понедељак, 26.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 27.06.2019. у 08:48

Са­мо­зва­ни по­ми­ри­тељ

Д. Стојановић

До пре не­ки дан чи­ни­ло се да је вре­ме ме­диј­ске упо­тре­бе у Ср­би­ји Вла­ди­ми­ра Па­ви­ће­ви­ћа и ње­го­ве ис­пра­зне ре­то­ри­ке не­по­врат­но про­шло, а он­да се тај по­ли­тич­ки кон­вер­тит, са­да при­ре­пак Ђу­ка­но­ви­ће­вог ДПС-а, по­ја­вио на две ов­да­шње те­ле­ви­зи­је с ман­тром да су за по­гор­ша­ње срп­ско-цр­но­гор­ских од­но­са кри­ве обе стра­не. При­том је, из­бе­гав­ши да се из­ја­сни о ви­ше­го­ди­шњем апарт­хеј­ду пре­ма Ср­би­ма у Цр­ној Го­ри, по­ку­шао да се пред­ста­ви као спо­на из­ме­ђу две др­жа­ве, не­ка­да­шња „два ока у гла­ви”, као ме­си­ја за вра­ћа­ње ста­ре љу­ба­ви из­ме­ђу Ср­ба и Цр­но­го­ра­ца.

Па­ви­ће­ви­ће­во је пра­во да се од­ре­ђу­је/не од­ре­ђу­је пре­ма не­ком пи­та­њу и про­бле­му, али је крај­ње ли­це­мер­но, и за огром­ну ве­ћи­ну Ср­ба (ма где би­ли) увре­дљи­во, да их он под­у­ча­ва и „сје­ту­је” шта да чи­не. Про­сто за­то што Вла­ди­мир Па­ви­ће­вић, ни по иде­ја­ма, ни по ми­ну­лом по­ли­тич­ком ра­ду, не пред­ста­вља пер­со­ну ко­јој се мо­же ве­ро­ва­ти, и од ко­је се мо­же не­што ве­ли­ко а ва­ља­но чу­ти. 

Овај не­ка­да­шњи по­сла­ник у пар­ла­мен­ту Ср­би­је, због не­по­сто­ја­но­сти за­ки­ћен и епи­те­том „по­ли­тич­ког на­јам­ни­ка”, у ме­ђу­вре­ме­ну је од­је­здио у Цр­ну Го­ру, где као ли­дер ми­нор­не стран­ке (ни­ма­ло слу­чај­ног име­на – „Цр­но­гор­ска”) ве­што из­бе­га­ва оштри­је за­ме­ра­ње Ђу­ка­но­ви­ће­вом ре­жи­му, упр­кос чи­ње­ни­ци да је тај ду­го­тра­ју­ћи ре­жим, са ја­сним обе­леж­ји­ма дик­та­ту­ре, све окрут­ни­ји пре­ма по­ли­тич­ким не­ис­то­ми­шље­ни­ци­ма, по­себ­но пре­ма та­мо­шњим Ср­би­ма. 

Па­ви­ће­вић са­ве­ту­је Ср­би­ји да раз­го­ва­ра с Ђу­ка­но­ви­ћем, али исто­вре­ме­но из­бе­га­ва да по­са­ве­ту­је Ђу­ка­но­ви­ћа да за­у­ста­ви дис­кри­ми­на­ци­ју Ср­ба у Цр­ној Го­ри, из­ра­же­ну на ви­ше на­чи­на – од хап­ше­ња њи­хо­вих по­сла­ни­ка и дис­ква­ли­фи­ка­ци­ја при за­по­шља­ва­њу, до из­го­на из др­жав­них слу­жби и уда­ра на Срп­ску пра­во­слав­ну цр­кву и ње­ну ви­ше­ве­ков­ну имо­ви­ну. 

Нар­ци­со­и­дан пре­ко ме­ре и за­нет удва­ра­њем ауто­шо­ви­ни­сти­ма у Ср­би­ји и де­лу ов­да­шње опо­зи­ци­је, овај са­мо­про­гла­ше­ни ми­ро­тво­рац не ви­ди, или не­ће да ви­ди, да ње­го­ва за­ми­шље­на ми­си­ја (не­по­зна­тог упо­ри­шта) не­ма ни­ка­кве шан­се док „на до­ма­ћем те­ре­ну” не учи­ни не­што што би га мо­гло про­мо­ви­са­ти у искре­ног бор­ца за прав­ду, исти­ну и сти­ша­ва­ње стра­сти из­ме­ђу два нај­бли­ски­ја на­ро­да на Бал­ка­ну.

Све док ње­го­ви ста­во­ви бу­ду ма­ње-ви­ше у функ­ци­ји то­ле­ри­са­ња или од­бра­не Ми­ло­вих опа­сних „др­жав­нич­ких” по­те­за, Па­ви­ће­вић ће оста­ти по­ли­тич­ки Пиг­меј, не­до­ра­стао озбиљ­ном по­слу и ве­ли­кој уло­зи, за чим, у вла­сти­тој уобра­зи­љи, то­ли­ко те­жи. По­се­до­ва­ње др­жа­вљан­ста­ва Ср­би­је и Цр­не Го­ре, чи­ме се хва­ли, пре­ма­ло је за уло­гу ко­ју би ра­до да игра у срп­ско-цр­но­гор­ским од­но­си­ма, да­нас ком­пли­ко­ва­ни­јим не­го ра­ни­је. 

Јо­во Ву­ко­вић, Но­ви Бе­о­град

 

 

 

Коментари1
9040a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Александар Поповић
Овим оценама треба додати да В. Павићевић није усамљен као грађанин две државе , а држећи страну само једној, Црној Гори. И докле ће држава Србија да не хаје за двојно држављанство, које користе многи па остварују значајна материјална права(студије), па све до распојасаних цг криминалаца који жаре и пале по српским градовима. Дакле, све док се ми не уозбиљимо као држава, моћи ће да профитирају многи као Павићевић.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља