапом и пљескавицом.

Наша саговорница каже да су потрошачи били суочени, нарочито на местима за продају брзе хране, да се под појмом ћевапчића и пљескавица продају производи који нису ни близу традиционалног састава и начина припреме. Успостављањем јасних критеријума за ове производе, наглашава, чува се традиција Србије, како би ти производи под заштићеним називом имали одређени квалитет, без додавање беланчевина и других додатака, осим соли и зачина. Не дозвољава се употреба соје, адитива и других састојака.

– С друге стране, постоје и критеријуми за роштиљ месо, где је дозвољено додавање беланчевина, али онда то значи и нижи квалитет уситњеног меса – рекла је директорка Управе за ветерину.

Прописано је и да није дозвољено уситњавање меса живине у присуству потрошача, јер је овај поступак веома ризичан за безбедност хране. Тако ће ускоро трговци моћи да продају искључиво млевено месо живине у оригиналном паковању. Остале измене у правилнику односе се на усаглашавање с новим прописима, усвајање адекватне терминологије и дефиниција и брисања производа који по својој намени нису производ од меса.


Коментари12
d6927
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

slamkamenac
Odlican zakon. Po meni trebalo bi jos poostriti kriterijume za sve proizvode mesnih preradjevina. Da sve kobasice, virsle, pastete i ostalo budu najviseg kvaliteta, po mogucnosti bez upotrebe nitrita jer su poznati kancerogen i samo ih stomacna kiselina neutralise ali ako se jede vise ili stomacna kiselina nije dovoljno jaka...Time bi smo dobili zdravije stanovnistvo, poboljsali stocarstvo ( jer se trazi vise kvalitetnog mesa) i postali poznati izvoznik najkvalitetnije hrane.
veganski
Svakom ko se brine okvalitetu mesa koje kupuje preporučujem jednostavno rešenje- prestanite da jedete meso! Ne treba vam u ishrani uopšte. Proteina imate u pasulju i drugim mahunarkama i žitaricama.
Zaliv. Net
Drzava ima sjajne zakone i propise ali sve dzaba kad se to ne postuje i sprovodi ili se proizvoljno sprovodi. RASULO OD DRZAVE
deda
Ima jos artikala koja bi trebalo kontrolisati jer su LAZNO etiketirana. Posteljina se sije od nekih pretankih i losih tkanina sa prilicnim dodatkom sintetike i ne trpe peglanje na visoj temp. a narocito sa sarama iz crtanih filmova pa nam deca spavaju na tim vestackim tkaninama, svuda pise pamuk 100% a pranje na 30%?!
Ismail
Umesto da se kamere za nadzor postave u pogonima za preradu mesa, postavljene su na tehničkim pregledima da bi se zadovoljili tajkuni uvoznici novih vozila. To znači da prerađivači sada mogu deci u viršle i paštete da trpaju 50% đubreta a da srbi sa najmanjim platama u Evropi treba da kupuju nova vozila. I svi zadovoljni. A imamo 21.000 mrtvih od raka godišnje.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља