среда, 24.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56

Осетљивост на глутен

Аутор: Д. Д. К.недеља, 19.05.2019. у 15:46
(Фото: Пиксабеј)

У последње време све више људи развија интолеранцију на глутен, а многи имају проблем са целијакијом, која представља трајни облик интолеранције глутена (проламина) пореклом из пшенице, ражи, јечма. Основни симптоми и знаци да постоји проблем је појава хроничне дијареје, апатија и раздражљивост, поремећај раста и развоја, упадљив губитак мишићне масе и увећање трбуха.

Како је истакла Дајана Полексић, специјалиста прехрамбене технологије, на предавању о овој тему на „Дечјем Александрија фестивалу здравља” у Београду, глутен је протеин који се природно налази у сировинама као што су пшеница, раж и јечам. Некада није представљао велики проблем као што је то данас случај мада се још из времена античке Грчке памте записи древних филозофа који су говорили за оне који имају овај проблем да заправо имају тегобе са цревима.

– Није се тада знао узрок проблема, већ се само говорило да одређеним људима неке житарице не пријају. У прошлом веку је почело да се прича о глутену. То је веома специфичан протеин који лако пролази кроз опне танког црева. Често изазива алергијске реакције. Постоје два типа интолеранције на глутен које се стекну током живота. То се дешава и због тога што се деца целог живота хране пицама и тестима у које се додаје пет пута више вештачки додатог глутена. Тело не може да се избори са тим, па долази до умора, ненапредовања у тежини, или прекомерна тежина. Болест је генетски предиспонирана – нагласила је Полексићева.

Она је напоменула да је важно да они који су осетљиви на глутен воде рачуна о намирницама које бирају, да избегавају модификоване скробове, да уносе житарице из самлевених целих зрна проса, хељде, пиринча.

– Битно је да се читају декларације на производима јер особа тако може да зна шта тачно конзумира. Важно је и да се производи не узимају у ринфузу већ треба само бирати оне који су у херметички затвореним паковањима, са декларацијом произвођача – додала је Полексићева.


Коментари2
7e734
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Plazma nikako
U pravu ste, posebno se Plazma reklamira kao nesto zdravo za decu, a daleko je od toga. Pored žitarica, sadrži velike količine šećera, masti, skrobnog sirupa, emulgatora, itd. Ima veliku kalorijsku, a nikakvu nutritivnu vrednost. Neke majke je dodaju deci u mleko svakodnevno. A posle se pitamo odakle gojaznost, metabolički sindrom, dijabetes, sindrom policističnih jajnika, itd. Što ređe, ako je moguće uopšte. Još je Bambi kupila Koka kola, šta li će nam tek prodavati, ništa dobro.
Majka troje dece
Prerano davanje novorodjencati proizvoda od zitarica (posebno kod nas "cuvenog" Plazma keksa i "korice" hleba) takodje moze da dovede do senzibilizacije na gluten, a apsolutno su nepotrebni u prvoj godini zivota. Sluznica creva sazreva tokom prvih godinu dana zivota i u tom periodu je veoma porozna i propusta razlicite molekule. U tom periodu je veoma vazno striktno se pridrzavati preporuka pedijatara o tome cime i kako hraniti decu, kao i kada se koja namirnica uvodi u ishranu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља