среда, 15.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 03.12.2017. у 12:44 Јелена Каваја
ПОРТРЕТ БЕЗ РАМА: МЕГАН МАРКЛ

Нова боја плаве крви

Драган Стојановић

Раз­ве­де­на Аме­ри­кан­ка уда­је се у Ку­ћу Винд­зо­ра – из­гле­да нам по­зна­то и слу­ти на не­во­ље, али 80 го­ди­на ка­сни­је бри­тан­ска мо­нар­хи­ја да­ле­ко је од оног што је би­ла ка­да је краљ Едвард Осми мо­рао да се од­рек­не кру­не да би се оже­нио два­пут раз­ве­де­ном Во­лис Симп­сон. Ме­ган Маркл (36), зва­нич­но пред­ста­вље­на ове сед­ми­це као ве­ре­ни­ца прин­ца Ха­ри­ја (33), има је­дан брак иза се­бе. Ипак, то ни­је све по че­му од­у­да­ра од сли­ке по­жељ­не кра­љев­ске мла­де. Као де­те из ра­сног ме­шо­ви­тог бра­ка, она уно­си са­свим но­ву бо­ју у ди­на­сти­ју ко­ја је ве­ко­ви­ма од сна­ха и зе­то­ва оче­ки­ва­ла пла­ву крв у ве­на­ма, под­ра­зу­ме­ва­ло се на бе­лој ко­жи.

Бу­ду­ћа вој­вот­ки­ња од Са­сек­са ро­ђе­на је у Лос Ан­ђе­ле­су ав­гу­ста 1981, у бра­ку те­ле­ви­зиј­ског мај­сто­ра све­тла и со­ци­јал­не рад­ни­це, ко­ји су се шест го­ди­на ка­сни­је раз­ве­ли.

Се­ћа се ка­ко су за мај­ку Афро­а­ме­ри­кан­ку ми­сли­ли да јој је да­ди­ља док је у ко­ли­ци­ма во­зи­ла де­те све­тле пу­ти. Че­сто је го­во­ри­ла о иза­зо­ви­ма ко­је је има­ла као глу­ми­ца, ни до­вољ­но цр­на, ни до­вољ­но бе­ла. Ка­же да су Аме­ри­кан­ци са­мо за­во­ји­ма умо­та­ли ра­сни про­блем уме­сто да га ле­че у ко­ре­ну. Ли­бе­рал­ни Бри­тан­ци на­да­ју се пак да би Ме­ган мо­гла да бу­де ме­лем за ду­бо­ке острв­ске по­де­ле у по­гле­ду ими­гра­ци­је и сим­бол мо­дер­ни­за­ци­је ди­на­сти­је ко­ја ву­че пр­тљаг ко­ло­ни­јал­не про­шло­сти.

Ри­ђо­ко­си принц, бив­ши вој­ни пи­лот, при­знао је да те­шко но­си те­рет жи­во­та под ре­флек­то­ри­ма. Ње­го­вој вер­ни­ци, глу­ми­ци са ди­пло­мом из ме­ђу­на­род­них од­но­са, то не­ће би­ти про­блем, али због но­ве уло­ге мо­ра­ће да се од­рек­не мно­гих ста­рих. Пред ве­рид­бу је сни­ми­ла по­след­њу епи­зо­ду у Аме­ри­ци по­пу­лар­не адво­кат­ске се­ри­је „Su­its”. Уга­си­ла је и блог ко­ји је во­ди­ла да де­вој­ка­ма кроз при­че о мо­ди и пу­то­ва­њи­ма под­мет­не со­ци­јал­не и по­ли­тич­ке те­ме.

Мно­ги пред­ви­ђа­ју да ће јој, иако због уда­је ме­ња др­жа­вљан­ство и ве­ру (из про­те­стант­ске у ан­гли­кан­ску), нај­те­же па­сти огра­ни­че­ње сло­бо­де го­во­ра. Отво­ре­но је на­ви­ја­ла за Хи­ла­ри Клин­тон, жа­ли­ла због брег­зи­та и на­па­да­ла До­нал­да Трам­па да је же­но­мр­зац. Сту­па­њем у Фир­му, ка­ко Бри­тан­ци зо­ву кра­љев­ску по­ро­ди­цу, ак­ти­ви­зам ће мо­ра­ти да огра­ни­чи на ху­ма­ни­тар­ни јер про­то­кол не до­зво­ља­ва чла­но­ви­ма да из­но­се по­ли­тич­ке ста­во­ве. Оста­је јој про­сто­ра да на­ста­ви бор­бу за жен­ска пра­ва у окви­ру УН. 

На­ло­ге на дру­штве­ним мре­жа­ма је по­га­си­ла чим је ве­за с пе­тим по ре­ду на­след­ни­ком пре­сто­ла по­ста­ла озбиљ­на, укљу­чу­ју­ћи „Ин­ста­грам” на ко­јем је пред два ми­ли­о­на пра­ти­ла­ца хва­ли­ла књи­гу Но­а­ма Чом­ског. Слав­ни ле­ви­чар ка­же да му је дра­го због то­га и да му се чи­ни да ће ње­го­ва зе­мља­ки­ња про­др­ма­ти кра­љев­ску по­ро­ди­цу.

Глав­ног чла­на је већ при­до­би­ла – кра­љи­цу Ели­за­бе­ту, ко­ја не би ни би­ла ту где је­сте да њен стриц ни­је аб­ди­ци­рао због раз­ве­де­не Аме­ри­кан­ке. Ду­го­ве­ка вла­дар­ка је пре 65 го­ди­на за­бра­ни­ла сво­јој бун­тов­ној се­стри да се уда за раз­ве­де­ног чо­ве­ка и ни­је при­су­ство­ва­ла гра­ђан­ском вен­ча­њу си­на Чар­лса и Ка­ми­ле Пар­кер Бо­улс, обо­је раз­ве­де­них. Са­да је ме­ђу­тим ре­кла оно пре­суд­но „да” без ко­јег њен унук ни­је смео да клек­не пред де­вој­ку. По ре­ак­ци­ја­ма јав­но­сти де­лу­је као му­дра од­лу­ка јер мла­ди ни­су по­ка­зи­ва­ли ово­ли­ко ин­те­ре­со­ва­ње за мо­нар­хи­ју још од прин­це­зе Да­ја­не.

Коментари5
bee75
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Srba
Jos se nisu ni uzeli a svetska stampa ne prestaje o pricezi ne plave krvi. Nas princ nedavno isto ozeni princezu ne plave krvi i jedino sto sam mogao procitati u svetskoj stampi je da je vencanica nase princeze bila lose skrojena.srbislav@yahoo.com
Vladislav Marjanovic
O, tempora! O, mores! Jadni Edvard VIII morao je da se odrekne krune zbog raspustenice, starije od njega i jos neplemickog porekla osim... ako mu odredjeni uticajni krugovi nisu prisapnuli da se na elegantni nacin ukloni zbog svojih neskrivenih simpatija prema izvesnom Adolfu s druge strane Kanala. Njegova bratanica, sadasnja kraljica, sprecila je brak svoje sestre Margarete sa pukovnikom Taunsendom jer nije imao potreban staleski pedigre. Ali, vremena se menjaju, pa tako sada ta ista kraljica mora da se pomiri sa cinjenicom da joj se unuci zene gradjankama, pa jos i ne bas potpuno bele boje koze. Brze-bolje pojavile su se vesti da je Megan Markl s oceve strane daleki potomak engleskog kralja Edvarda III! Ostaje jos da se pronadje i genetska strana majcine afro-americke strane. Mozda ce se utvrditi da njeni preci nisu bili samo obicni robovi vec, mozda srodnici nekog africkog vladara. Vazno je spasti obraz, a prica o sakrivenoj princezi bolje prolazi od one o arivistickoj Pepeljugi.
Zorz
Sv eto bi trebalo ukinuti i osloboditi narod teskog balasta koji placa ,bez ikakvog razloga.
Sasa Trajkovic
Nekada smo verovali u bajke o princezama i prinčevima danas naša deca odrastaju na nekim novim nimalo romantičnim bajkama, pogledajte školski program Diznijeve junake ili monstrume koji nas proganjaju sa dečijih TV kanala... Engleski dvor je odavno izgubio na toj bajkovitosti jer su i tradicionalno konzervativni englezi počeli da veruju u neke druge bajke o EU ili liberalnom demokratskom društvu ili novoj imperiji sa kolonijalnim pedigreom. Ali imali smo previše skandala poslednja bajka engleskod dvora je bila romansirana priča o princezi Dajani ali i ta bajka je bila sa tužnim krajem. Danas svaka devojčica misli da se rađa kao princeza i da samo treba da sačeka svog princa , ko veruje neka čeka neko će na kraju i dobiti svog princa a neke druge samo konja.
Леон Давидович
Ма каква плава крв какво ли шта ? Некада у прошлости неко је победио некога и успоставио власт коју наслеђује породица. И то је сва мудрост. Говорити о некој посебној крви или генетици исто би било као и истицати неке теорије о одабраним расама.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља