субота, 20.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:40
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: ЈЕЛЕНА ТРИВАН, директорка „Службеног гласника” и председница УО Филмског центра Србије

Држава не цензурише књиге и филмове

Садашњи опозициони састав осуђен је на пропаст јер заједно у колони иду љотићевци, недићевци и партизани. Трагично је да Демократска странка, којој сам припадала, данас не подржава дијалог са Приштином, не подржава отворено и јасно пут ка ЕУ
недеља, 24.02.2019. у 10:00
Јелена Триван (Фото Лична архива)

Јед­на од оми­ље­них ре­че­ни­ца Је­ле­не Три­ван је да са­ми хо­ће­мо да се при­ка­же­мо го­ри не­го што је­смо. Ди­рек­тор­ка „Слу­жбе­ног гла­сни­ка” во­ли да по­ле­ми­ше о те­ма­ма о ко­ји­ма дру­ги не сме­ју. Бив­ше пар­тиј­ске ко­ле­ге јој че­сто не­у­ку­сно за­ме­ра­ју за­то што оба­вља две ва­жне јав­не функ­ци­је у Ву­чи­ће­во до­ба, док она сма­тра да је нај­ве­ћа част ра­ди­ти за др­жа­ву, а не ме­ња­ти и це­па­ти стран­ке. 

За же­ну ко­јој је ба­вље­ње по­ли­ти­ком би­ла страст, ни­је се оче­ки­ва­ло да ће се упу­сти­ти у аван­ту­ру во­ђе­ња „Слу­жбе­ног гла­сни­ка”, ко­ји је пре­у­зе­ла ка­да је др­жав­ни из­да­вач био оп­те­ре­ћен гу­би­ци­ма и афе­ра­ма. По­том је до­би­ла но­ву уло­гу, по­став­ши пред­сед­ни­ца Управ­ног од­бо­ра Филм­ског цен­тра Ср­би­је. 

Би­ло је из­не­на­ђе­ње ка­да сте до­шли на ме­сто ди­рек­тор­ке „Слу­жбе­ног гла­сни­ка”, а он­да и ка­да сте га по­ста­ви­ли на здра­ве но­ге. Ка­ко сте од по­ли­ти­чар­ке по­ста­ли ме­на­џер­ка? 

За­и­ста сам би­ла збу­ње­на ре­ак­ци­јом јав­но­сти. Не за­то што сам не­ис­ку­сна, па да не знам да је по­ста­вље­ње бив­ше пот­пред­сед­ни­це ДС-а би­ло не­при­ме­ће­но, не­го због упит­но­сти от­куд ја, као док­тор на­у­ка књи­жев­но­сти, у из­да­вач­кој ку­ћи с ве­ли­ком тра­ди­ци­јом. С дру­ге стра­не, те кри­ти­ке су до­ла­зи­ле од оних ко­ји су сма­тра­ли да по­ста­вље­ња не сме­ју да бу­ду пар­тиј­ска, да не сме да бу­де про­го­на не­ис­то­ми­шље­ни­ка, да у др­жав­ној ад­ми­ни­стра­ци­ји и јав­ним пред­у­зе­ћи­ма тре­ба да бу­де ме­ста за љу­де нај­ра­зли­чи­ти­јих по­ли­тич­ких оп­ци­ја. 

И за ме­не са­му би­ла је не­ве­ро­ват­на хра­брост вла­де да пре­у­змем пред­у­зе­ће и да га во­дим. Ја сам та­да оћу­та­ла на сва пи­та­ња и ре­кла – од­го­во­ри­ћу сво­јим ре­зул­та­ти­ма. И про­го­во­ри­ла сам нај­ја­че ка­да сам про­гла­ше­на за нај­бо­љег ме­на­џе­ра, а „Слу­жбе­ни гла­сник” за нај­бо­ље јав­но пред­у­зе­ће ко­је је има­ло 16 пу­та ве­ћи раст не­го прет­ход­не го­ди­не. На­пра­ви­ли смо не­ве­ро­ва­тан ре­зул­тат с не­чим што је не­про­фи­та­бил­но. 

 

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ


Коментари14
4d17b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Душан
Нису проблем књиге и филмови, већ старлете, ријалитији, блуд, неморал, разврат и простаклук на телевизији.
mr
Па држава тј они који је представљају тј тачније речено узурпирају, своју културну политику спроводе у складу са својим намерама и циљевима. Тако да ми само томе присуствујемо. Даљински јесте моћно средство, али је познато да се човек не сналази баш најбоље са свим са чим располаже. То посебно важи за ове на власти, јер се њима то просто десило, и врхунац њихових савладавања задатака је прелетање. Остале вештине нису савладали на време, на послу углавном научили мало и ништа, тако да је прелетање као давно савладана вештина која у себи укључује вештине улизиштва и слепе послушности, релативно лака за савладавање, и онда се у томе и усавршавају.
Препоручујем 0
Sinisa Stojcic
Nije problem Jelena, takvih mi Srbi imamo na hiljade, problem je stranka koja u nedostatku kadrova dovodi, kupuje, naplacuje kadrovska resenja. Tu progresa nema. Ova gospodja se u sve razume. Blagos nama
Катарина
Оваква појава ванредно је објашњена кроз Бертолучијевог Конформисту, а такав тип људи одувек постоји: свако здраво друштво те људе препозна као системски проблем и онемогући их у њиховим убеђењима предодређености, супериорности, посебности, друштвене корисности. На овакав начин подржати власт генерисану око једног човека, само је продужетак оног њеног предразумевања и подршке коју је имао Б. Тадић, ономад.
Бранко Срб Козаковић
Како и доликује ДС-кадру ЈТ је по доласку у СлГл променила политику куће у складу са југонаслеђем и расрбљавањем српског културоног простора - СлГл је био ретка државна институција која је неговала ћириличку културу, ЈТ је то променила/вратила на југословенистичку раван афирмације двоазбучја. "Братство и јединство", "југословенизација", "борбапротивсрпскогнационализма",.. нашли су свој нови живот у следбеницима црвеног наслођа (у разним нијансама црвене). "То је нама Ваша борба дала", госпођо. Гајевица (хрватска редакција латиничког писма, и симбол павелићевско-брозовског расрбног културоцида, али и србавачког аутокултуроцида) је и више него присутна у односу на вуковицу (срп.ред. ћир. писма)! Пионири опет спроводе доследну југословенизацију српског културног простора.
Gastarbajter
Je li to ona Jelena Trivan iz Demokratske stranke. Onda je drukcije pricala.
Vilmoš kauboj
E, juče je bilo juče...
Препоручујем 0

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља